Първите Национални игри за средношколци за „Купата на АИУБ“ се проведоха в нашия университет

събота, 13 април 2024 15:50

В спортен комплекс „Бонсист“ на УНСС стартираха първите Национални игри за средношколци за „Купата на Асоциацията на икономическите училища в България“, които се провеждат под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Съорганизатори на игрите са проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ и доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“. 

Проф. д-р Даниела Фесчиян откри събитието и представи официалните лица.

На официалното откриване присъстваха зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, ръководителят на катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. д-р Иван Стоилов, г-н Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК), проф. д-р Спас Ставрев, дългогодишен ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“, старши преподавател д-р Елена Монева от катедра „Физическо възпитание и спорт“, г-жа Калина Гергова, зам.-директор на Националната търговско-банкова гимназия, г-жа Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) и член на КС на АИУБ, г-н Юлиян Плачков, директор на 128. СУ, г-жа Венелина Николова, директор на 125. СУ „Боян Пенев“, г-жа Лилия Велинова и г-жа Йоана Джераси, представители на спонсорите на състезанието - Coca-Cola Hellenic, BSO, преподавателите по физическо възпитание от училищата, участници в състезанието, както и преподаватели от УНСС.

Г-н Атанас Димитров, г-н Юлиян Плачков, г-жа Венелина Николова, проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Даниела Фесчиян, доц. д-р Иван Стоилов, г-жа Мая Гешева, г-жа Калина Гергова, г-жа Лилия Велинова, г-жа Йоана Джераси (от ляво надясно)

„Здравейте скъпи ученици, добре дошли на Първите национални игри за средношколци за купата на АИУБ! Това е второто съвместно мероприятие на АИУБ и катедра „Физическо възпитание и спорт“ при УНСС. В турнира ще участват повече от 100 средношколци от шест училища – пет от тях са членове на АИУБ – НТБГ и НФСГ, 19. СУ „Елин Пелин“, 128. училище „Алберт Айнщайн“, Професионална гимназия по икономика и туризъм ,,Алеко Константинов”- Велинград и 125. СУ „Боян Пенев“, обърна се към присъстващите проф. д-р Даниела Фесчиян и подчерта: „Горда съм, че заедно с директорите на училищата и преподавателите по физическо възпитание успяхме да мотивираме толкова млади хора да излязат и да спортуват! Бих искала да отбележа, че за АИУБ е удоволствие да има за партньор катедра „Физическо възпитание и спорт“ при УНСС. В тази катедра преподават водещи специалисти в редица спортове, които не просто преподават и обучават, но и са носители на множество титли и спортни постижения и като спортисти състезатели, и като треньори. Отборите на УНСС се конкурират с отборите на НСА и твърде често ги побеждават. В днешния ден се състезавате в три спорта – футзал, баскетбол 3 х 3 и тенис на маса. Подчертавам, че ръководителят на катедрата – доц. Стоилов, е главен организатор на турнирите по футзал към Асоциацията за университетски спорт  и треньор на националния отбор по футзал в периода 2014 - 2017. Доц. Стоилов е  треньорът, който изведе отбора на УНСС до първото място като носител на Купата на България по футзал за 2018 година. Проф. д-р Спас Ставрев е дългогодишен ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“ и основоположник на баскетбола три по три. Старши преподавател д-р Елена Монева е републикански шампион по тенис на маса и отборен шампион на България, Македония и Дания при това за по три години във всеки отбор. Радостта ми от днешните национални игри е огромна, гордея се с броя на участниците. По численост ние надхвърляме един национален шампионат. Успех на състезателите, успех на училищата, успех на УНСС, успех на АИУБ! Да стартираме Националните игри с нашия слоган „Пътят на успеха минава през УНСС!“, пожела проф. д-р Даниела Фесчиян.

„Изключително съм щастлив, че миналогодишния турнир по тенис на маса за средношколци прерасна в национални игри и виждам толкова много ученици, мотивирани да участват в състезанието. Днес ви посрещаме като гости в нашата база в спортен комплекс „Бонсист“ и се надяваме в бъдеще да се върнете, да бъдете наши възпитаници и да защитаваме заедно спортната чест на Университета за национално и световно стопанство“, каза ръководителят на катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. д-р Иван Стоилов.

