Френският министър на икономиката и финансите (2014-2017) Мишел Сапен участва в съвместната конференция с Френско-българската търговска и индустриална камара

вторник, 14 ноември 2023 10:04

Сътрудничеството между УНСС и Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) беше затвърдено на 10 ноември 2023 г. с участието в проведената конференция на тема „Модернизация на държавата, модернизация на икономиката. Принос към положителния имидж на България в международен план чрез законодателство, приведено в съответствие с най-добрите европейски стандарти“. Събитието беше организирано съвместно от ФБТИК и Посолството на Франция в България, като в него взеха участие представители на държавната власт, академичната общност и бизнеса.

Специален гост на събитието беше уважаваният Мишел Сапен, бивш министър на икономиката и финансите на Франция (2014-2017), известен с пионерското антикорупционно законодателство. Той сподели опита на Франция в последните три десетилетия и как той може да бъде приложен във всяка една държава чрез насърчаване на добри практики в областта. Неговото присъствие подчерта ангажимента на конференцията за насърчаване на прозрачността, отчетността и устойчивото икономическо развитие.

Приветствия при откриването на конференцията бяха отправени от г-н Стефан Делайе, председател на ФБТИК и Н. Пр. г-н Жоел Мейер, посланик на Франция в България, които показаха своята ангажираност към развитието на устойчива икономическа среда и насърчаването на прозрачни инвестиции  в България. 

В плодотворната дискусия на панела участие взе проф. Таня Йосифова, професор по гражданско право в Юридическия факултет на УНСС и председател на Арбитражния съд към Българската стопанска камара. Тя подчерта значението на новите технологии и дигитализацията, които трябва да вървят ръка за ръка с усъвършенстването на законите, стимулирането на прозрачността в бизнеса и избягването на лошите практики. Други дискусионни въпроси бяха свързани с устойчивостта на законодателството в България и ролята му за привличане на инвестиции, насърчаване на отчетността, както и актуални въпроси, свързани с ролята на развитието и транспонирането на законодателството в България.

Останалите участници в дебата на идеи бяха г-н Крум Зарков, бивш министър на правосъдието и настоящ съветник на президента на Република България; г-н Франсоа Деберг, изпълнителен директор на „Веолия“ за България и Гърция; адв. Владимир Пенков, председател на адв. дружество „Пенков, Марков и партньори“ и адв. Светлана Ганева, управляващ съдружник на адв. дружество „Арсов, Начев, Ганева“. Модератори на дискусията бяха г-н Димитър Атанасов, член на УС на ФБТИК и г-жа Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на ФБТИК.

     

Галерия снимки от Френският министър на икономиката и финансите (2014-2017) Мишел Сапен участва в  ...