Третото издание на „Бал на спортиста“ отличи най-добрите студенти спортисти на УНСС

сряда, 13 март 2024 17:04

На тържествена церемония в аула „Максима“, в рамките на третото издание на „Бал на спортиста“, бяха наградени най-добрите студенти спортисти на УНСС.

През 2023 г. те се представиха достойно по спортните терени и заслужено са сред най-добрите в университетските шампионати. Състезателите от представителните отбори завоюваха над 35 медала, от които 8 златни отличия, което им отреди трето място в крайното класиране на Националната универсиада 2023 в Стара Загора.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства присъстващите и подчерта: „Атмосферата, както винаги е празнична, когато катедра „Физическо възпитание и спорт“ и спортните клубове организират такива церемонии, а днес е още по-тържествена, защото катедрата отбелязва и 70 години от своето учредяване. Ние, като ректорско ръководство, насърчаваме спорта и се стремим да даваме възможност на спортните таланти да се изявяват. Фактът, че сте тук в залата показва голямото уважение към труда и усилията на хората, които са постигнали високи спортни успехи – независимо дали са златни медалисти, или участници в отборите. Това е важно, защото създава духа на нашия университет, духът, който прави силата на УНСС. На спортистите и на всички, които ги подкрепят, желая здраве и много бъдещи успехи!“.

Проф. д-р Димитър Димитров

По повод годишнината на катедра „Физическо възпитание и спорт“ ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи на ръководителя на катедрата доц. д-р Иван Стоилов статуетка на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.

„За мен е изключителна чест и удоволствие, че мога да ви приветствам в днешния празничен ден, защото тазгодишното издание на „Бал на спортиста“ на УНСС съвпада с една много значима дата в развитието на академичния спорт в нашия университет, а именно 70-та годишнина от учредяването на самостоятелна катедра „Физическо възпитание и спорт“ в Университета за национално и световно стопанство. Седемдесет години, които са изпълнени с висок професионализъм и със значими спортни успехи, благодарение на колектива на катедрата и разбира се, на цялата академична общност на УНСС. Знанията и уменията, които предаваме на нашите студенти, много бързо намират практическото си изразяване в представителните ни отбори, с които се борим и защитаваме честта на нашия университет“, каза ръководителят на катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. д-р Иван Стоилов. Той благодари лично на ректора проф. д-р Димитър Димитров и на цялото ректорско ръководство за подкрепата, която винаги са оказвали за развитието на студентския спорт и дейностите на катедра „Физическо възпитание и спорт“. Доц. д-р Иван Стоилов изказа благодарност и на Студентския съвет, и на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) за доброто партньорство, както и на колегите си от катедра „Физическо възпитание и спорт“ за чудесните взаимоотношения и всеотдайната работа.

Доц. д-р Иван Стоилов

„Прекрасно е, че това събитие се провежда за трета поредна година и съм щастлив, че се случва именно в нашия университет, който е икономически, но има и много високи спортни постижения, с които можем да се гордеем. Тези победи са доказателство, че нашите колеги са изключително талантливи, защото въпреки изключително натоварения учебен процес успяват да постигат и такива значими успехи в спорта. Това е атестат и за работата на катедра „Физическо възпитание и спорт“. Поздравявам ви за добре свършената работа и съм убеден, че и занапред ще имате още много нови успехи и победи“, каза председателят на Студентския съвет при УНСС Илиян Чабуклийски.

Илиян Чабуклийски

„От името на Националното представителство на студентските съвети искам да поздравя доц. д-р Иван Стоилов и целия екип на катедра „Физическо възпитание и спорт“ по повод организирането на третото издание на „Бал на спортиста“. Преди три години доц. Стоилов и екипът му приеха Студентския съвет като един добър партньор за осъществяването на това събитие. Вече с гордост можем да кажем, че то е добра традиция за нашия университет и е без аналог в нашата държава. Искам да поздравя и ректорското ръководство на университета за усилията, които полага за развитието на студентския спорт и младите спортисти на УНСС“, каза председателят на НПСС Ангел Стойков и допълни: „Искам да се обърна и към всички колеги, които след малко ще видим на тази сцена. Не спирайте да дерзаете, не спирайте да се развивате! Зад вас стои една катедра със 70-годишна история и един университет с над 100-годишна история – Университетът за национално и световно стопанство“.

Ангел Стойков

Официални гости на събитието бяха зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректорът по научноизследователската дейност доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова, деканът на Бизнес факултета проф. д-р Георги Забунов, проф. Даниела Дашева, доктор на науките, зам.-министър на Министерството на младежта и спорта, дългогодишен изявен преподавател в НСА „Васил Левски“, председателят на Асоциацията за университетски спорт (АУС) „Академик“ доц. д-р Петър Зографов, почетният председател на АУС „Академик” доц. Златко Джуров, заслужилият проф. д-р Георги Янков, председател на Академичния спортен клуб на преподавателите и служителите в УНСС, деканът на факултет „Спорт“ при Националната спортна академия „Васил Левски“ доц. д-р Емил Атанасов и зам.-деканът на факултет „Спорт“ доц. д-р Иван Славчев, волейболната легенда Борислав Кьосев, медалист от европейски и световни първенства, шампион на България с отбора на ЦСКА, член на Управителния съвет на волейболната ни федерация, Николай Стайков, член на управителния съвет на Българската федерация по тенис, член на УС на Асоциацията за университетски спорт, управител на „Бароко спорт“, Володя Златев, президент на Българската федерация „Бадминтон“, Мирослав Петров, председател на Контролния съвет на Българската федерация „Бадминтон“.

