X национално състезание по приложна информатика за средношколци се проведе в нашия университет

събота, 16 март 2024 14:48

В Университета за национално и световно стопанство се проведе Националното състезание по приложна информатика за средношколци и успешно издържалите ще бъдат приети студенти по специалност „Бизнес информатика и комуникации“. 70 ученици от 12 клас от специализирани и средни училища от цялата страна - София, Гоце Делчев, Хасково, Шумен, Габрово и други градове, се явиха на състезанието, готови да покажат знания в областта на приложната информатика.

Проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност, и доц. д-р Александрина Мурджева, ръководител катедра „Информационни технологии и комуникации" и главен секретар по компютърни иновации, откриха състезанието (на снимката от дясно наляво).

От името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова поздрави средношколците за състезателния дух, за това, че в почивния ден са дошли да покажат знанията и уменията, които са натрупали в училището до този момент. „Пожелавам ви да станете част от една от най-престижните специалности в нашия университет „Бизнес информатика и комуникации“. Тя дава възможност за 100% реализация на пазара на труда и студентите от тази специалност още след първи курс са канени на стаж от най-големите български и международни фирми в тази област, а някои от тях започват и работа там. Надявам се да ви видя в началото на учебната година вече като студенти на УНСС“, каза професор Александрова, която отбеляза, че благодарение на усилията на цялата катедра „Информационни технологии и комуникации“ и на нейния ръководител доц. Мурджева, това състезание се е превърнало в традиция, утвърдило се е през годините като едно от реномираните състезания, което събира най-подготвените кандидат-студенти в Университета.

В своето приветствие доц. д-р Александрина Мурджева акцентира на доброто сътрудничество на Университета с училищата. „Ние сме катедрата, която ви очаква като наши бъдещи студенти. Надявам се, че първенците ще получат своя сертификат, който ще им дава право да участват в класирането в специалността „Бизнес информатика и комуникации“ за учебната 2024/2025 година“, пожела доц. Мурджева.

Участниците в състезанието

Състезанието се провежда за 10 път, изпитният тест съдържа 30 въпроса от областта на приложната информатика и трябва да бъде решен в рамките на 90 минути.

За да се изучава тази специалност на английски език, каквато възможност има в УНСС, ще е необходим и изпит по английски. Желаещите да се обучават в други специалности могат да участват в класирането по реда, установен в Правилника за прием на студенти в УНСС за учебната 2024/2025 година.


Имената на победителите можете да видите ТУК.


Галерия снимки от X национално състезание по приложна информатика за средношколци се проведе в наш ...