Академичният съвет прие бюджета на УНСС

вторник, 24 октомври 2023 11:42

Няколко важни за Университета за национално и световно стопанство решения бяха приети на Разширен академичен съвет, проведен на 20 октомври в Учебно-оздравителна база – Равда.

В своето встъпително слово пред Академичния съвет на УНСС ректорът проф. д-р Димитър Димитров очерта постиженията през годината, като постави основен акцент върху качествено новата кандидатстудентска кампания, благодарение, на която УНСС отчита близо 20% ръст на студентите.

Проф. Димитров говори и за два важни стратегически проекта. УНСС е един от първите университети в България, който подписа договор и изгради фотоволтаична инсталация за производство на независима и евтина електроенергия. