Разказ за политическата сатира и историята от първо лице на третия ден от Университетската седмица на книгата

четвъртък, 09 ноември 2023 14:00

На третия ден  от Университетската седмица на книгата гостуваха двама автори – Иво Сиромахов със своите сатирични романи, който разказа как е започнал да пише политическа сатира, и проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, преподавател от УНСС, със спомените за падането на Берлинската стена, описани в книгата му „Осита и весита“.

Иво Сиромахов поздрави УНСС за чудесната инициатива – Университетска седмица на книгата, и подчерта, че за него е голямо удоволствие да разговаря с четящи хора. Насочи вниманието към едно от българските противоречия за това кои искаме да бъдем и кои сме. И даде пример със социологическо проучване, според което 80% от българските мъже до 32 години живеят с родителите си. И че този голям мъж се прибира „у майкини“ (заглавие на една от книгите), която ще се грижи за него, защото организмът му не е укрепнал и че не може да се оправя в този суров живот. И тогава се замислих, че, от една страна, той иска да демонстрира успех и стандарт, а от друга страна, го дърпа домашното, това което му създава комфорт. Отправна точка за книгите ми е преплитането именно на това българският консерватизъм, онова, което ни свързва с корените, и желанието да сме част от онзи красив свят, от друга страна.

Иво Сиромахов си припомни за момента, когато е започнал да пише политическа сатира и посочи Десислава Паунска, ПР на УНСС, като виновник за това. Тогава тя търси човек, който да пише политически фейлетони за вестник „24 часа“. Неговият отговор е, че той е този човек, пропускайки факта, че никога не е писал не само в този жанр, но и въобще. По стечения на благоприятни обстоятелствата е нает и в продължение на 2 години написва 200 фейлетона, като в един момент усеща, че това, за което пише намира своята публика. Продължава да пише и за други печатни медии, по-късно става и телевизионен сценарист. През 2007 г. негов приятел му предлага да издаде своя книга от събраните истории. След множество перипетиите и редица откази, все пак издателство „Сиела“ публикува първата му книга. Това е „Оптимистична теория на българския секс“, чийто първи тираж от 1000 бройки са изчерпва за един месец. Иво Сиромахов допълни, че някой от следващите му книги са с типични персонажи от нашето съвремие, като първата от тази поредица е  „Певицата взима властта“. Последният пример за политическа сатира е „Бай Тошо“. Говорейки за книгата  си, той обърна специално внимание на това колко е важно критичното мислене и критичното четене. Грешката е в избирателя, а не в избраните. Оксиморон е понятието „политически коректен хумор“, защото този хумор минава граници и руши табута.

Сиромахов каза, че не е от писателите, които от малки знаят, че ще станат такива. Но намира за удовлетворяващо да пише за неща, които намират отговор в публиката. Чувства се успял, когато види, че неговите книги са родили идеи у някой друг.

В новите споделени пространства на Библиотеката проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, преподавател от УНСС, представи историко-мемоарния си труд „Осита и весита“. Авторът уточни, че събитията, описани в книгата се отнасят за периода между 1985 и 1991 г. , когато настъпва краят на Студената война и обединението на Западна Германия (ФРГ) и Източна Германия (ГДР) и падането на Берлинската стена, която е била държавна граница. Бранденбургската врата, показана на корицата на книгата, е точно в центъра на Берлин, на самата граница и става символ на разделението на Германия, а и на Европа.

Заглавието „Осита и весита“ идва от факта, че по време на разделението на Германия в германските медии наричат хората, които живеят в Източна Германия, и въобще в Източна Европа – осита (Ossis), което произхожда от немската дума за изток – Ost, а тези, които живеят на запад от Бранденбургската врата – весита (Wessis), от немската дума West (запад). През описания период проф. Димитър Хаджиниколов е бил кореспондент на вестник „Работническо дело“ в западногерманската столица Бон и е свидетел на германското обединение. В книгата си той споделя лични впечатления от световни политици, изтъкнати западногермански бизнесмени, общественици, хора на изкуството и за техните връзки с България. За написването на книгата са използвани много официални исторически документи, статии от вестници и списания, цитати от аналитични материали. Той обърна внимание на факта на отварянето на  границата в Германия и на мита, че властите са щурмували стената: Решенията за събитията на 9 - 10 ноември 1989 г., които водят до падането на Берлинската стена, се  взимат под натиска на Михаил Горбачов (който в СССР започва политика на реформи, т.нар. „перестройка“), настоявайки за правото на живеещите от двете страни на стената да пътуват свободно. Последвалите събития не са имали елемент на бунт. Реално Михаил Горбачов отвори Бранденбургската врата. Политическите процеси през 1989 г. в Германия, Чехословакия и България вървяха по подобен начин с разлика от дни.

Авторът сподели със своите читатели, че ще качи за свободен достъп книгата на неговия сайт, тя ще бъде качена и в електронния каталог на библиотеката на УНСС, както и на Дигиталната библиотека.

Университетска седмица на книгата продължава. Издателствата, които участват в Университетска седмица на книгата, предлагат до 50% намаление на книгите.

     

Галерия снимки от Разказ за политическата сатира и историята от първо лице на третия ден от Универ ...