Сред официалните гости бе и Н. Пр. Джонгин Бе, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея, който преди церемонията се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р Иван Стоилов, Борислав Кьосев, проф. д-р Димитър Димитров, Н. Пр. Джонгин Бе, ас. д-р Димитър Аврамов, преподавател и треньор на демонстративния отбор по таекуондо в НСА „Васил Левски“ (от дясно наляво)

На церемонията бяха отличени най-заслужилите спортисти и треньори на УНСС през 2023 г.

Най-добър спортист за 2023 година на УНСС е Михаела Златанова, състезател по бадминтон, с треньор старши преподавател доктор Екатерина Тошева. Михаела Златанова е студент 3-ти курс в специалност „Финанси и счетоводство с преподаване на английски език“. Занимава се с бадминтон от 6-годишна възраст. През годините е многократна шампионка в държавни първенства в различни възрастови групи, има множество призови класирания от международни турнири. За отбора на УНСС има спечелени 4 златни и 1 бронзов медал. Заедно с останалите момичета от отбора по бадминтон печелят първо отборно място на Националната универсиада в Стара Загора през 2023 г.

Наградата на Михаела Златанова връчи президентът на Българската федерация „Бадминтон“ Володя Златев.

Отбор на УНСС за 2023 година е тимът по плажен волейбол, с треньор доцент Петър Иванов. В първенствата и турнирите под егидата на Асоциацията за университетски  спорт „Академик“ отборът ни е многократен шампион, участник на европейското студентско първенство в Малага, Испания. Отборът е в състав: Радостин Райков и Димитър Механджийски.

Призът връчи волейболната легенда, член на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол, Борислав Кьосев.

Треньор на годината за 2023 стана доц. д-р Петър Иванов. Той е майстор на спорта по волейбол. С мъжкия отбор по волейбол на УНСС има призови класирания и шампионски титли от студентски първенства, държавни първенства в Националната волейболна лига и международни турнири. През изминалата 2023 г. с представителния отбор по волейбол на УНСС завоюва трето място на финалите на  Националната универсиада в Стара Загора. На Летните университетски игри в Кранево през 2023 г. е треньор на шампионската двойка по плажен волейбол – Радостин Райков и Димитър Механджийски. През септември 2023 г., като треньор на отбора на УНСС по плажен волейбол, заема девето място на Европейското студентско първенство в Малага, Испания.

Наградата връчи председателят на АУС „Академик“ и участник в четири олимпиади доц. д-р Петър Зографов.

Надя Бонева получи наградата за „Цялостен принос в развитието на катедра „Физическо възпитание и спорт“. В продължение на 36 години Надя Бонева е била преподавател, а в периода 1996 – 2003 г. е заемала длъжността ръководител в катедра „Физическо възпитание и спорт“. Тя води дисциплините „Тенис на корт“ и „Тенис на маса“ и е дългогодишен треньор на отборите по ски (мъже и жени), с които многократно е национален университетски шампион.

Приза връчи зам.-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, доктор на науките. От името на Надя Бонева наградата взе доц. Иван Стоилов.

АУС „Академик“ връчи плакет за развитие на академичния спорт на ректора на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р Петър Зографов връчва наградата на проф. д-р Димитър Димитров

По време на церемонията гостите имаха възможността да гледат изпълнение на участниците в „България търси талант“ – демонстративния отбор по таекуондо от Национална спортна академия „Васил Левски“.

След изпълнението на демонстративния отбор треньорът на тима – ас. д-р Димитър Аврамов, покани проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Иван Стоилов да се включат в демонстрация по таекуондо.

Ректорът проф. Димитър Димитров получи като подарък от доц. Иван Стоилов снимка от участието си в демонстрацията по таекуондо по време на миналогодишното издание на „Бал на спортиста“.

Гостите на събитието се насладиха на изпълненията на 10-годишния Никола, който играе активно баскетбол в клуб „Славия“ и се занимава с музика в XS Artists music school, на съчетанието на децата от спортен клуб по художествена гимнастика „Амарант“, на акробатиката на Ивая Ванкова, Моника Костадинова и Никол Стоянова от спортен клуб ЦСКА и Диана Чакалова от спортна школа „София“. Присъстващите в залата аплодираха и съчетанието по художествена гимнастика на 10-годишната София Салапатийска, както и изпълнението на мажоретния състав на УНСС, с треньори старши преподавател д-р Милена Игнатова и старши преподавател Ива Барова, които през 2023 г. спечелиха първото място на международен турнир в Белград.

Галерия снимки от Третото издание на „Бал на спортиста“ отличи най-добрите студенти спортисти на У ...