Двете годишнини - 65 от създаването на Общоикономическия факултет и 75 катедра „Икономикс“ - събраха политическия, икономическия и академичния елит на страната в УНСС

сряда, 29 ноември 2023 17:43

Юбилейна научна конференция се състоя в УНСС по повод 65 години Общоикономическия факултет и 75 години катедра „Икономикс“. Форумът се проведе под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който започна с думите: „Вашият факултет е с огромен принос и безспорни заслуги за развитието на УНСС, пазител на неговите академични традиции и на ценностите на висшето образование и науката, той е неделима част от историята и настоящето на нашия университет“.

Проф. д-р Атанас Казаков, дългогодишен декан на Общоикономическия факултет, проф. д-р  Георги Петрунов, декан на Общоикономическия факултет, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“

Ректорът поздрави и катера „Икономикс“:  „Днес е ден, в който отдаваме своята институционална и човешка почит към първостроителите на катедрата – мащабни академични личности, към тяхната благородна мисия, безкористна всеотдайност и неподправена почтеност, които с непоколебима вяра и далновидност поставят началото“.

Проф. д-р Димитър Димитров награди проф. д-р Георги Петрунов, декан на Общоикономическия факултет, и доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“, със статуетки на „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на Университета за национално и световно стопанство“.

От своя страна доц. д-р Ивайло Беев връчи почетен плакет на кадедра „Икономикс“ на ректора за цялостната подкрепа на катедрата, за усилена, добра и ползотворна съвместна работа.

Ректорът написа и послание в „Златната книга“ на Общоикономическия факултет:

Във ваше лице икономическото знание има история и бъдеще, традиция и посока за научно осмисляне на предизвикателствата на времето.  Като лидери в развитието на българската икономическа наука и образование позволете да изразя своята институционална и човешка почит към първостроителите на катедрата и към Вас, настоящите стожери на авторитета и традицията.

Един от най-големите политици на XX век – Уинстън Чърчил, казва, че първото задължение на университета е да учи на мъдрост, а не на професия, на характер, а не на техники. Казвам това с вяра в духовността, която посявате сред вашите студенти.

Създавайте мащабни академични личности с мисия и обществена визия!

Да пребъде знанието!

„Отбелязването на този двоен юбилей е важно събитие, защото по този начин се пази жива паметта за делата на редица достойни хора, работили за изграждането и утвърждаването на нашия факултет, на нашия университет, такъв какъвто го виждаме днес“, каза проф. д-р Георги Петрунов, декан на ОИФ. През всичките тези години от създаването си през 1958 г. Факултетът преминава през редица промени. Всички тези промени са признак за адаптивността към динамичните процеси, през които преминават нашата страна и светът. Чрез тях университетът се превръща в място, в което се следват най-новите тенденции в университетското образование, създават се знаещи и можещи хора, които могат да се справят с всяко предизвикателство и да допринесат за развитието на страната и обществото, в което живеем , каза професор Петрунов.

Проф. д-р Атанас Казаков, доайен във Факултета и дългогодишен декан на Общоикономическия факултет, преподавател в Университета от 1969 г., направи исторически преглед на развитието на факултета и с голяма почит и уважение засегна делата на академиците Жак Натан, Евгени Матеев, Иван Стефанов, Евгени Каменов и Веселин Жаджиниколов, член кореспондентите Иван Илиев и Кръстьо Добрев и на  професорите, които са близо 100 души. Отдаде заслужена почит на първия декан проф. д-р Кирил Григоров /1958-1960/, утвърдил академизма, и спомена всички декани на Факултета, допринесли за научното и образователно израстване.  Засегна промените през 1990 г., когато ръководителите на Факултета създават нови парадигми в науката и преподаването.

„Дълбоки изменения настъпиха в преподаването на икономическата теория, катедрата по „Политическа икономия“ не просто се преименува в „Икономикс“, но и с огромни усилия и реален потенциал започна преподаването на обща теория на пазарното стопанство с нова парадигма. Ние бяхме първи в страната и водещи спрямо катедрите в другите университети, създадохме програми, учебници и всичко необходимо за преподаване на микро- и макроикономика, световна икономика и други дисциплини, преподавани в развития пазарен свят“, каза проф. д-р Атанас Казаков. Словото му предизвика бурни ръкопляскания, всички се изправиха на крака, отдавайки уважение и почит към професора, който получи и почетен плакет от катедра „Икономикс“.

Проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики поздрави, Факултета и Катедрата с годишнините им. „През тези години както Общоикономическият факултет, така и катедра „Икономикс“ са били стожери в развитието на нашия университет. 75 випуска са завършили и са се разпръснали не само в страната, но и по света, техни възпитаници прославят нашия университет и са видни представители на икономическия, политическия и социалния елит на страната“, каза проф. д-р Цветана Стоянова. Тя предаде почетен плакет от името на проф. д-р Евгени Станимиров, ректор  на Икономическия университет – Варна, както и поздравителен адрес.

Почетен плакет на катедрата получи и проф. Иван Костов, който беше приет от неговата дъщеря. „Баща ми наистина беше всеотдаен в съграждането на знанието в катедрата. Нека всички студенти да знаят, че това е едно авторитетно учебно заведение, дава образование, което си заслужава усилията“, каза Теодора Нончева, също възпитаник на катедрата.

