Рекорден брой средношколци на предварителна матура за прием в УНСС

неделя, 07 април 2024 14:35

За втора поредна година УНСС и учебен център „МАРЕ'“ са партньори при провеждането на предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) по български език и литература за прием в УНСС. Тази инициатива е в рамките на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и д-р Весела Кръстева, ръководител на учебен център „МАРЕ'' за подготовка на кандидат-студенти.

На изпита се явиха 365 ученици както от учебен център „МАРЕ“, така и записали се през страницата на УНСС, с желание да кандидатстват в нашия университет, защото оценката от тази пробна матура важи за приемен изпит в Университета.

„Добре дошли в нашия университет! УНСС има 104-годишна история и традиции в обучението, но е модерен университет, лидер в дигитализацията със съвременни и иновативни специалности“, обърна се към средношколците зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова и подчерта: „Нашите студенти имат много предимства, едно от най-значителните е възможността да учат в 9 университета по време на следването си, защото УНСС е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU, в партньорство с осем водещи европейски икономически университета от Германия, Италия, Норвегия, Нидерландия, Франция, Австрия, Испания и Финландия.“

Проф. д-р Матилда Александрова изтъкна, че УНСС има модерно оборудвани аудитории, 12 студентски общежития с 5100 места, с всички условия за учене и живот и допълни, че освен добрата учебна среда, студентите имат отлични възможности за спорт в Спортен комплекс „Бонсист“ и тези, които имат желание да се изявяват могат да участват в представителните отбори на УНСС.

Д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“, и д-р Весела Кръстева, ръководител на школа „МАРЕ“, инструктираха участниците как ще бъде проведен изпитът при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от „Учебна дирекция“. Сред представителите на УНСС беше и доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която ще има задачата да провери и удостовери валидността на изпитните работи.  

Д-р Екатерина Деливерска, проф. д-р Матилда Александрова, д-р Весела Кръстева, доц. д-р Антония Пенчева, Десислава Цанкова от учебен център „МАРЕ'' (от ляво надясно)

 Преди началото на изпита преподаватели от университета запознаха средношколците с условията, които предлага УНСС. Доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“, доц. д-р Зорница Йорданова, преподавател в катедра „Индустриален бизнес" и ас. д-р Неда Мужо, преподавател в катедра „Икономикс“, разказаха за предимствата на университета и запознаха средношколците с професионалните направления и специалностите, които УНСС предлага. Те наблегнаха на партньорството с бизнеса, което дава възможност за стажове и добра работа.

Доц. д-р Ивайло Беев   Доц. д-р Зорница Йорданова Ас. д-р Неда Мужо

Бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст. Диана Загорска, ученичка от Националната финансово-стопанска гимназия (на снимката долу) изтегли изпитната тема Вариант № 2 от 3 възможни.

Пътят към себепознанието (есе) 

От сложност към простота нтерпретативно съчинение върху стихотворението „Молитва“ на Атанас Далчев)


Следващите предварителни изпити във формат ДЗИ (матура) по БЕЛ ще се проведат

на 12 април 2024 г. в гр. Сандански, ЗПГ „Климент Тимирязев",

на 13 април 2024 г. в гр. Петрич, ПГ „Пейо К. Яворов“ и

на 21 април, 9 юни и 23 юни 2024 г. в УНСС.


На 14 април 2024 г. в гр. Враца, ПЕГ „Йоан Екзарх“

ще се проведе предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) по география и икономика.

Документи и такси за кандидатстване за предварителните изпити ТУК.


  

Галерия снимки от Рекорден брой средношколци на предварителна матура за прием в УНСС ...