Меморандум за сътрудничество с ППМГ „Академик Иван Ценов“ и срещи с ученици от Враца

понеделник, 26 февруари 2024 16:17

УНСС сключи меморандум за сътрудничество с Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“ (ППМГ) във Враца. Екип от Университета, начело с зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, се срещна с учениците от XI и XII клас, включително и със средношколци от СУ „Христо Ботев“. Обсъдени бяха и бъдещи срещи с учениците от СУ „Васил Кънчов“, където има паралелки по предприемачество.

„Споразумението за сътрудничество и срещите с учениците са част не само от кандидатстудентската ни кампания, но и от цялостната мисия на УНСС, насочена към кариерното ориентиране и развитие на средношколците“, подчерта проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност. Тя уточни, че Университетът се стреми към интензивна работа със средните училища и организиране на различни съвместни прояви. „Смятам, че можем да си бъдем взаимно полезни и учениците от първа ръка да се запознаят  с това, което предлага УНСС. Ние не правим КСК по документи, разчитаме да мотивираме нашите кандидат-студенти, така че те да се готвят още от 10-ти клас за своето кариерно ориентиране. Не сме се отказали от кандидатстудентските изпити, защото смятаме, че това е мотивиращо за приема в желаната специалност.“ Проф. Александрова допълни, че в Университета има и технически специалности, които биха представлявали интерес за учениците от математическите гимназии, като „Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“. Тя обърна внимание, че завършилите тези специалности много бързо намират реализация и са търсени от бизнеса. Зам.-ректорът по учебната дейност предложи докторанти и млади преподаватели от УНСС да бъдат гости в часа на класа, като по този начин ще се изгради по-добра връзка между средното и висшето образование и ще се постигне екипност в името на учениците и тяхната професионална реализация.

„Винаги сте добре дошли при нас“ каза г-жа Татяна Василева, директор на ППМГ „Академик Иван Ценов“. „Подготовката в нашето училище е много сериозна и на високо образователно ниво. Стремим се да направим децата трудолюбиви, амбициозни, да търсят развитие напред, да бъдат мотивирани и да им помогнем да се ориентират професионално. Важно е какво учителят е дал на учениците си, включително и възможността те да покажат това, което носят в себе си. Учениците ни са на призовите места в много олимпиади и състезания. Сътрудничим си с Техническия университет, защото профилите ни са математически, включително софтуерни и хардуерни науки. Но освен технологиите смятам, че и бизнес управлението, и икономиката са важни елементи за развитието, в която и да било сфера.“

Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет; гл.ас д-р Силвия Георгиева, катедра „Предприемачество“; Татяна Василева, директор на ППМГ; проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност; гл.ас. д-р Емилия Дунева, катедра „Управление“ (на първата снимка)

„Щастлив съм, че това училище ми даде сериозна основа, за да продължа напред. Сигурен съм, че продължавате да надграждате във вашата работа и нивото на знания на учениците е много високо“, посочи Илиян Чабуклийски, който е завършил ППМГ, а сега е председател на Студентския съвет. Той разказа повече за работата на Студентския съвет и настоящото му председателство, обърна внимание на таксите, които заплащат студентите, възможностите за стипендии, условията в общежитията и работата в посока да бъде удовлетворено желанието на всеки студент, който иска да е настанен в общежитие. „Университетът предлага много добри възможности за реализация и развитие“ подчерта Илиян Чабуклийски и допълни, че голям процент от студентите се реализират в професиите, които желаят.

„Училището ви е ковачница за добри студенти“, подчерта гл. ас. д-р Силвия Георгиева от катедра „Предприемачество“. „Много сме щастливи с професионалното развитие на нашите възпитаници и се радваме, когато те се върнат, за да разкажат как са се реализирали. Някой от тях идват на наши занятия и представят своя опит.“

„Обучението в УНСС е на много високо ниво, в крак сме със съвременните методи на обучение, учебните програми са актуални и сравними с тези на европейските университети“, посочи гл.ас. д-р Емилия Дунева от катедра „Управление“. „Ние сме водещ университет в областта на дигитализацията, може да кандидатствате и да се запишете да учите онлайн, предоставяме различни онлайн услуги включително и кандидатстване за общежитие. Дистанционната форма на обучение предлага актуални и модерни специалности.“ Тя запозна средношколците с възможностите, които предлага  Междууниверситетският център за развитие на кариерата, със спортния комплекс, който е най-големият студентски спортен комплекс в страната, предлагащ 12 вида спорт, с модерната и реновирана Университетска библиотека, осигуряваща  достъп до световните база данни.

С Гергана Вълчева, педагогически съветник в СУ „Христо Ботев“

В СУ „Христо Ботев“ се гордеят с кабинетите си по география и история

Учениците бяха поканени да посетят университета на 14 март в Деня на отворените врати, а също така и на предварителните изпити, които организира УНСС, включително и на този във формат ДЗИ по география и икономика на 14 април, който ще се проведе във Враца.

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с ППМГ „Академик Иван Ценов“ и срещи с ученици от В ...