Ректорът подписа меморандум със Стопанската камара на Австрия в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и заместник министър-председателя Мария Габриел

четвъртък, 09 ноември 2023 17:45

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Марта Шулц, вицепрезидент на Стопанската камара на Австрия, сключиха меморандум за сътрудничество.

Официалното подписване се състоя в Посолството на Република Австрия в София, в рамките на посещение на австрийска делегация на жени предприемачи, водена от вицепрезидента на Стопанската камара на Австрия Марта Шулц.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, търговският съветник на Посолството на Република Австрия Филип Купфер.

Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, Елена Шекерлетова, проф. д-р Димитър Димитров, Илияна Йотова, Марта Шулц, Мария Габриел, Филип Купфер (от ляво надясно)

Посланикът на Австрия в България Н. Пр. Андреа Икич-Бьом поздрави присъстващите и изтъкна отличните икономически отношения между България и Австрия, като подчерта, че днешното събитие е част от тяхното надграждане и задълбочаване.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел благодари на Н. Пр. Андреа Икич-Бьом и на г-жа Марта Шулц за ангажираността им за задълбочаване и развитие на отношенията между България и Австрия, като подчерта, че жените предприемачи трябва да бъдат стимулирани и подкрепяни, защото те имат огромен лидерски и предприемачески потенциал.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, изтъкна, че Австрия е един от най-големите инвеститори в България, преките чуждестранни инвестиции от Австрия в България възлизат на 5,5 млрд. евро и поздрави австрийската делегация, като подчерта, че жените предприемачи от бизнеса на Австрия са пример и вдъхновение за насърчаване на предприемачеството и сред българските жени“.

„Искам да се обърна и към вас, проф. Димитров, за меморандума, който предстои да бъде подписан и да отбележа, госпожо посланик, че се подписва меморандум с едно от най-авторитетните висши учебни заведения в Българи – Университета за национално и световно стопанство и мисля, оттук нататък предстои една много ползотворна работа".

„УНСС е най-големият бизнес университет в България, в него се обучават около 20 хиляди студенти. От създаването си преди 103 години досега преподаватели и възпитаници на УНСС са видни представители в държавното управление, стопанския и неправителствения сектор, в престижни международни организации и финансови институции. Само през последните години министър-председатели на България са били 10 негови випускници, в т.ч. и първата жена премиер. Сред възпитаниците на УНСС са и 4-ма председатели на Народното събрание, 100 министри и 10 управители на БНБ“, подчерта ректорът проф. д-р Димитър Димитров и допълни: „Нашият университет като част от Европейския университет ENGAGE.EU вече успешно си сътрудничи с Виенския университет по икономика и бизнес, в партньорство с още осем водещи европейски университета. Имаме и създадена магистърска програма между катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ и EVN България. Партньорството ни със Стопанската камара на Австрия ще помогне за осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие на студентите ни“.

Марта Шулц изрази удовлетворението си от подписване на споразумението с УНСС и подчерта, че между двете организации има голям потенциал за сътрудничество и съвместни инициативи.

В документа е записано, че двете страни ще си сътрудничат за по-добри шансове за кариерно развитие  и реализация на студенти от УНСС чрез посещения на място, срещи с практици, организация на учебни и преддипломни стажове и практики, трудови борси и други инициативи от техен интерес.

В обхвата на меморандума влиза повишаване на качеството на обучението на студенти и докторанти в УНСС чрез организиране на публични лекции и дискусии, консултиране на учебното съдържание по учебни планове и програми и други инициативи от съвместен интерес.

Предоставяне на възможност за осъществяване на партньорство при проучвания и научни изследвания в областта на икономиката и управлението също са част от споразумението.

Предвижда се и възможност за провеждане на съвместни научни прояви, обучения, конкурси, организиране на публични събития за представяне на добри практики, както и съвместно кандидатстване по проекти в областите на интерес на двете страни.

Координатор по споразумението от страна на Австрийската камара е търговският съветник на Посолството на Република Австрия Филип Купфер, а от страна на УНСС - доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура и преподавател в катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“.

В края на церемонията търговският съветник на Посолството на Република Австрия Филип Купфер връчи на доц. д-р Владимир Зиновиев, който е и ръководител на магистърската програма с EVN България, сертификат за принос за укрепване и развитие на двустранното икономическо и научно сътрудничество между Австрия и България.

Галерия снимки от Ректорът подписа меморандум със Стопанската камара на Австрия в присъствието на  ...