XV турнир по тенис на маса за „Купата на УНСС“

сряда, 24 януари 2024 15:42

По случай 70 години от създаването си катедра „Физическо възпитание и спорт“ организира  XV турнир по тенис на маса за „Купата на УНСС” съвместно с Академичния спортен клуб на преподавателите и служителите „Св. Георги Победоносец”, който се  провежда под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Победител при мъжете отново стана д-р Филип Дандолов от катедра „Международни отношения", който спечели първото място за шеста поредна година след много оспорвана игра с преп. д-р Мирослав Шишков, който се класира на второ място. На трето място отново се класира доц. д-р Петър Иванов и двамата от катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Победител при жените е д-р Ива Гигова, а на второ място се класира доц. д-р Ралица Арсова от катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров награди победителите с купи и медали и им пожела винаги да имат борбен дух и да са все така устремени към спортни, научни и изследователски успехи.

Той поздрави и всички участници, „сред които има много сериозни състезатели“ и пожела на тези, които днес не са се класирали, да пожънат успехи на другите състезания, които предстоят: „Защото „Духът прави силата“ - девизът на УНСС е изключително подходящ и за турнирите“, каза ректорът.

Ръководителят на катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. д-р Иван Стоилов отбеляза, че турнирът по тенис на маса се явява първи от поредицата състезания, с които ще се отбележи 70-годишнината от създаването на катедра „Физическо възпитание и спорт“. Доц. Стоилов адмирира участието в турнира на председателя на Студентския съвет Илиян Чабуклийски и секретаря Калоян Стефанов, като им благодари за доброто партньорство през годините. Изтъкна ролята на АСК „Св. Георги Победоносец“ за съвместните инициативи по отношение на спорта, както и заслугите на Пламен Кювлиев, директор на СК „Бонсист“, за чудесните условия, които дават възможност да се практикува спорт от преподаватели и служители. Изказа благодарност лично към ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който винаги е съпричастен и подпомага състезанията.

Приветствие отправи и председателят на Академичния спортен клуб „Св. Георги Победоносец“ - заслужилият професор д-р Георги Янков. Той отбеляза, че турнирът по тенис на маса, който става на 15 години, е „по-младата сестра на турнира тенис на корт, който ще се проведе за 27-и път тази година“.

Проф. Янков подчерта уникалността на турнирите и ролята на Академичния спортен клуб за утвърждаване на здравословния начин на живот и физическата активност на преподавателите и служителите на Университета.

„Ние предоставяме добри условия на много добри състезатели, които са почти професионалисти. Получава се един хубав турнир, един празник за хората от УНСС“, каза директорът на СК „Бонсист“ Пламен Кювлиев.

Доайенът на катедра „Физическо възпитание и спорт” проф. д-р Спас Ставрев акцентира на многобройните спортни прояви, които ще отбележат юбилейната 70-годишнина на катедра „Физическо възпитание и спорт“, основана на 8 март 1954 г.

Доц. д-р Петър Иванов и проф. д-р Спас Ставрев

Преди началото на турнира се тегли жребий за разпределение на участниците по групи. Ст. преп. д-р Елена Монева, съдия на турнира и основен организатор, съобщи, че участниците са 17 - 15 мъже и 2 жени, разпределени в 4 групи – трите по 4 души и четвъртата с 5 души.

На първия етап от състезанието от всяка група бяха излъчени по 2-ма състезатели, които играха  четвъртфинали. 8-те победители се изправиха по двойки на полуфиналите, от които четиримата най-добри се състезаваха изключително професионално до финала.

Всички участници в турнира получиха тениски с логото на УНСС.

  

Галерия снимки от XV турнир по тенис на маса за „Купата на УНСС“ ...