Студенти от Юридическия факултет взеха участие в световно състезание по международен търговски арбитраж

сряда, 10 април 2024 10:46

За четвърти път студенти от Юридическия факултет взеха участие в световното състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis, което се провежда ежегодно във Виена, Австрия.

Елина Костадинова, Далиа Давидкова, Габриела Николова от IV курс и Радослав Кръстанов от V курс, с треньори адв. Станиела Тодорова, адв. Симеон Стойчев и адв. Никола Найденов, се съревноваваха с 370 отбора от 90 държави в 31-то издание на състезанието.

Участниците в състезанието: Радослав Кръстанов, Елина Костадинова, Далиа Давидкова, Габриела Николова и техните треньори: адв. Станиела Тодорова, адв. Никола Найденов, адв. Симеон Стойчев (от ляво надясно)

В продължение на 6 месеца участниците разработваха процесуалните и материалноправните аспекти по конкретен международен търговскоправен спор на английски език.

В първата част на състезанието студентите изготвят писмените защити на ищеца и ответника. Във втората се състезават в индивидуални сблъсъци на устни пледирания срещу други отбори пред трибунал в състав от трима арбитри. В хода на състезанието студентите от УНСС се изправиха срещу университети от Италия, Полша, Босна и Херцеговина, Швейцария, САЩ, Германия и Финландия.

На финала на състезанието

„След половин година целенасочена работа и участието в състезанието развихме практически умения, незаменими в работата на всеки адвокат. Можем в динамична среда да защитаваме убедително и аргументирано позицията на клиента ни, печелейки доверието на страничния слушател, както и чрез критично и аналитично мислене да оборим тезите на противниковата страна“, споделят участниците в състезанието.

Те изразяват огромната си признателност към тримата треньори за напътствията, всеотдайната работа, подкрепата и мотивацията в подготвителната фаза на състезанието.

С арбитрите от двубоите с италианските отбори

„Убедени сме, че участието във Willem C. Vis развива знания и умения у всеки участник, които ще бъдат безценен помощник по пътя на професионалната реализация. И разбира се, състезанието представлява вълнуващо изживяване, даващо възможност за създаване на контакти с колеги и практикуващи юристи от цял свят“, казват треньорите в състезанието.

      

Галерия снимки от Студенти от Юридическия факултет взеха участие в световно състезание по междунар ...