Десета есенна академия „Публична администрация в развитие: презареждане“

петък, 10 ноември 2023 15:35

Станалата традиционна есенна академия по публична администрация е едно от ключовите събития на катедра „Публична администрация“. Двудневното събитие започна с празнично матине посветено на 25 години от създаването на специалност „Публична администрация“ в УНСС и 10 години от първата есенна академия“. Академията продължи с кръгла маса „Маркери на публичното управление“, студентска сесия „Гражданите срещу кризите“, катедрен семинар „Презареждане след първата декада“ и докторантски семинар „Изкуството на академичното писане“. Събитието е финансирано от фонд НИД на УНСС.

Гл. ас. д-р Ралица Велева, научен секретар на катедра „Публична администрация“, доц. д-р Деница Горчилова, ръководител на катедра „Публична администрация“ и зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Управление и администрация“, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и г-н Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация (от ляво надясно)

Доц. д-р Деница Горчилова откри тържественото събитие, като приветства многобройните официални гости, уважили Есенната академия, сред които бяха: ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, г-н Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация, г-н Здравко Сечков, директор на Фондация за реформа в местното самоуправление, г-н Александър Михайлов от Фондация за реформа във местното самоуправление (ФРМС), проф. Валентин Василев (ВУСИ) – лектори в предходни академии, доц. д-р Елка Василева (катедра „Регионално развитие“), доц. д-р Стела Ангова (катедра „Медии и обществени комуникации“), доц. Елена Калфова (катедра „Публична администрация“, СУ), гл. ас. д-р Ваня Банкова (департамент „Администрация и управление“, НБУ), настоящи и вече завършили докторанти на Катедрата, много студенти.

Има една дума, която обобщава всички присъстващи днес тук - обърна се към гостите доц. Горчилова – и тя е КОЛЕГИ. В латинския тя означава партньор в работата, но на мен ни допада повече синонимното й обяснение в Речника на българския език – другар, събрат, съдружник, дори съучастник. Всички ние имаме обща задача по съхраняването, развитието и предаването на знанията по административните науки, едни го правят в университетските зали, други в изследователски институти, трети са изцяло потопени в практиката, но всички сме колеги“.

„За 25-та поредна учебна година специалност „Публична администрация“ присъства в образователното портфолио на УНСС, а за 10-та се провежда Есенната академия. Отличните резултати, показани през годините, са плод на работата на хората, на колегията. Тази година по идея на младите ни колеги въвеждаме като важен символ пчелата с нейното трудолюбие и значението й за работата и просперитета на кошера. Затова лекторите на Есенната академия днес ще получат символичен подарък с надеждата, че кошерът на професионалистите в полето на публичната администрация ще продължи заедно да създава полезност“, допълни доц. Горчилова.

Ректорът проф. Димитров се обърна към доц. Горчилова и всички гости, подчертавайки значението на този ден, като ден, изпълнен със символи – символите на пчелата, на пчелния кошер и пчелното семейство. „Ние наистина сме като един кошер, едно семейство. Поздравявам ви за подходящата символика на събитието. Пожелавам ви да продължавате напред с академичните традиции, с ентусиазъм и вдъхновение да постигате устойчиви резултати“допълни ректорът и връчи поздравителния адрес от името на академичното ръководство на УНСС и лично от свое име по повод 25-годишнината от създаването на специалност „Публична администрация“ и 10 години Есенна академия. Той връчи на доц. Горчилова статуетката на основателя и първи ректор на нашия университет – проф. Стефан Бобчев, и получи своя подарък – бурканче мед „Направено с любов“ – знак на Есенната академия.

Проф. д-р Цветана Стоянова се присъедини към поздравленията не само като зам.-ректор, но и като колега, преподавател и участник в различните академии, организирани през годините: „25 години катедра „Публична администрация“ е една чудесна възраст, носеща своята важност и предимства, а 10 години Академия говорят за традиции, за добрите устои, които специалността успя да изгради. Пожелава ви още 10 пъти по толкова!“

Г-н Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация, изрази своята съпричастност към събитието и поздрави организаторите за възможността да го организират вече 10-та година. Изтъкна, че публичната администрация трябва да се развива, за да може България да се изравни с останалите администрации, а това, което предстои в следващите 5 години е навлизането на изкуствения интелект в публичното управление. Той подчерта, че не е лесно да се гледа пчелно семейство. Вътре в това семейство има изключителна организация на поведение, както е и тежка работа.

Поздравителния адрес от името на Фондацията за реформа в местното самоуправление връчи г-н Здравко Сечков и пожела вдъхновение за студентите и преподавателите, нови идеи и нови възможности.

Поздравления отправи и г-н Александър Михайлов от Фондация за реформа във местното самоуправление, като подчерта, че публичната администрация е необходима на всяка държава, а той е щастлив, че културата на публичната администрация в България се развива, което дава основание за оптимизъм.

Проф. Валентин Василев, участник в първата академия и част от академиите през годините, поздрави Катедрата с нейния 25-годишен юбилей. Той увери студентите, че са на правилното място и допълни, че публичната администрация е призвание, кауза.

Пожелания за много успехи и интересни изследвания отправиха и партньорите на УНСС от Софийския университет и Нов български университет, които също връчиха своите поздравителни адреси.

Всички гости получиха символа на Есенната академия – бурканче мед.

  

Галерия снимки от Десета есенна академия „Публична администрация в развитие: презареждане“  ...