САИМО организира публична дискусия на тема „Дипломатическата кариера: от мечта до реалност“

понеделник, 30 октомври 2023 11:32

Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) проведе публична дискусия на тема „Дипломатическата кариера: от мечта до реалност“.

Г-жа Диана Парапанова, стажант-аташе в МВнР, бившият посланик на България в Ирландия и Унгария г-жа Бисерка Бенишева и г-жа Александра Гайтанджиева, председател на САИМО (от ляво надясно)

Председателят на САИМО г-жа Александра Гайтанджиева обоснова причината за обявената тема с факта, че дипломацията е основен фокус на Асоциацията и основен инструмент на външната политика. „Да бъдеш дипломат означава да притежаваш набор от качества, да владееш чужди езици, да имаш координационни умения, да водиш преговори, да владееш езика на тялото и още много неща. Много дипломати казват, че е нужно и търпение – да изслушваш събеседника, да стигнеш до  мястото, към което си се запътил.“ Тя сподели, че след разговори с различни дипломати е стигнала до извода, че всеки от тях има своята индивидуална история, но винаги дипломацията ги обединява в една обща цел – допринасяне за външната политика на България. Според нея опитът на поканените за участие говорители ще допринесе за ползотворните дискусии  по обявената тема.

Бившият посланик на България в Ирландия и Унгария г-жа Бисерка Бенишева, пълномощен министър в мисията на България към ЕС и директор по европейските въпроси в ПанЕвропа България, сподели, че е възпитаник на УНСС – единственото място, където е можело да се изучават международни отношения. Тя уточни, че нейното поколение дипломати са изнесли на гърба си преговорите за присъединяването на България към НАТО и ЕС и сподели какви са били условията за нейното израстване като дипломат. „За мен европейското управление оказа влияние върху цялата ми кариера, знаете, че дипломатическата служба е професионална и се основава на кариерното развитие на дипломатите, тази служба е част от държавността и дипломатите носят голяма отговорност за отношенията между България и останалия свят. За моето поколение беше много важно приемането на Закона за дипломатическата служба през 2007 г., защото така се създаде стабилност, гарантира се кариерното развитие на дипломацията, формираха се условията за функциониране.“

Г-жа Диана Парапанова, стажант-аташе в дирекция „ООН и глобални въпроси“ към Министерството на външните работи посочи, че „в свят, който ще става все по-глобализиран, да изберете такава професия е правилно решение, защото винаги ще има нужда от човешки контакт“. Тя допълни, че вярва, че това ще бъде една от малкото професии, които ще запазят своята значимост. „Дипломатическата служба е професия, за която си заслужава да работиш.“

На събитието бяха дискутирани темите: „От студент до дипломат – какъв е административният процес?“, „Първи стъпки в работата в Министерството на външните работи – какво е да бъдеш стажант-аташе?“, „Животът по време на мисия – какво е да представляваш България пред останалия свят?“.

Галерия снимки от САИМО организира публична дискусия на тема „Дипломатическата кариера: от мечта д ...