Паметна плоча по повод 100-годишнината от учредяването на първия Студентски спортен клуб

понеделник, 30 октомври 2023 9:16

Катедра „Физическо възпитание и спорт“ (ФВС), с подкрепата на ректорското ръководство на УНСС и БТС, постави паметна плоча на хижа Алеко, в чест на 100-годишнината от учредяването на първия Студентски спортен клуб в Свободния университет за политически и стопански науки, чийто правоприемник днес е нашият университет.

На церемонията присъстваха заслужилият професор на УНСС Георги Янков, който е и председател на АСК „Свети Георги Победоносец“, доц. Златко Джуров, председател на АУС „Академик“, доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „ФВС“, доц. Сандьо Бешев, хроникьор на българския алпинизъм и автор на множество книги на тази тематика, доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“, проф. д-р Септемврина Костова, катедра „Икономика на търговията“, г-н Иво Рангелов, управител на дружество „Мотен“ и хижа Алеко, академичният състав на катедра „ФВС“, студенти и приятели на спорта в УНСС.

Церемонията бе открита от ст. пр. д-р Венцислав Йорданов, който приветства гостите на събитието и спомена някои любопитни моменти от историята на първия Студентски спортен клуб в България.

Ръководителят на катедрата доц. д-р Иван Стоилов разкри ключови събития, свързани с  учредяването на Клуба, избора на председател и утвърждаване на логото на Спортния клуб символизиращо туризма, здравето и спорта. В приветствието си той подчерта ролята на УНСС за зараждането на академичния спорт в България, която е непреходна през всичките тези 100 години. Акцентира се на домакинството на УНСС на Националната универсиада 2022 г. под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров. В края на своето приветствие доц. Стоилов благодари на ректорското ръководство и лично на проф. Димитров за възможността да бъде поставена паметна плоча в чест на студентите, учредители от Свободния университет. Беше показано фототипно копие на Устава на клуба, изработено благодарение на подкрепата на проф. д-р Цветана Стоянова, заместник–ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.

Проф. д-р Георги Янков приветства присъстващите и сподели, че УНСС винаги е бил Университет с визионерско и креативно мислене и сред студентите, и сред ръководството. Той определи ролята на спорта като ключова за всестранното развитие на личността и разказа за традициите и активностите на АСК „Свети Георги Победоносец“, чийто председател е.

Доц. Златко Джуров приветства всички присъстващи и връчи плакет на ръководителя на катедра „ФВС“ за приноса на институцията, ръководството, преподавателите и студентите на УНСС в развитието на академичния спорт в България.

В словото си доц. д-р Сандьо Бешев разказа интересни събития, свързани с българския алпинизъм, а управителят на дружество „Мотен“ и хижа Алеко г-н Иво Рангелов получи копие от Устава на първия студентски спортен клуб.

След приветствията на официалните лица бе открита тържествено паметната плоча в чест на студентите учредители от Свободния университет.

След приключване на официалната част всички участници в церемонията по поставяне на паметната плоча имаха възможност да направят кратък преход, като повторение на част от прехода, извършен от студентите учредители до хижа Алеко в далечната 1923 г.

  

Галерия снимки от Паметна плоча по повод 100-годишнината от учредяването на първия Студентски спор ...