Китайските студенти, обучаващи се в УНСС, участваха в културно-образователен обмен в Китайския културен център

петък, 15 декември 2023 9:57

На официално събитие в Китайския културен център (София), китайските студенти, обучаващи се в Дуалната бакалавърска програма между Университета за чуждестранни изследвания в Тиендзин (TFSU), Китай и УНСС, водена от катедра „Икономикс“,  присъстваха на премиерата на романа „Певци с барабани“ от Лао Шъ.

Книгата „Певци с барабани“ и д-р Юлияна Томова, издател

Книгата „Певци с барабани“ от Лао Шъ, в превод от китайски на Евгений Карауланов, издадена от издателство „Български Бестселър“, събра в Китайския културен център отбрана публика от специалисти, театрали, любители на литературата и китайската култура. По нетрадиционен начин бяха представени и китайското списание Chinese Performing Arts и полското Studia Teatalne с фокус върху китайската драма и театър. А вечерта завърши с вълнуващо изпълнение на Хъ Цинт Фанг, студент в Музикалната академия в България, който изпълни една популярна китайска ария и развълнува до сълзи публиката с изпълнението на песента „Моя страна, моя България“ на български език. За приятната атмосфера и пълноценното изживяване, организаторите, съвместно с  Маутай – България, поднесоха екзотични коктейли, които допълниха усещането за финеса на китайския дух и култура.

Сред официалните гости бяха проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и служебен министър-председател на България (януари-май 2017), г-н Гуан Син, съветник по културата на китайския посланик, г-жа Ли Кинг, културно аташе, г-н Хонг Хай, директор на Китайския културен център, Нешка Робева и много други личности, ясно разпознаваеми в публичното пространство.

Издателят д-р Юлияна Томова, преподавател в катедра „Интелектуална собственост“ (УНСС), приветства гостите и представи романа „Певци с барабани”, който се оказа с необикновена съдба, за която тя разказа. Авторът Лао Шъ е един от най-почитаните съвременни класици на китайската драматургия и литература (1899 - 1966).

Кулминицията на събитието беше връчването на почетния плакет на катедра „Икономикс“ на Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китай в България, за цялостния му принос за развитието на образователния и културния обмен между България и КНР и в частност, за подкрепата му за реализацията и осъществяването на Дуалната бакалавърска програма. Плакетът бе връчен от гл. ас. д-р Аника Петкова, координатор на Дуалната бакалавърска програма, и китайските студенти.

Китайските студенти, д-р Аника Петкова, д-р Томова и други официални лица

Така в прегръдката на култури от цял свят, сред необикновени съдби, опознаването продължи в уютната атмосфера на Китайския културен център.

    

Галерия снимки от Китайските студенти, обучаващи се в УНСС, участваха в културно-образователен обм ...