Посрещнахме първите китайски студенти в Дуалната бакалавърска програма по Икономика

четвъртък, 30 ноември 2023 19:36

Първата група студенти от Китай, обучавани по Дуалната бакалавърска програма „Икономика с преподаване на английски език“, изпълнявана съвместно от УНСС и Tianjin Foreign Studies University (TFSU, Китай), бяха посрещнати официално в УНСС. Дуалната програма е предназначена за студенти от TFSU и е от типа „3+1”. Първите три години студентите се обучават в TFSU, а през четвъртата тези от тях, които са положили успешно изпитите си, продължават своето следване в УНСС. Именно студентите, които са обучавани дистанционно вече 3 години от преподаватели на УНСС, пристигнаха, за да продължат присъствено обучението си още една година. 

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д.н. Михаил Мусов, доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс", координаторът на програмата гл. ас. д-р Аника Петкова, както и доц. д-р Христина Орешкова, гл. ас. д-р Николай Величков - преподаватели, включени в програмата,  посрещнаха студентите в наскоро реновираната Библиотека на Университета.

Доц. д-р Ивайло Беев и проф. д-р Димитър Димитров

„Добре дошли в нашия университет да продължите обучението си по дуалната програма по икономика, по която ще получите две дипломи - едната от нашия университет, а другата от TFSU. Много се радваме, че сте тук и знайте, че имате подкрепата на цялото ректорско ръководство, както и на всички преподаватели, ангажирани по тази програма“, каза ректорът.

Тази дуална програма се ръководи от Центъра за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика, който беше открит в УНСС на 29 юни 2022 г. с тържествен форум, под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р  Димитър Димитров, в присъствието на китайския посланик в България Н. Пр. Дун Сяодзюн, представители на президентството, доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международното сътрудничество на УНСС, на представители от академичния състав и ректорското ръководство на партниращия университет в Тянзин, (които взеха участие онлайн).

„Надяваме се, че с тази първа група студенти ще затвърдим всички положителни впечатления, които сме оставили в студентите и в ректорското ръководство в Тянзин, за да може да задълбочим това сътрудничество и в магистърска форма на обучение, и в докторантурите“, каза доц. д-р Ивайло Беев, като подчерта усилията на ректорското ръководство, както и на колегите от поделение Студентски общежития и столове”, за създаване на  необходимите качествени условия за престой и обучение в България.

Доц. д-р Ивайло Беев заедно с екип от Университета, предишния ден беше посрещнал китайските студенти на летището и настанил в общежитията.

Третата учебна година тази програма е финализирана с голямо тържество в TFSU, споделено онлайн с УНСС, на което ректорското ръководство на университета в Тянзин е номинирало доц. д-р Христина Орешкова и гл. ас. д-р Петър Пешев за най-добри преподаватели по съвместната програма.

Координаторът по програмата гл. ас. д-р Аника Петкова от катедра „Икономикс“ представи преподавателите, които обучават чуждестранните студенти, които са от два факултета на университета - доц. д-р Христина Орешкова е от Финансово-счетоводния факултет, катедра „Счетоводство и анализ“, както и гл. ас. д-р Дарина Колева - от катедра „Финанси“, а от Общоикономическия факултет са доц. д-р Ивайло Беев, гл. ас. д-р Аника Петкова, гл. ас. д-р Николай Величков и гл. ас. д-р Петър Пешев, всички от катедра „Икономикс“.


Решението на Академичен съвет на УНСС за създаването на Център за управление на дуалната бакалавърска програма с Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU) е взето на 18.05.2022 г. Дуалната бакалавърска програма по „Икономика с преподаване на английски език“ между УНСС и Tianjin Foreign Studies University (TFSU), Китай, от страна на УНСС се води от катедра „Икономикс“. Целта й е да се обучават високо квалифицирани икономически специалисти, които да могат да прилагат теоретичните и приложните си познания в областта на икономиката в динамична междукултурна среда. Дуалната програма предвижда осъществяването на мобилност на студентите, участие в научни семинари и други инициативи. А провеждането на лекциите в онлайн среда доказа високите възможности на УНСС да използва съвременните методи на обучение, да привлича чуждестранни студенти от цял свят и да се утвърждава като водещ икономически университет на международно ниво. До момента в програмата се обучават над 200 студенти от Китай.


  

Галерия снимки от Посрещнахме първите китайски студенти в Дуалната бакалавърска програма по Иконом ...