„За мен е изключително удоволствие да ви поздравя от името на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров, който ще присъства на награждаването на победителите. Радвам се, че виждам Спортен комплекс „Бонсист“ изпълнен с мотивирани млади хора, които имат желание, от една страна, за победа, а от друга, да покажат своите възможности“, каза зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и допълни: „УНСС освен добри преподаватели и прекрасни студенти има и много изявени спортисти. Световният шампион по бокс в тежката категория Кубрат Пулев също е завършил нашия университет. Той специално ще дойде на 23 април, когато ще проведем кариерен форум за да представи своя шампионски пояс. Благодаря на проф. д-р Даниела Фесчиян и доц. д-р Иван Стоилов, че имаме надграждане на инициативта - от турнир по тенис на маса през миналата година сега стартираме национални игри с три вида спорт с над 100 участници. Сигурна съм, че спортните битки днес ще бъдат оспорвани и нека най-добрите да победят. Желая успех на всички!“

Г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic, BSO, коментира, че за нея е  удоволствие да види участниците в друга обстановка, мотивирани да постигат и спортни успехи. Тя сподели, че компанията стартира нова стажанска програма, която е международна и отправи апел към средношколците да кандидатстват, защото програмата дава възможност младите хора да стажуват в 29 държави, където Coca-Cola Hellenic, BSO оперира.

Директорите на училищата - участници в Националните игри за средношколци за „Купата на АИУБ“, получиха плакети за ползотворното партньорство и приноса за утвърждаване авторитета и дейностите на АИУБ и УНСС.

От името на директора на Националната търговско-банкова гимназия, г-жа Емилия Иванова, плакета получи зам.-директорът г-жа Калина Гергова.

„От името на г-жа Емилия Иванова благодаря за тази награда. За НТБГ е чест да бъде част от АИУБ. Партньорството с УНСС, което продължава повече от 10 години, носи на нашите ученици голямо предимство и им дава невероятния шанс да учат в най-престижния бизнес университет в страната. Благодарим на ректорското ръководство на УНСС и специално на проф. д-р Даниела Фесчиян за неуморната работа, ентусиазма, професионализма и най-вече за грижата към всички ученици. Доказателство за това е и днешното състезание“, каза г-жа Калина Гергова.

„За мен е изключителна чест НФСГ, като училище член на АИУБ, да участва в Националните спортни игри за средношколци. Благодаря на проф. д-р Даниела Фесчиян и доц. д-р Иван Стоилов за тази възможност. Това е знак за всички ученици, че УНСС и АИУБ поставят значим акцент върху цялостното хармонично развитие на младия човек. Миналогодишното състезание днес прерасна в национални игри. Искам да изкажа и своята благодарност на екипа от учителите по физическо възпитание и спорт на НФСГ“, изтъкна г-жа Мая Гешева.

„Искам да изкажа сърдечни поздравления на ръководството на АИУБ и на УНСС за организацията на тези национални игри за средношколци и за прекрасната спортна база, която ни предоставяте. Мисля че голяма част от днешните участници в състезанието са бъдещи студенти на университета“, коментира г-н Юлиян Плачков, директор на 128. СУ „Алберт Айнщайн“.

„Нашето училище не е член на АИУБ, но за нас е чест да участваме в това състезание. Благодаря на доц. д-р Иван Стоилов, че ни покани да се включим в събитието. Желая успех на всички участници. Това е състезание, но преди всичко спортът е здраве, уважение и забавление. Забавлявайте се днес!“, каза Венелина Николова, директор на 125. СУ „Боян Пенев“.

От името на г-жа Клара Арабаджиева, директор на 19. СУ „Елин Пелин“, плакета получи г-жа Гергана Узунова.

От името на г-жа Любка Байлова, директор на Професионалната гимназия по икономика и туризъм ,,Алеко Константинов” - Велинград, плакета получи г-жа Мария Филипова.

