Анджела Родел, преводач и носител на наградата Booker, ще представи първата премиерна книга на Университетска седмица на книгата

сряда, 03 април 2024 13:16

Петото издание на Университетска седмица на книгата от 8 до 12 април, посветено на превода и преводачите, ще бъде открито с премиера на Анджела Родел, преводач и носител на наградата Booker. Това е англоезичното издание на историческия роман „Случаят Джем“ на Вера Мутафчиева в превод на Анджела Родел. Наскоро бе премиерата в САЩ, включително и в университета „Йейл“.

Университетската седмица на книгата тази година се организира съвместно със Съюза на преводачите в България, който чества 50 години от създаването си, както и с традиционния партньор – Асоциация „Българска книга“.

Заедно с ректора проф. д-р Димитър Димитров събитието ще бъде открито и от Анджела Родел, Максим Бехар, председател на Съвета на настоятелите, и Надежда Бачева, зам.-кмет на направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ в Столична община.

Мотото тази година е „Преводът – мост между култури“ и ще гостуват преводачи и преводна литература на 5-те езика, които се изучават в УНСС – английски, немски, френски, испански и руски език.

Немският език ще бъде илюстриран с книгата „Новия ред на стария континент“ от Филип Тер в превод на български от ст. преп. д-р Силвия Василева от катедра  „Чужди езици и приложна лингвистика“.

„Кинкон“ на Мигел Брианте и „Хуан Демайрена – сентенции, остроумия, бележки и спомени на един апокрифен преподавател“ на Антонио Мачадо ще достигнат до читателите чрез доц. д-р Стефка Кожухарова също от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“.

Доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ и председател на Съюза на преводачите в България, ще ни запознае с „Дневникът на Сатаната“ на Леонид Андреев в превод от руски език.

Предстои да ви изненадаме със заглавието на френски език – Силвия Вагенщайн ще представи  поезията на Пол Елюар.

В рамките на седмицата, Съюзът на преводачите в България ще проведе и юбилейна си конференция по повод своята 50-годишнина.

Други наши преподаватели също ще представят своите нови книги, като проф. д.н. Пенчо Пенчев „Стопанска България 1879 – 2008“, д-р Владислав Цветанов „Ръководство на ефективния мениджър“ и др.

Журналистът и политик проф. Петър Стоянович ще срещне читателите с последната си книга „Несвърсващо време. Спомени“. „Предпочитам сам да си избера разказа за миналото, отколкото наивно да разчитам на наследниците или да пази Бог, на доброжелатели.“

Галерия снимки от Анджела Родел, преводач и носител на наградата Booker, ще представи първата прем ...