Доц. д-р Венелина Трифонова нарече УНСС свое „местоубежище“ на научен симпозиум, организиран от катедра „Икономикс“, за нейния 75-годишен юбилей

вторник, 23 януари 2024 17:07

Научен симпозиум, посветен на 75-годишния юбилей на доц. д-р Венелина Трифонова, организира катедра „Икономикс“ на УНСС. Доц. Трифонова е сред доайените на катедрата, дългогодишен преподавател и учен.

Доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Венелина Трифонова (от ляво надясно)

Ръководителят на катедра „Икономикс“ доц. д-р Ивайло Беев откри научния форум и отбеляза: „С това събитие продължаваме традицията да отдаваме необходимото уважение и почит на хората, които са оставили незаличима следа и са отдали живота си за развитието както на отделните катедри и факултети, така и на университета“.

Ректорът поздрави катедра „Икономикс“ и Общоикономическия факултет за инициативата и подчерта: „Тези моменти са част от духа на УНСС, който прави силата. Искам да изкажа своята благодарност на доц. Трифонова за всеотдайната работа и приноса й за развитието на икономическата наука и утвърждаване авторитета на УНСС. Тя е сред личностите, чиято житейска и професионална съдба завинаги е свързана с УНСС като негов възпитаник и преподавател, дал знания на няколко поколения студенти, подкрепил десетки млади колеги в тяхното академично израстване. През годините доц. д-р Венелина Трифонова заслужено печели уважението на академичната общност като преподавател и учен със свое авторитетно име в областта на икономическата теория, макроикономиката, икономическата политика и паричния икономикс. Нашият университет продължава да се развива успешно благодарение именно на такива хора като доц. Трифонова“.

На събитието присъстваха проф. д-р Матилда Александрова, в.и.д. зам.-ректор по учебната дейност, доц. д.н. Михаил Мусов, в.и.д. зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, в.и.д. зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.

На тържественото честване беше и проф. д-р Силвия Трифонова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Финансово-счетоводния факултет, дъщеря на доц. Трифонова.

Честването уважиха още декани, ръководители на катедри, представители на различни организации, преподаватели, студенти, колеги и близки на доц. д-р Венелина Трифонова.

С поздравления към доц. Трифонова се обърнаха проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, доц. д-р Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт (НСИ) и преподавател в УНСС, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС.

Проф. д-р Димитър Димитров връчи на доц. д-р Венелина Трифонова подарък от Инициативния комитет на събитието
Доц. д-р Венелина Трифонова получи от доц. д-р Атанас Атанасов юбилеен плакет „140 години НСИ“

Доц. д-р Ивайло Беев представи богатия житейски и професионален път на доц. д-р Венелина Трифонова, като открои върховете в нейната академична, научна и преподавателска дейност.

За цялостен принос за развитието на катедра „Икономикс“ доц. д-р Ивайло Беев удостои доц. д-р Венелина Трифонова с почетния знак на катедрата

Доц. д-р Венелина Трифонова благодари на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и на всички присъстващи за оказаното уважение и подчерта: „Ако трябва да обобщя годините си в УНСС се получава, че 47 години аз съм част от този университет и ако използвам понятието „времеубежище“ на известния писател Георги Господинов, то моето професионално „местоубежище“ се казва Университет за национално и световно стопанство. Философски трябва да погледнем на този въпрос, къде сме се чувствали най-добре, къде е било нашето убежище въобще, затова аз мога да кажа, че УНСС е моят университет“.

В рамките на събитието д-р Свилен Колев, зам.-председател на НСИ, възпитаник и доктор от УНСС, представи колективната монография „Състояние и въздействие на неконвенционалната парична политика на водещите централни банки по света за развитите и развиващите се държави с акцент върху България“ и подчерта значителната роля на доц. д-р Венелина Трифонова за написването на научния труд.

Доц. д-р Венелина Трифонова получи поздравителни адреси, пожелания за творческо дълголетие и много цветя за своята 75-годишнина.

Доц. д-р Венелина Трифонова ще бъде представена в рубриката „Жива памет“ на уебсайта на УНСС.

Доц. д-р Венелина Трифонова със съпруга си проф. д-р Трифон Трифонов, който е бил дългогодишен преподавател в катедра „Счетоводство и анализ“, и дъщеря си проф. д-р Силвия Трифонова

      

Галерия снимки от Доц. д-р Венелина Трифонова нарече УНСС свое „местоубежище“ на научен симпозиум, ...