Ректорът проф. д-р Димитър Димитров проведе работна среща за прием 2024/2025

вторник, 30 януари 2024 17:09

Работна среща за кандидатстудентската кампания 2024/2025 г. проведе ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров с представители на пряко ангажираните дирекции и отдели, ден след като правителството предложи отпадането на таксите за обучение на студенти и докторанти по държавна поръчка.

Проф. Димитров направи анализ на предишната кампания и отчете 30% ръст на приема вследствие активното участие на факултетите, катедрите и преподавателите в кампанията. Той уточни, че решението за безплатно образование изисква да се промени подхода в кампанията. „Трябва да запазим високо нивото на мотивация на кандидат-студентите спрямо УНСС и да продължим да привличаме таланти и отличници от олимпиади и състезания, каквато традиция създадохме успешно. Ще продължим с предварителните изпити, изнесените матури, срещите по населени места, за да улесним и бъдем максимално близо до кандидатите, което подхожда на Университет с най-висока институционална акредитация“. Той подчерта, че Университетът е отворен за срещи и разговори с кметове и общини, нещо, което дава ползотворен резултат след  миналогодишните посещения. Проф. Димитров допълни, че разчита на доброто сътрудничество с Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и Асоциацията на чуждоезиковите училища в България. Предприети са стъпки за съвместни действия и с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство и Българската асоциация на частните училища.

На срещата беше обсъден графикът за провеждането на изнесени предварителни изпити във формат държавен зрелостен изпит (матура), които за първи път бяха въведени миналата кандидатстудентска кампания и привлякоха много желаещи средношколци. И тази година ще се проведат изпити в градовете Гоце Делчев (на 21 март 2024 г.) и Ямбол (на 30 март 2024 г.). За първи път УНСС ще проведе изпит във формат матура по география и икономика – третият най-заявяван предмет на матурите. Изпитът ще бъде във Враца на 14 април 2024 г. Много добри резултати се отчетоха и по отношение на колаборацията с учебните центрове „Регалия“ и „МАРЕ“ – провеждането на съвместни предварителни матури ще продължи и тази година, съответно на 7 и на 21 април 2024 г. В тези изпити, които ще се проведат в УНСС, могат да участват и зрелостници, които не се обучават в тези центрове. Подробна информация за записването можете да намерите тук.

Продължава участието в образователни борси. Предстои представянето на УНСС в Кюстендил, Русе, Плевен и Видин. Продължават и срещите по административни области и градове с кметове, общини и  директори на училища. Специално подготвени екипи от преподаватели, студенти и администрация ще представят специалностите на УНСС в следните направления: „Икономика“, „Администрация и управление“, „Политически науки“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Обществени комуникации и информационни науки“, „Право“. Бяха обсъдени посланията и акцентите на рекламните материали.

На 14 март 2024 г. в УНСС ще се състои премиера на филма за създателя на счетоводната наука в България и втори ректор на УНСС проф. д-р Димитър Добрев. Представянето на филма в аула „Максима“ е част от подготвяния съвместно с АИУБ Ден на отворени врати.


Датите за предварителни изпити можете да видите ТУК.


   

Галерия снимки от Ректорът проф. д-р Димитър Димитров проведе работна среща за прием 2024/2025 ...