На откриването на Националните игри за средношколци за „Купата на АИУБ” се състоя и церемония по награждаването на лауреатите от Националното състезание по икономика и управление на АИУБ. Зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова връчи сертификатите, а представителят на спонсорите на състезанието Coca-Cola Hellenic, BSO, г-жа Лилия Велинова, връчи паричните награди на победителите. Тримата победители в състезанието са от НФСГ: 1 място – Цветина Маджарова, 2 място – Димитър Рупчин и 3 място – Магдалена Тенева.

Националните игри за средношколци за „Купата на АИУБ” започнаха с оспорвани спортни битки в отделните дисциплини – футзал, баскетбол 3 х 3 и тенис на маса.

След финала на състезанието се състоя церемония по награждаване на победителите.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри церемонията и подчерта: „Хубаво е, че интересът към състезанието е много голям, това е удовлетворяващо за усилията, които полагат и АИУБ, и катедра „Физическо възпитание и спорт“ и ние като ректорско ръководство да ви стимулираме не само да учите, но и да спортувате. Тази инициатива се разраства. Миналата година участваха три училища, сега са шест. Надявам се да продължим да надграждаме и идеята е догодина състезанието да стане международно в рамките на европейския университет ENGAGE.EU, от който УНСС е част“.

В церемонията по награждаване на победителите участваха проф. д-р Даниела Фесчиян, помощник-ректорът проф. д.н. Кирил Стойчев, доц. д-р Иван Стоилов, проф. д-р Спас Ставрев, директорът на СК „Бонсист“ г-н Пламен Кювлиев, старши преподавател д-р Елена Монева.

 Проф. д-р Спас Ставрев, г-н Пламен Кювлиев, доц. д-р Иван Стоилов, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Даниела Фесчиян, проф. д.н. Кирил Стойчев, старши преподавател д-р Елена Монева, Силва Златева от катедра „Физическо възпитание и спорт" (от дясно наляво)

Победители в дисциплината тенис на маса при мъжете са: 

1 място – А. Цънцарски - НТБГ,

2 място  - И. Марков - НТБГ,

3 място – Ф. Върбанов - 128. училище „Алберт Айнщайн“.

Победители в дисциплината тенис на маса при жените са:

1 място – И. Любомирова - НФСГ,

2 място  - И. Атанасова - НТБГ,

3 място – Г. Драгоева – НФСГ.

В комплексното класиране победителите са:

1 място – НТБГ,

2 място  - НФСГ,

3 място – 128. училище „Алберт Айнщайн“

На 4 място се класира 19. СУ „Елин Пелин“,

5 място е за Професионалната гимназия по икономика и туризъм ,,Алеко Константинов” - Велинград.

Победителите в конкурса за стрелба от линията за три точки в баскетбола са:

при жените – Светослава Петрова от НФСГ,

при мъжете – Иван Соколов от НТБГ.

 В отборното класиране по баскетбол 3 х 3 при жените шампиони са НФСГ.

В отборното класиране по баскетбол 3 х 3 при мъжете шампиони са:

1 място – НФСГ,

2 място  - НТБГ,

3 място – 125. СУ „Боян Пенев“

На 4 място се класира 128. училище „Алберт Айнщайн“,

5 място е за 19. СУ „Елин Пелин“ и

6 място за Професионалната гимназия по икономика и туризъм ,,Алеко Константинов”- Велинград.

Максим Бочев, който е внук на баскетболната легенда Атанас Голомеев, е част от отбора победител на НФСГ по баскетбол 3 х 3.

В отборното класиране по футзал шампиони са:

1 място – НФСГ,

2 място  - 125. СУ „Боян Пенев“,

3 място – НТБГ.

На 4 място се класира 128. училище „Алберт Айнщайн“,

5 място е за Професионалната гимназия по икономика и туризъм ,,Алеко Константинов”- Велинград,

на 6 място се класира 19. СУ „Елин Пелин“.

            

Галерия снимки от Първите Национални игри за средношколци за „Купата на АИУБ“ се проведоха в нашия ...