Международна конференция обсъди ползите от: "Общо право за продажбите в Европа?"

петък, 26 октомври 2012 15:06

На 19 и 20 октомври в УНСС се проведe международна конференция на тема: „Общо право за продажбите в Европа?“ Целта на форума бе обсъждането на проект за Регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за общо европейско право за продажбите.  Проектът предлага обща диспозитивна (опционна) правна рамка за продажбите, която ще позволи, при воля на страните по сделката, да се прилагат единни общи правила за съюза. Ползите от подобно общо право са свързани преди всичко с унифицирането на стопанската и съдебната практика и сближаването на правото в страните-членки в област от правото, където въпреки националните особености е възможно постигането на еднообразен режим.

Участниците в конференцията

Конференцията бе организирана от Университета в Трир, под ръководството на проф. Томас Рюфнер, в рамките на инициативата „Университет на големия регион“ с участието на УНСС, Юридическия факултет и Междууниверситетския център за изучаване на римското право и романистичната традиция. В конференцията участваха утвърдени и млади учени от няколко страни - Белгия, България, Германия, Люксембург, Норвегия и Румъния, които дебатираха по проблемите на предлаганото общо право и съответните национални специфики.

Във форума участваха с доклади от университета в Трир, Германия: проф. Томас Рюфнер (Европейското право на продажбите в договорите между търговците,  Преглед и оценка от немска гледна точка), проф. Ханс Фридрих Мюлер (Сключване на договор, Преглед и оценка от немска гледна точка), Ванеса Ейнхойзер; от Университета в Лиеж, проф. Жан Франсоа Жеркенс (Европейското право на продажбите в договорите между търговците. Преглед и оценка от гледна точка на правото на Белгия, Франция, Люксембург); от университета в Люксембург: проф. Паскал Ансел (Неизпълнение на договора и недостатъци на продаваната вещ, Увод и оценка от гледна точка на правото на Белгия, Франция, Люксембург), проф. Елиз Поайо (Сключване на договора. Оценка от гледна точка на правото в Белгия, Франция, Люксембург), проф. Жил Куниберти (Приложно поле на договора за продажба Оценка от гледна точка на правото в Белгия, Франция, Люксембург); от университета в Шефилд, проф. Изабел Руеда (Използването на международните инструменти при тълкуването на новото Европейско право за продажбите); от университета в Крайова, проф. Бианка Предеску (Приложно поле да договора за продажба, Оценка от гледна точка на румънското право), проф. Лучиан Саулеану (Европейското право на продажбите в договорите между търговци, Оценка от гледна точка на румънското право), проф. Мануела Истратоайе (Сключване на договора, Оценка от гледна точка на румънското право), проф. Анка Дуцка (Неизпълнение на договора и недостатъци на продаваната вещ, Оценка от гледна точка на румънското право); от университета в Саарбрюкен: проф. Михаел Мартинек (Червен картон за „Blue Button“?), проф. Михаел Антон (Неизпълнение на договора и недостатъци на продаваната вещ, Оценка от гледна точка на немското право), проф. Тициана Кюзи (Обхвата на Европейското право на продажбите, Оценка от гледна точка на немското право), проф. Норман Конечни (Компетентност на Европейския съюз за приемане на общо право на продажбите). От българска страна участваха: УНСС, Юридическия факултет, катедра „Частно правни науки“: проф. Златка Сукарева (Откриване, Защита на потребителите в опционния инструмент), доц. Борис Ланджев (Обхват на приложение на правото, Гледна точка на българското право); доц. Таня Йосифова (Сключване на договора, Гледна точка на българското право),  доц. Вълчин Даскалов (Неизпълнение на договора и недостатъци на продаваната вещ, Оценка от гледна точка на българското право), доц. Живко Драганов (Европейското право на продажбите в договорите между търговци, Оценка от гледна точка на българското право), д-р Диана Маринова (Проектът за общо право на продажбите и Виенската конвенция за продажба на стоки).

Проф. Рюфнер  Проф. Мартинек

Конференцията беше открита от проф. Христина Балабанова, декан на Юридическия факултет и доц. Константин Танев, директор на Междууниверситетския център за изучаване на римското право и романистичната традиция.  В конференцията взеха участие преподаватели и студенти от Юридическия факултет на УНСС.

Галерия снимки от Международна конференция обсъди ползите от: "Общо право за продажбите в Европа?" ...