На Международния турнир по медиация България беше представена единствено с отбор от УНСС

понеделник, 04 декември 2023 16:15

Студенти от IV и  V курс в Юридическия факултет на УНСС завоюваха две отличия в Международния турнир по медиация, проведен във Вилнюс, Литва. Те спечелиха специалната отборна награда „Забележителна нова програма за медиация“ (Outstanding New Mediation Program) и индивидуална награда на Радослав Кръстанов за „Най-добра самооценка“ (Outstanding Self-evaluation).

На среща с ректора проф. д-р Димитър Димитров състезателите по медиация му поднесоха плакета  за специалната отборна награда „Забележителна нова програма за медиация“, който ще остане във витрината на славата на УНСС. Те изразиха своята голяма благодарност към ректора за помощта, която е оказал на отбора.

Треньорът на отбора Георги Раданов, юрист, медиатор, поднася плакета на ректора проф. д-р Димитър Димитров

„Ние бяхме единственият отбор от България, подготвихме се и заминахме на това състезание благодарение на подкрепата на ректорството ръководство, Студентския съвет и Банка ДСК. Много добре се представиха Стефка Конова, Николай Бошнаков и Радослав Кръстанов – студенти от IV и  V курс в Юридическия факултет на УНСС, които завоюваха две отличия в конкуренцията с отбори от Европа, Азия и Америка“, каза треньорът на отбора Георги Раданов, юрист-медиатор.

„Много се радвам на вашия успех, още повече, че медиацията е изключително важна за извънсъдебното разрешаване на спорове и би трябвало да се развива на всички нива. Тези награди са и следствие на комплексната теоретична и практическа подготовка в курса по „Медиация“ на Юридическия факултет на УНСС. Нашият университет е един от малкото в България, в които медиацията е включена в учебния план на студентите по право“, каза ректорът.

Георги Раданов, юрист, Радослав Кръстанов, V курс „Право“,  проф. д-р Димитър Димитров, Стефка Конова, IV курс „Право“,  Николай Бошнаков, V курс „Право“, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики

Международният турнир по медиация, организиран от Международната академия за разрешаване на спорове и Университета „Миколас Ромерис“ във Вилнюс, Литва, се проведе в периода 21 – 25 ноември. Отборът на УНСС завоюва не само отличие за най-добър медиаторски проект, но и индивидуално студентът Радослав Кръстанов получи приз за „Най-добра самооценка“.

„Не беше лесно“, каза Радослав Кръстанов. „В рамките на турнира трябваше да водим преговори, да търсим най-удачните решения по различни казуси, свързани с изкуствения интелект, защитата на интелектуалната собственост, глобалното затопляне, правата на човека и здравеопазването“.

„Ние непрекъснато трябваше да показваме критичното и аналитично мислене, да водим диалог, в който да защитим тезата си и всичко това в една мултикултурна среда на английски език. Голяма заслуга за успеха ни имат преподавателите адв. д-р Юлия Раданова и адв. Елиза Николова, които водят курса по „Медиация“ в Юридическия факултет на УНСС“, каза Николай Бошнаков.

Студентите с треньора по време на състезанието

Отборът получава наградата във Вилнюс, Литва


Терминът „медиация“ произтича от латинския глагол „mediare“, който означава „посреднича“. Според българското законодателство медиацията е „доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице – медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение“. В процеса на медиация ролята на медиатора е да изясни всички обстоятелства, свързани с конфликта, както и позициите и интересите на участващите в него. Резултатът от този процес е постигането на общо решение – изход от конфликтната ситуация и преговорите, който е приемлив за всички страни. 

Галерия снимки от На Международния турнир по медиация България беше представена единствено с отбор ...