Димитър Главчев е 11 министър-председател на България, възпитаник на УНСС

вторник, 09 април 2024 18:00

Начело на служебното правителство, назначено с указ от президента Румен Радев на 9 април 2024 г., застава възпитаник на Университета за национално и световно стопанство. Той е 11 министър-председател на България, възпитаник на УНСС. Двама от министрите в кабинета също са възпитаници на УНСС – министърът на финансите и министърът на икономиката и индустрията.

Димитър Главчев е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Той е български икономист-счетоводител и политик.

Бил е председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. 

Димитър Главчев е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. 

В състава на служебното правителство влизат още двама министри, които са възпитаници на УНСС.

Людмила Петкова е служебен заместник министър-председател и министър на финансите. Притежава магистърска степен по икономика и управление на търговията от Университета за национално и световно стопанство. Притежава специализации по Международни счетоводни стандарти от Института за следдипломна квалификация към УНСС и по Европейско право и административни практики от Нов български университет.

Людмила Петкова в момента е директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерството на финансите, заема този пост от 2010 година. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Националната агенция за приходите. Била е и заместник-министър на финансите, а между 2007 и 2010 г. оглавява отдел „Данъчна методология“ в Националната агенция за приходите.

Людмила Петкова е безспорен капацитет в областта на финансите, с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси.

Петко Николов заема поста служебен министър на икономиката и индустрията. Магистър е по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е валутен, митнически и данъчен контрол, както и наказателноправни науки. Магистър е по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и доктор по икономика и управление – интелектуална собственост в УНСС.

От 1988 г. е член на Софийската адвокатска колегия и е работил като адвокат. 

През 2001 г. е назначен за председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, а в периода 2003 – юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията.

Николов е бил председател на Патентното ведомство и на Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ). 

Възпитаници на УНСС създават държавния елит на страната

В своята 104-годишна история преподавателите и възпитаниците на УНСС са видни учени, държавни дейци, премиери, министри, депутати, политици, посланици, представители в държавното управление, стопанския и неправителствения сектор, представители на страната ни в авторитетни престижни международни организации и финансови институции, кметове, общественици, бизнесмени, банкери и др. Сред тях е първият български еврокомисар след влизането в сила на Лисабонския договор, първият българин, управляващ директор на Международния валутен фонд, първият българин генерален директор на Евростат.

През годините министър-председателите на България, които са получили образованието си в Университета, са 11, в т.ч. и първата жена премиер. Сред възпитаниците на УНСС са и 4 председатели на Народното събрание, над 120 министри и 10 управители на БНБ.

Техните имена са изписани на Стената на славата в сградата на Университета. 

   

Галерия снимки от Димитър Главчев е 11 министър-председател на България, възпитаник на УНСС ...