Welcome Party за студентите по програма „Eразъм+“ преди Деня на влюбените

четвъртък, 25 януари 2024 14:40

Екипът на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели (УЦМСП) подготвя Welcome Party за студентите по програма „Еразъм+“, съобщи директорът на Центъра и институционален координатор доц. д-р Камелия Асенова. То ще се проведе на 13 февруари 2024 г. от 16.00 ч. в споделеното пространство на корпус К на УНСС. В програмата е предвидена игра за опознаване на Университета - GET LOSS и дискотека.

„Университетският център за мобилност активно промотира програма „Еразъм+“ сред студентите в бакалавърска, магистърска и докторска степени в УНСС. За тази цел  бяха организирани за първи път в нашия университет Международен ден на програма „Еразъм+“ през м. октомври 2023 г. и Ден на отворените врати на програмата през м. април 2023 г. За първи път беше проведена Седмица на преподавателите от нашите партньорски университети. По време на тази седмица бяха представени възможностите на УНСС за мобилност на студенти, преподаватели и административен състав в нашия университет, за реализиране на съвместни научни проекти и докторски програми в Университета. През академичната 2023/2024 година се продължи представянето на програмата  пред студентите от ОКС „бакалавър“ от различни специалности в УНСС. Резултат от проведените събития е увеличение на изходящата мобилност на студенти от УНСС“, разказа доц. д-р Камелия Асенова.

Само за един семестър през отчетния период са реализирани общо 117 изходящи мобилности, а  за цяла академична година – 131 мобилности на студенти от УНСС в програмни държави.

Центърът подпомогна реализацията на мобилности и по програмата за двойна диплома по специалност „Международен бизнес“ с Университета за международни науки – Рим, Италия. Този семестър  5 студенти от УНСС се обучават по тази програма с подкрепата на програма „ Еразъм+“. През отчетния период 12 студенти от ОКС „бакалавър“ участваха в три интензивни програми в Университета на Манхайм, Германия, Университета по икономика и бизнес, Виена, и Университета „Метрополитън“, Прага. Всяка реализирана мобилност се регистрира в електронната система на програмата. След всяка селекция на студенти за осъществяване на мобилност УЦМСП провежда информационна среща със селектираните студенти, на която ги запознава с етапите на подготовката, осъществяването и отчитането на мобилността. Оценяването на нашите студенти в чуждестранните университети показва подобни резултати като в нашия университет, което е доказателство за  обективното оценяване в УНСС.

Екипът на УЦМСП оказва непрекъсната подкрепа и на студентите от чуждестранни  университети, които се обучаваха един семестър или една академична година в УНСС  по програма „Еразъм+“ от програмни държави. През летния  семестър на академичната 2022/2023 г. се реализираха 52, а през зимния семестър на 2023/2024 г. - 74 входящи студентски мобилности, общо за периода - 126. Засилен е и интересът на преподаватели от университети от ЕС към УНСС. През отчетния период 68 чуждестранни преподаватели и служители осъществиха мобилност в нашия университет. Разшири се входящата и изходящата мобилност към/и от партньорски страни (извън  ЕС) на програма „Еразъм+“. През този период 4 входящи студенти от Албания и 4 от Виетнам се обучаваха в УНСС - София. Мобилност с цел преподаване и мобилност с цел обучение от партньорски страни осъществиха 10 преподаватели. В същото време преподавателите и служители от УНСС реализираха 8 мобилности в Албания, Йордания, Виетнам и Китай. 

 

Галерия снимки от Welcome Party за студентите по програма „Eразъм+“ преди Деня на влюбените ...