Асоциацията на интериорните дизайнери в България проведе дискусия „Трансформация на обществени пространства" в обновената Библиотека на УНСС

сряда, 22 ноември 2023 18:57

Месечното събитие на Асоциацията на интериорните дизайнери в България „Клуб на дизайнера“ се проведе в реновираната библиотека на УНСС, а дискусията беше посветена на трансформацията на обществените пространства.

Избрахме Библиотеката на Университета за национално и световно стопанство, защото е изключително добър пример в какво може да се трансформира едно консервативно пространство, каквото е библиотечното. Така Гена Събева, председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България (на снимката горе), откри ноемврийския „Клуб на дизайнера“. 

ФОТОГАЛЕРИЯ

Приветствие към представителите на асоциацията поднесе ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който връчи почетни грамоти и юбилейна монета за 100-годишнината на най-големия икономически университет в Югоизточна Европа на двамата основни „виновници“ УНСС да има най-модерния библиотечен център в страната.

Арх. Мирослав Кръстев от „Одая архитекти“ ООД бе отличен за принос в утвърждаване доброто име на УНСС и новаторски подход в изготвяне на проект за реновиране на Библиотеката на Университета. „Искам специално да благодаря на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, на помощник-ректора проф. д.н. Кирил Стойчев, на директора на Библиотеката г-н Петър Петров и на цялото ръководство, че така прецизно и точно разпредели задачите и отговорностите и благодарение на това ние успяхме в тези кратки срокове да се справим с работата по проекта. Бяхме приели работата си като кауза, кауза да променим едно обществено пространство, да създадем ново, красиво, функционално пространство, което да бъде обживяно от голям брой студенти. Това е и голяма отговорност, защото обществените пространства винаги касаят цялото общество“, каза архитект Кръстев.

Г-жа Елка Каменова-Цанкова, председател на кооперация „Панда" бе отличена за принос в утвърждаване доброто име на УНСС и новаторски подход в обзавеждането и оборудване на Библиотеката на Университета. „За нас е особено важно да как се чувстват студентите в обновеното пространство и много се зарадвах да разбера, че са впечатлени от модерните, съвременни средства за обзавеждане и оборудване, че се чувстват комфортно и че ще прекарват повече време тук. А това със сигурност ще помогне за натрупване на нови знания“, каза г-жа Елка Каменова-Цанкова.

В дискусията на тема „Трансформация на обществени пространства“ взеха участие Елка Каменова, председател на Кооперация „Панда“, арх. Мирослав Кръстев – „Одая архитекти“ ООД, инж. дизайнер Иво Чифлички – НДК, арх. Даниела Генова - Aрхитектурно студио „ДезАрх", арх. Ая Тодорава - ДИМАЯ ДИЗАЙН, арх. Гергана Тилева - GRID Architects & Engineers, Ксения Чакърова – Office1.

Роботът на Библиотеката посрещна гостите и им показа новите читални, модерните споделени пространства за премиери на книги и за провеждане на други събития, обособения кът за незрящи студенти и новата модерна и ергономична мебелировка.


Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) е учредена през 2011 г. като доброволно сдружение с нестопанска цел и с основна мисия да институционализира професията интериорен дизайнер, както и да защитава и представлява интересите на своите членове. Работи в тясно сътрудничество с всички български организации и университети, свързани с интериора и дизайна. Изгражда връзки и сътрудничества с организации и университети в чужбина. Планира присъединяване на АИДБ към ECIA. АИДБ организира събития за обмяна на опит, уоркшопи, семинари, лекции, конкурси и др. Сред тях са: АрхИдеи, “Визуализирай на макс”, „Цвят на Годината“, „Заедно с визия за бъдещето”, „Вси дизайнери”, конкурсът за най-добри постижения в частния и обществен интериор „Антре“ и др.

„Клуб на дизайнера” е част от календара на Асоциацията. Това е формат за ежемесечни тематични събития. Чрез него Асоциацията има амбицията да изгради ефективна връзка между инвеститори, интериорни и продуктови дизайнери и производители и да подкрепи работата на всички специалисти, ангажирани от идеята до реализацията в интериорния дизайн. АИДБ работи и за подобряване на обществените пространства, подкрепяйки каузи за възстановяването на стари и изоставени сгради със забележителна архитектура и история, както и подпомагайки процесите по реновиране на обществени интериори.


 

Галерия снимки от Асоциацията на интериорните дизайнери в България проведе дискусия „Трансформация ...