Меглена Кунева: Вие сте в Европа, вие сте Европа!

сряда, 10 октомври 2012 16:43

Меглена Кунева, политик и бивш еврокомисар, говори пред студентите от университета на тема „Европа на младите“. Срещата с нея бе първата проява на Обединението за юридическо развитие „Темида“ за тази учебна година.

„Най интересната тема сте вие самите“, каза Меглена Кунева и определи насоката на разговора със студентската аудитория като „оптимистичен“. Тя говори за поколенията: „Гутенберговото“ на най-възрастните, родителското интернет-поколение и младото поколение на социалните мрежи. „Колко изключително е, че живеете в три технологични епохи, а вероятно ще има и още“, изтъкна тя.

Меглена Кунева

Кунева акцентира върху възможните пътища за обществена промяна, като подчерта, че „въпросът е не дали ще променяте, а как - чрез еволюция или революция? Има ли нужда да се руши преди да се гради?“ В отговор на реторичните си въпроси тя посочи, че младото поколение е в пъти по-знаещо от това на родителите си, по-зряло, като не трябва да се забравя и истината: „Вие сте в Европа. Вие сте Европа“. Знанието и това да си част от световните процеси Кунева определи като най-важното. Тя напомни и една мисъл: Кой друг, ако не аз? И кога, ако не сега?, като настоятелен призив за активност, амбиция и себедоказване на младите.

Студентската аудитория в голямата конферентна зала

По данни на Евростат (от юли т. г.) България ще достигне средното икономическо ниво в Европа след 165 г., цитира Кунева и отново сподели оптимизма, че младото поколение ще реши проблемите в много по-къси срокове.

Галерия снимки от Меглена Кунева: Вие сте в Европа, вие сте Европа! ...