Висок интерес на кандидат-студенти към предварителния изпит във формат ДЗИ (матура) на УНСС в гр. Ямбол

понеделник, 01 април 2024 9:00

На 30 март 2024 г. в Профилирана гимназия „Васил Левски“, гр. Ямбол, за втора поредна година се проведе изнесен изпит във формат ДЗИ (матура) по български език и литература за прием в УНСС. Организирането и осъществяването на този кандидатстудентски изпит извън УНСС е в резултат на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и г-жа Донка Атанасова, директор на ПГ „В. Левски“. Изпитът се проведе при високо ниво на организация благодарение на партньорските усилия на екипа на домакините и на представителите на УНСС. Общо 105 зрелостници от Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Несебър, Шумен и Велико Търново се явиха в сградата на ПГ „В. Левски“ след предварителна регистрация в онлайн платформата за прием в УНСС.

От ляво надясно: г-жа Силяна Нойкова (зам.-директор на ПГ „В. Левски“), г-жа Донка Атанасова (директор на ПГ „В. Левски“), д-р Екатерина Деливерска (директор на дирекция „Учебна дейност“), проф. д-р Матилда Александрова (зам.-ректор по учебната дейност на УНСС) и г-жа Добринка Качанова (зам.-директор на ПГ „В. Левски“) пред входа на ПГ „В. Левски“ – домакин на предварителния изпит

Изпитът се проведе при спазването на изискванията за държавен зрелостен изпит по български език и литература, като кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, задачи с кратък свободен отговор, задачи с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст. Предварителният изпит осигури на кандидатите една допълнителна възможност да формират бал за прием в желаните от тях специалности в УНСС. Кандидат-студентите са мотивирани да се включат в предварителните изпити поради осигурената от УНСС възможност да участват в класирането за желаната от тях специалност чрез най-високата постигната оценка при балообразуването.

От ляво надясно: гл. ас. д-р Емилия Дунева, проф. д-р Матилда Александрова (зам.-ректор по учебната дейност на УНСС), г-жа Донка Атанасова (директор на ПГ „В. Левски“), д-р Екатерина Деливерска (директор на дирекция „Учебна дейност“) по време на инструктажа на учениците преди началото на изпита

Проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност на УНСС, поздрави кандидатите за избора им като представи предимствата на нашия университет и възможностите за прием и обучение в разнообразния набор от специалности, които университетът предлага. Тя подчерта водещата роля на УНСС като един от лидерите в обучението по стопански и социални науки в Югоизточна Европа.

Кандидат-студентката Анелия Атанасова изтегли изпитен вариант № 3.

В зала 303 ученичката от ПГ „Васил Левски“ (Ямбол) Анелия Атанасова изтегли изпитния вариант № 3. Ученците трябваше да избират между темата за есе „Хармонията между човека и природата“ и интерпретативно съчинение на тема „Родната природа – убежище на духа (върху „При Рилския манастир“ на Иван Вазов)“. Изпитът премина при висока степен на организация и спазване на утвърдения регламент.

Проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, с кандидат-студенти по време на изпита

Кандидат-студенти по време на изпита

Резултатите от изпита ще бъдат обявени след 14 работни дни в онлайн платформата за кандидатстване в УНСС.

Информация за следващите дати за явяване на предварителни кандидатстудентски изпити в УНСС можете да намерите ТУК. 

 

Галерия снимки от Висок интерес на кандидат-студенти към предварителния изпит във формат ДЗИ (мату ...