Проф. д-р Лалко Дулевски поднесе своите приветствия като председател на Общото събрание на УНСС и подчерта, че той е възпитаник на Общоикономическия факултет и започнал творческия и професионален път в същия факултет. „Това е факултетът с най-силни традиции, създал големите личности на УНСС – банкери, министри, депутати и най-добрите учени. Това е Факултетът, който е създал хората за българската наука. За да имаш сила да изградиш бъдещето си, трябва да помниш миналото си и да помниш хората, които са създали това“, каза той като поднесе и поздравителен адрес от името на катедра „Човешки ресурси и социална защита“.

„Базисните икономически знания на всички студенти от УНСС се предоставят от Общоикономическия факултет, който е своеобразна визитка на УНСС и е безспорно ключов за икономическото образование не само на равнище УНСС, но и на национално равнище“, каза доц. д-р Светла Бонева, декан на факултета „Международна икономика и политика“.

Ръководител катедра „Политология“ доц. д-р Елена Симеонова отбеляза, че 75 години в рамките на един човешки живот е пределна професионална възраст, докато в рамките на една катедра поставя здрава основа за бъдещо развитие.

Научният секретар на катедра Чoвешки ресурси и социална защита доц. д-р Галина Димитрова поздрави колегите си от Общоикономическия факултет и катедра „Икономикс“ за високия професионализъм и върхови научни постижения.

Научният секретар на най-младата катедра Регионално развитие доц. д-р Елка  Василева също поздрави колегите си.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител катедра „Политическа икономия“,  изнесе презентация по темата „История на Общоикономическия факултет“.

„Най-добрите текстове по политическа икономия, учебници и научни трудове са на преподаватели от Свободния университет, създаден 1920 г., после при промяна на парадигмата през 1944 г. той се слива със Софийския университет и независимо от това са запазени структурите, от които се ражда политическата наука. След като се решава през 1952 г.  да се отдели отново от СУ и се създава Висшият икономически институт „Карл Маркс" през 1953 г. катедра „Политическа икономия“ е запазена, а по-късно се ражда Общоикономическият факултет по идея на проф. д-р Димитър Добрев, преподавател още в Свободния университет и ректор в периода 1948-1952. Докладът да се създаде Общоикономическият факултет е на тогавашния доцент Хаджиниколов“.

Проф. Пенчев предостави много примери на запазените традиции до ден днешен, създадени още в Свободния университет, което довежда до възможността за развитие на фундаменталните науки, пряко или косвено свързани с политическата икономия. „Тя се преподава от основаването на университета и има традиция повече от век“, акцентира проф. Пенчев.

За историята, настоящето и бъдещето на катедра „Икономикс“ говори доц. д-р Ивайло Беев. Той отбеляза, че проф. Димитър Мишайков, преподавател в Свободния университет, е автор на първия курс по Политическа икономия за Свободния университет, който излиза през 1926 г. и проф. Симеон Домостенов, виден обществен деятел, е допринесъл много за развитието на икономическата наука у нас. Доц. Беев изтъкна голямата роля на акад. Жак Натан, проф. Кирил Григоров и проф. д.ик.н. Камен Миркович за създаването на катедрата и за поставянето на основополагащите принципи.  В презентацията си коментира и възпитаниците на катедрата, постигнали върхово професионално развитие, като Кристалина Геогиева, Ренета Инджова, Тодор Вълчев, Любен Беров, Иван Костов, Лъчезар Борисов, Румен Гечев, Даниела Бобева, Калин Христов и още много други на водещи позиции в политическото, икономическото и социалното поприще.

Д-р Свилен Колев,  заместник-председател на НСИ, поздрави от името на председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов Факултета и Катедрата за техните годишнини и заяви участието в научната конференция.

Специално поздравление се получи от Prof.Dr.Edmond Hajrizi, UBT, Косово, с който катедра „Икономикс“ има дуална програма.  

Видео обръщението може да видите тук 

Доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на кадедра „Икономикс“, връчи почетени плакети на:

Доц. д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, доктор хонорис кауза на УНСС

Проф. д.ик.н. Росица Чобанова, Институт за икономически изследвания на БАН

Проф. д-р Даниела Бобева, заместник-министър председател за икономическото развитие през 2013 – 2014 г.

Проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България

Г-жа Диана Митева, председател на Асоциацията на банките в България

Проф. д.ик.н. Румен Гечев, УНСС

Почетен знак на катедра „Икономикс“ получиха:

Доц. д-р Лилия Йотова, УНСС

Г-н Пламен Димитров, КНСБ

Д-р Калин Христов, подуправител на БНБ

Доц. д-р Валентина Алякова

Гл. ас. д-р Аника Петкова

Проф. д-р Радостина Бакърджиева

Доц. д-р Камелия Асенова

Доц. д-р Красимир Керчев

Доц. д-р Вера Пиримова, УНСС, прие почетен знак за проф. д-р Трайчо Спасов

Проф. д.ик.н. Васил Тодоров (ИИИ на БАН),  прие почетен знак за проф.Тодоров

Поздравителни адреси по повод 65 години от създаването на Общоикономическия факултет и 75 години катедра „Икономикс“ се получиха от всички факултети на УНСС:

  • Финансово-счетоводен факултет

  •  Факултет Управление и администрация

  •  Факултет Икономика на инфраструктурата

  •  Факултет Международна икономика и политика

  •  Факултет Приложна информатика и статистика

  •  Бизнес факултет

  •  Юридически факултет

Както и от редица катедри в Университета.

Поздравителни адреси се получиха от:

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, Пловдивския университет „Паисий хилендарски“, Икономическия университет,Варна

Националната здравна каса, Националния статистически институт и др. 

Галерия снимки от Двете годишнини - 65 от създаването на Общоикономическия факултет и 75 катедра „ ...