Директорът на Центъра за иновативни образователни технологии проф. д-р Янка Тоцева участва в Националната конференция за дигитални умения

понеделник, 11 декември 2023 17:18

Министерството на труда и социалната политика в качеството си на национален координатор на дейностите в рамките на Европейската година на уменията в България организира Национална конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие”.

В конференцията участва проф. д-р Янка Тоцева – ръководител на катедра „Педагогика“ и директор на Центъра за иновативни образователни технологии в УНСС.

Форумът откри д-р Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика, като подчерта, че „Националната политика за заетост и обучение поставя като приоритет обучението на работната сила за адаптиране към структурните промени, породени от цифровия и зеления преход, защото придобиването и усъвършенстването на дигиталните умения е повече от необходимо в днешния пазар на труда. Заложената национална цел е до 2030 г. да се достигне участие в обучение всяка година на 35.4% от населението в най-активна трудоспособна възраст (25-64 г.)“.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова

Основната цел на събитието беше да провокира дискусия между националните и европейските институции, работодателските и браншовите организации, синдикатите, академичната общност и младежките организации по темата за дигиталната трансформация и нарастващата необходимост от работна сила с търсените от пазара на труда дигитални умения.

В рамките на панела „Образование и обучение в час с дигитализацията“ проф. д-р Янка Тоцева представи постиженията на УНСС като най-дигитализираният университет в България. Като аргументи тя посочи, че цялата процедура по кандидатстване, класиране, записване и заплащане на такси се осъществява по електронен път. Студентите в УНСС имат електронна студентска книжка с достъп от телефона си, използват се електронни главни книги много преди излизането на наредбата, функционира електронен регистър на действащите студенти, свързан със системата на НАЦИД.

Проф. Янка Тоцева (първата от ляво надясно)

„УНСС е първият университет в България, който издава уверения през системата за сигурно електронно връчване. Университетът има вътрешна информационна система, свързана с научните изследвания и проектите, а също така платформа, която позволява безпроблемен преход към дистанционно обучение на всички над 15 000 студенти. Имаме и нова вътрешна мрежа за интернет на стойност над 3 млн. лева със скорост от 10 мегабита на секунда на входа на всяко устройство“, посочи проф. Тоцева. „УНСС е единственият университет в България, който има зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност и благодарение на екипа му от 1 декември 2023 г. имаме сертификат ISO/IEС 27001:2022 за управление на сигурността на информацията при провеждане на обучение във всички степени и форми на висше и продължаващо образование, както и научни изследвания и проекти. От 1967 г. се изучава информатика и от доста години тя е задължителна дисциплина за всички студенти-първокурсници.“

Проф. Тоцева подчерта, че „във Факултет приложна информатика и статистика се обучават студенти в няколко бакалавърски програми в областта на дигитализацията: „Бизнес информатика и комуникации“, „Бизнес информатика и комуникации с преподаване на английски език“, „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“. От тази година имаме студенти в две нови бакалавърски програми: „Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)“ (съвместна програма с Тракийския университет) и „Киберсигурност и електронно управление“ (съвместна програма с Тракийския университет)“.

В качеството си на председател на СВО - КТ „Подкрепа" във форума участва и доц. д-р Валери Апостолов, ръководител катедра „Чoвешки ресурси и социална защита" в УНСС (първият от дясно наляво)

Проф. Янка Тоцева сподели личен опит като преподавател по „Научна етика“, който води курса в двете нови програми, че студентите се интересуват от темите за дигитализацията, киберсигурността и плагиатството. Като други постижения посочи трите робота – визиторски, библиотечен и софтуер, с които разполага УНСС, проекта за големи данни, който се изпълнява и не на последно място - новооткрития Център за иновативни образователни технологии, оборудван с най-модерна дигитална техника. В заключение тя направи предложение дигитализацията, която е елемент от качеството да се включи като индикатор в рейтинга, а след това университетите, които имат добри показатели да получават повече пари за дигитализация.

   

Галерия снимки от Директорът на Центъра за иновативни образователни технологии проф. д-р Янка Тоце ...