Студенти дискутираха „Знанията и уменията на 21 век“

сряда, 20 март 2024 15:01

В УНСС се проведе дебат на тема „Знанията и уменията на 21 век“. Събитието беше организирано от Lidl България, съвместно с УНСС.

Форумът се проведе в обновената Библиотека на УНСС и отбеляза дарение  от книги в областта на маркетинга, финансите, правото, политиката и други области, направено от Лидъл.

Участници в панела бяха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, Kатерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ в Lidl България, която е и възпитаник на УНСС, гл. ас. д-р Мария Николова, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“, доц. д-р Александър Христов, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика“ и преподавател в  катедра „МИО и бизнес“ и Нона Георгиева, студентка в 3-ти курс, специалност „Международни икономически отношения” в УНСС. Модератор на събитието беше журналистката Анна Цолова.

Проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Александър Христов, Анна Цолова, Kатерина Шопова, Нона Георгиева, гл. ас. д-р Мария Николова (от ляво надясно)

„Добре дошли в обновената и модернизирана Библиотека на УНСС! За мен е изключително удоволствие да мога да ви поздравя от името на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров с настоящата дискусия, която е поредната впечатляваща инициатива с нашите партньори от Lidl България. Нашето успешно сътрудничество датира отдавна. Ние имахме възможност да получим дарение от Lidl, с което закупихме една от най-модерните техники за стрийминг и онлайн предаване на нашите събития, което много ни помогна, особено по време на пандемията от  COVID-19. Това е поредната чудесна инициатива и дарение, на което имаме възможност да присъстваме и да го обвържем с това прекрасно събитие за уменията, които всеки един от нас трябва да притежава през 21 век. Благодарение на Lidl, Библиотеката на УНСС и нашият библиотечен фонд се обогатиха с още над 200 книги, за което благодарим“, каза зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и подчерта: ,Днес в панела на дискусията ще участват изключително добри професионалисти – представители от Университета и от Lidl, и съм сигурна, че ще чуем много нови неща, свързани с уменията, които трябва да притежаваме през 21 век. Защото в турбулентните условия, в които живеем и с изкуствения интелект, който навлиза все повече, една част от служителите се притесняват за работните си места, а друга част знаят, че трябва да се квалифицират и преквалифицират. Според изследванията, които са направени от Световния икономически форум до 2025 г. над 70% от служителите ще трябва или да се квалифицират, или да се преквалифицират, това е един съществен момент, който трябва да се има предвид.“

Модераторът на събитието откри дискусията, представи участниците и генералната тема – кои са новите умения, които могат да ни направят успешни в 21 век.

Според проф. д-р Цветана Стоянова едни от най-важните умения, които е необходимо да притежаваме, са креативността, възможността за работа под напрежение и активното учене, защото в днешните динамични условия, в които живеем и работим, всеки един от нас трябва непрекъснато да усъвършенства своите знания и умения.

„Искам да поздравя УНСС за обновяването на Библиотеката. Изглежда прекрасно. Ще се радваме книгите, които дарихме, да бъдат прочетени от повече млади хора. Нас ни обединява това дългогодишно партньорство, защото вярваме, че знанието е част от целия ни живот. Ученето през целия живот всъщност вече е норма. Това не е нещо, което важи за една или друга професия, а важи за всички професии, с които се занимаваме. Едно от нещата, които са наистина ценни, това е да актуализираме нашите знания и умения постоянно“, каза Kатерина Шопова и допълни: „Една от причините, поради която аз много се вълнувам и ми е много драго да съм днес тук, е, че аз също съм възпитаник на УНСС. Аз съм завършила специалност „Публична администрация“ и когато се връщам в Университета винаги тези емоции са изключителни, защото фундаментът, който получаваме на места като Университета, е много важна база. По-късно да бъдем успешни означава да практикуваме и да можем да опитваме различни дейности в това, което правим. И ако трябва да отговоря какво е необходимо, аз бих говорила повече в направления. Социалните компетенции са нещо, което ние учим още от малки, начинът по който общуваме, свързването в екипи и затова, когато говорим за програми и за компетенции, винаги насърчавам младите хора да участват в повече общностни инициативи. Нашите професионални успехи са функция на нашата личност. Затова говорим за уменията на 21 век, защото когато ние сме добри в различни аспекти, ще бъдем и добри професионалисти неминуемо, когато имаме порива да учим и да се развиваме“.

Част от книгите, дарени от Lidl България

„Дарената от Lidl-България литература съдържа актуални и ценни заглавия в областта на международната икономика, мениджмънта, управлението на човешките ресурси, финансите, маркетинга и търговията, връзките с обществеността и медийната политика, които обогатяват фонда на Университетската библиотека. Чудесният ремонт, наред с обогатения библиотечен фонд, правят Библиотеката любимо място за нашите студенти, докторанти и преподаватели. А всичко това става възможно благодарение на успешните партньорства с бизнеса, които УНСС е изградил в последните няколко години и непрекъснато развива. В Библиотеката все по-често се организират премиери на нови книги, дискусии и срещи. Пример за това е и днешната дискусия в областта на медийната грамотност - едно направление, в което със своята работа и проекти нашите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации" са изключително активни и успешни", каза доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика" на УНСС.

 Доц. д-р Светла Бонева, доц. Александър Христов и Анна Цолова

Модераторът Анна Цолова обърна внимание, че Lidl България предлага на служителите си, независимо какво работят, различни обучения и едно от тях е обучението, което осигурява необходимата и болезнено липсваща медийна грамотност и критично мислене и предостави думата на гл. ас. д-р Мария Николова да сподели мнението си по този въпрос.

„Към казаното дотук в дискусията по отношение на уменията, които са необходими в 21 век, аз бих добавила и критичното мислене, което влиза в полето на медийната и на информационната грамотност, също така и начинът да намираш решения на проблемите и това да можеш да се обучаваш през целия живот, да имаш нагласата, че това ще ти се случва и е необходимост“, каза гл. ас. д-р Мария Николова. Тя представи данни от монографията „Медийна грамотност“ на катедра „Медии и обществени комуникации“.

„Ключово умение на 21 век е това да сме адаптивни към абсолютно всичко, към социалния фактор, към новия дигитален фактор, където постоянно има някакви промени, в социалните мрежи, където има все повече фалшиви профили и фалшива информация. Сблъскваме се постоянно с множество информация от всякакъв тип и затова е важно да сме адаптивни към тази информация и критично да се отнасяме към нея“, каза Нона Георгиева.

Доц. д-р  Александър Христов открои две ключови умения: „Едното е свързано с медийната грамотнос. Важно е да четем етикета. Така както свикнахме да четем етикетите на продуктите, така трябва да свикнем да четем откъде идва дадена информация, с какво е свързана, какво стои зад нея, кой е източникът. Относно събитията е добре студентите, които са бъдещи професионалисти да обръщат внимание как да разпознават тези събития, които биха били полезни за тяхното професионално развитие. Второто е вниманието. Да се ядосват, да не приемат нещо, което не се е случило като провал, а да се ядосват конструктивно и следващия път да го направят по-добре, да насочат тази сила в правилната посока“, посочи доц. д-р  Александър Христов.

В хода на дискусията бяха обсъдени и въпроси, свързани с уменията за успешна и правилна комуникация, поставяне и изпълнение на лични цели, аналитично мислене, важността на личния бранд в социалните мрежи – изграждане и поддържане на баланса между образование, личен, живот и работа.

  

Галерия снимки от Студенти дискутираха „Знанията и уменията на 21 век“  ...