Меморандум за сътрудничество подписаха УНСС и лидерът в изпълнението на инфраструктурни проекти „Телелинк Бизнес Сървисис“

вторник, 14 ноември 2023 15:16

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и г-н Иво Русев, директор „Търговия и бизнес развитие“ на компания „Телелинк Бизнес Сървисис“, лидер в изпълнението на инфраструктурни проекти, подписаха меморандум за сътрудничество. „Телелинк Бизнес Сървисис“ е водеща компания, предоставяща решения в областта на дигиталната трансформация, киберсигурността, интернет на нещата и изграждането на дейта центрове, която притежава значителен опит и подходящи ресурси и е партньор на най-големите производители на хардуерни и софтуерни продукти.

Ректорът проф. Димитър Димитров уточни, че МОН влага усилия за дигитализацията на средното образование, но не и за висшето образование и обърна внимание на STEM центровете като доставчици на информация в областта на науката, технологиите в училищата. „Затова се опитваме със собствени средства да оборудваме зали, да подпомагаме и снабдяваме с компютри и системи.“ Ректорът говори и за Бизнес академията – УНСС, която е работещ модел за надграждане на знанията, привлича мотивирани студенти и е по-добрият вариант от изнасянето на отделни лекции.

Г-н Иво Русев подчерта, че не толкова техниката е важна, колкото създаването на съдържание, което на този етап липсва. „Към Министерството на иновациите и растежа има програма за Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, в която са предвидени средства за висшето образование, но липсват и не са начертани рамките, а това е необходимо. Относно модернизацията на висшето образование дигиталното изоставане на университетите е пагубно. Масово университетите няма какво да надграждат, нивото е базово и това за нас е голямо предизвикателство, но и възможност, има голяма отворена врата.“ Според него в МОН има отворена врата за дискусия по темата да се създава визия и информация за това каква необходимост има висшето образование. Г-н Иво Русев каза още, че базовите стълбове за създаването на наука са данните, които е необходимо да бъдат дигитализирани. Университетите имат много данни и е важно да се направи център за тях, давайки пример със средното образование, където те вече са на едно място и са свързани.

Меморандумът предвижда УНСС и „Телелинк Бизнес Сървисис“ да осигуряват по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студентите чрез извършване на посещения на място, участия в срещи с практици, организация на учебни и преддипломни стажове и практики. Също така да подпомагат качеството на обучението на студентите и докторантите чрез организиране на публични лекции и дискусии, предоставяне на консултации във връзка с учебното съдържание по учебните планове и програми. Предвидени са проучвания и научни изследвания в областта на информационните технологии, публичната администрация, местното самоуправление и други в подкрепа на практиките за добро управление, както и провеждане на съвместни научни прояви, обучения, конкурси.

Гл. ас. д-р Петкан Илиев, координатор по меморандума oт страна на УНСС, г-жа Ваня Ламбева, ст. експерт човешки ресурси в „Телелинк Бизнес Сървисис“, ректорът проф. Димитър Димитровг-жа Пламена Димитрова, мениджър стратегически проекти в „Телелинк Бизнес Сървисис“, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и г-н Иво Русев (от ляво надясно)


В своята 20-годишна история „Телелинк Бизнес Сървисис“ се утвърждава като лидер в изпълнението на инфраструктурни проекти и като синоним на качество и надеждност в предоставянето на професионални услуги, инфраструктурни проекти в сферата на телекомуникациите и индустрията, частния и публичния сектор. Разполага с международен екип от 300 души с различна експертиза. Компанията има представителни дружества в България, Германия, САЩ, Румъния, Хърватска, Северна Македония, Албания.


   

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество подписаха УНСС и лидерът в изпълнението на инфрастр ...