Националната търговско-банкова гимназия отбелязва своята 111-годишнина с 25-ия панаир на виртуалните предприятия

петък, 23 февруари 2024 16:01

Националната търговско-банкова гимназия, която заедно с УНСС е съосновател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), събра елита в държавната администрация и бизнеса с впечатляващия брой учебно-тренировъчни предприятия, които се състезаваха на нейния 25-и панаир.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откри ежегодния училищен панаир на Националната търговско-банкова гимназия, в който тази година участие взеха 64 учебно-тренировъчни фирми. Със събитието училището отбелязва своята 111-годишнина и 25 години от стартирането на проект „Интегративно практическо обучение“.

Вече четвърт век вие реално променяте образованието с тази ежегодна инициатива“, подчерта проф. Галин Цоков. По думите му подобни проекти показват връзката между практиката и теоретичната подготовка и ползите от компетентностно ориентираното образование. „С това, което правите, вие формирате реални умения, които ще са ви нужни в утрешния ден, за реализация в икономиката, основана на знанието. Още по-ценен е екипният дух, който виждам при подготовката на всеки от проектите ви, и изграждането на идеи, основани на приятелството“, каза още министърът.

Сред официалните гости бяха проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“.

Проф. Фесчиян поздрави участниците в панаира от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и от името на АИУБ, като подчерта, че това е празник на училището с най-много учебно-тренировъчни фирми в света. „Това, което показвате днес, е повод за гордост и радост. Не ми е известно друго училище с толкова постижения, с толкова лауреати и с толкова успехи. Това го дължите на изключителното си ръководство в лицето на г-жа Емилия Иванова и на невероятните преподаватели. Скъпи ученици, ние виждаме един изграден мост между средното училище и бизнеса. Всички вие сте победители, защото показвате качеството на обучението си“. Проф. Фесчиян използва случая да поздрави и лауреатите от състезанията на Асоциацията на икономическите училища.  „С г-жа Емилия Иванова градим тази Асоциация вече 10 години, за да има здрав мост, който да свърже и университета с вас“, заключи председателят на АИУБ.

През учебната 2023/2024 над 156 хил. ученици се обучават в професионални направления, а техният брой се увеличава с всяка изминала година, по данни, изнесени от министъра на образованието при откриването на изложението.

Училището разработва проектът „Интегративно практическо обучение” от 1997 година. Според специалността си гимназистите създават учебни търговски банки, фирми, митници и др. Осъществяват  се стажантски програми в България и в Швейцария и участия в международни състезания на Световната организация на учебните предприятия PENINTERNATIONAL. През тези 25 години, в които се развива проектът „Интегративно практическо обучение“, отбори на гимназията са взели участие в повече от 100 международни бизнес състезания и панаири в Австрия, Германия, Испания, САЩ, Словакия, Финландия, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Латвия, Коста Рика. Спечелени са повече от 360 отборни и индивидуални награди.

Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света – 64 формирования, с повече от 800 ежегодно участващи ученици. На тазгодишното издание на панаира участват всичките 64 формирования – 20 учебни банки, 6 учебни застрахователни компании и 38 учебни търговски фирми с най-различен предмет на дейност. Те имат 43 ментори и спонсори – банки, фирми, застрахователни компании от реалния бизнес, които осигуряват методическа и финансова помощ за работата по проекта.

Галерия снимки от Националната търговско-банкова гимназия отбелязва своята 111-годишнина с 25-ия п ...