Ректорът откри система „Умен дом“ в УНСС

понеделник, 11 март 2024 17:20

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров символично преряза лентата на  системата за енергийна ефективност „Умен дом“ в Университета за национално и световно стопанство.

„Системата „Умен дом“ е част от политиката за устойчиво развитие на Университета. Новото съоръжение е естествено продължение на усилията ни в посока енергийна независимост и зелена икономика“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Основните характеристики на системата осигуряват икономия на до 40% на електро- и топлоенергия в УНСС. В етапа на нейното цялостно конфигуриране,  изпълнихме и широкомащабен проект за климатизация, в резултат на което са осигурени с климатична техника над 90% от работните кабинети и 20,5% от учебните зали. В учебен корпус „К“ и Библиотеката са монтирани съвременни системи за отопление, вентилация и климатизация, които създават максимално благоприятни условия за работа и обучение и в същото време са в основата на повишаването на енергийната ефективност в университета. С разработването на проекти за енергийна ефективност и интегриране на зелени инфраструктури се създава благоприятна среда за устойчив растеж и опазване на околната среда“.

По повод откриването ректорът покани настоятели, декани и главни секретари на УНСС, за да им представи основните проекти и мерки, които са изпълнени за осигуряване на качествена учебна среда в УНСС.

В изпълнение на програмата за повишаване на енергийната ефективност в УНСС през януари 2023 г. започва изграждането на системата „Умен дом“, с целево финансиране от Министерството на образованието и науката (планирана през 2022 г. като проект „ПЕКС“).

Най-общо системата „Умен дом“ създава възможности за дистанционно, автоматизирано управление на наличните устройства в съответната среда (осветление, топлопредаване, климатизация и др.). Системата е елемент от управлението на енергийните ресурси на университета и е неразделна част от програмата за повишаване на енергийната ефективност в УНСС.

Изградената в УНСС система е ниво 4 – пълна интеграция на умния дом, т.е. среда, в която всички устройства са интегрирани и функционират като част от хомогенна екосистема.

Изграден е Център за управление и наблюдение на Системата, монтирани са общо 406 устройства за управление на екосредата в работните помещения, монтирани са контролери за управление на сензорите и информацията се визуализира на мониторите в Център за управление и наблюдение на Системата, изградена е независима, защитена от външни посегателства мрежова инфраструктура за пренос на информацията на Системата.

Монитор, част от системата „Умен дом“, следи потреблението и отчита в реално време спестената енергия

Системата е изградена така, че да не позволява използването на енергия, когато прозорците не са затворени. След определен час всички климатици се спират автоматично, за да се избегне работата им през неработно време, автоматично терморегулаторите на радиаторите намаляват температурата вечер по зададен график и я увеличават през деня, пестейки допълнителна топлоенергия. Осветлението автоматично се спира след определен час във всички помещения със системата „Умен дом“. Системата обхваща всички работни кабинети на администрацията на университета в корпус „А“ и Ректората.

В Спортен комплекс „Бонсист“ е изградена част от системата от изследователски екип от Република Китай (Тайван).

Срокът за изграждане на цялата система „Умен дом“ е до края на септември 2026 г.

На официалното събитие присъстваха проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, както и помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който има основна  заслуга за реализирането на проекта за изграждане на системата.

От Съвета на настоятелите на УНСС в срещата взеха участие Максим Бехар, президент на Асоциацията на Световния комуникационен форум (WCFA), почетен генерален консул на Република Сейшели в България и основател на M3 Communications Group, Inc., Йовко Атанасов, регионален мениджър на Lenovo за България и Македония, Красимир Пингелов, управител на „Електрон Прогрес“ ЕАД, Никола Бакалов, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank, Соня Кръстанова, представител на министъра на образованието и науката, заместник-кметът на София Иван Василев, представител на Столичната община в настоятелството,  Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), представители на изпълнителите на проекта, както и академичният състав на Университета.

Доц. д-р Янко Христозов, доц. д-р Мария Воденичарова, Иван Василев, Никола Бакалов, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, Красимир Пингелов, Йовко Атанасов, Максим Бехар, Ангел Стойков, Соня Кръстанова, Матилда Александрова (от ляво надясно)

    

Галерия снимки от Ректорът откри система „Умен дом“ в УНСС ...