Министърът на образованието и науката и ректорът откриха Център за иновативни образователни технологии в УНСС

четвъртък, 23 ноември 2023 16:50

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откриха Център за иновативни образователни технологии, създаден по Национална програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“, който ще бъде ръководен от проф. д-р Янка Тоцева, ръководител на катедра „Педагогика“ в УНСС.

На събитието присъстваха проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д-р Мая Микренска, зам.-декан по учебната работа на факултет „Приложна информатика и статистика", проф. д-р Надя Миронова, ръководител на катедра „Управление“ и директор на Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО) на УНСС в Хасково, проф. д-р Янка Тоцева, ръководител на катедра „Педагогика“ в УНСС, доц. д-р Катя Кирилова, научен секретар на катедра „Педагогика“, проф. д-р Цветка Стоенчева, преподавател в катедра „Педагогика“, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“.

„Радвам се, че това е поредният Център за иновативни образователни технологии, който откриваме и се надявам в бъдеще Университетът да има повече студенти, които да станат учители по икономика, по информационни технологии, по предприемачество. Има необходимост от педагози, които да имат такава квалификация. Този център също така ще помага и на директорите на училища да се подготвят да управляват образователните организации, което също е изключително важно. Благодаря ви за усилията и за това, което сте направили и ви пожелавам успех в бъдеще“, каза министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.

Доц. д-р Росен Кирилов, проф. д-р Цветка Стоенчева, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Янка Тоцева, проф. д-р Галин Цоков, доц. д-р Катя Кирилова, проф. д-р Матилда Александрова, проф. д-р Надя Миронова, доц. д.н. Михаил Мусов, проф. д-р Цветана Стоянова (от дясно наляво)

„Благодаря ви за възможността да работим по програмата „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ и да изградим този център. Нашият университет има голям потенциал в това отношение, защото имаме партньорства с Асоциацията на икономическите училища и с Асоциацията на езиковите училища в България. Работим и с много други училища от цялата страна. Реализирането на компетентностния подход в педагогическата практика е предизвикателство не само за учителите, но и за преподавателите в сферата на висшето образование, които подготвят бъдещите учители. Очакванията към педагозите да прилагат иновативни образователни технологии и компетентностен подход в образователната среда изискват от висшите училища тяхното интегриране в процеса на обучение на учителите в системата на предучилищното и училищното образование“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров при откриването на Центъра.

„В Центъра за иновативни образователни технологии, студентите ще имат възможност да се запознаят с онлайн и офлайн базирани софтуери, свързани с дигитализацията  в образованието с най-новата техника, има интерактивен дисплей и най-новите модели компютри, има и няколко малки роботчета, с които вече учениците и учителите от средните училища работят. Купихме и една система за видеоконферентна връзка, тъй като в УНСС почти всеки ден има някаква международна конференция, която се провежда хибридно – в присъствен и онлайн формат. За мен е чест и удоволствие да бъда не само ръководител на катедра „Педагогика“, но и на този център, тъй като повече от 20 години се занимавам с подготовка и квалификация на учители за работа с информационни и комуникационни технологии, които се използват за образователни цели“, каза проф. д-р Янка Тоцева (на снимката долу).

По повод откриването на Центъра за иновативни образователни технологии поздравителен адрес към присъстващите отправи Даниела Шошова, директор на Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ – София . Поздравителният адрес можете да видите тук.

В рамките на събитието беше открита изградената и внедрена от А1 в УНСС високоскоростна корпоративна мрежа с капацитет 10 Gbps, която ще допринесе за успешното прилагане на иновативните технологии в процеса на обучение.

Мащабният проект ще даде възможности на студентите, преподавателите и администрацията на висшето учебно заведение да се възползват от още повече съвременни дигитални услуги, виртуална софтуерна централа, умни решения за управление на сградата и други. А1 реализира  изграждането, доставката, монтажа, инсталирането и интеграцията на професионалното оборудване в рамките на 5 месеца и ще продължи да предоставя техническа поддръжка на изградената мрежа и занапред.

Министърът на образованието и науката Галин Цоков поздрави ръководството, преподавателите и студентите на УНСС със значителните постижения по отношение на дигитализацията, чрез които създават иновации в образованието и изграждат бъдещите икономисти на България. Новата инфраструктура, изградена от А1, предоставя висока скорост на достъп до мрежата за всеки потребител на територията на университета, като обхваща всички 9 корпуса, 255 учебни зали и кабинети. За постигането на капацитет от 10Gbps проектът включва над 300 високопроизводителни мрежови устройства от висок клас.

„Радвам се, че в УНСС вече имаме високоскоростна инфраструктура, която ни дава непрекъсваема, стабилна и надеждна работа на мрежата 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. За нас тя е важна стъпка в стратегията за постигане на пълна дигитализация на учебния процес и ни дава възможност за създаване на пълен набор от електронни услуги, обслужващи учебния процес и достъп до „умни“ решения във всяка една точка в университета“, коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

„УНСС е постигнал много сериозно развитие по отношение на дигитализацията в последните години. Новата надеждна и високоскоростна инфраструктура ще даде възможност на Университета да стартира много нови услуги и да надгражда киберсигурността. Амбицията на ръководството е с новата мрежова инфраструктура УНСС да се превърне в първия университет в България, сертифициран по ISO за информационна сигурност“, каза зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност на УНСС доц. д-р Росен Кирилов.

Женя Михайлова, старши мениджър „Продажби“ в А1 България, коментира: „Горди сме, че сме партньор на УНСС в процеса на дигиталната трансформация на университета, който създава бъдещите икономически експерти на България. Високоскоростният капацитет на корпоративната мрежа е основата, без която трудно биха могли да се реализират иновативните цели и планове на амбициозните образователни институции като УНСС. Като най-голямата телекомуникационна компания и най-големият системен интегратор в България можем да допринесем с необходимите високотехнологични решения, с които преподавателите и студентите да разполагат с високо ниво на сигурност и надеждност.“

А1 България представиха презентация относно възможностите на внедрената високоскоростна корпоративна мрежа в УНСС. Презентацията можете да видите тук.

Проф. д-р Димитър Димитров, Женя Михайлова, доц. д-р Росен Кирилов, Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Корпоративни продажби“ в А1 (от ляво надясно)

В рамките на посещението си министър Цоков разгледа и изцяло реновираната и модернизирана Библиотека на УНСС, която министър-председателят на Република България акад. Николай Денков и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откриха на 14 ноември.

Министърът на образованието и науката и ректорът бяха посрещнати от робота на Библиотеката

Галерия снимки от Министърът на образованието и науката и ректорът откриха Център за иновативни об ...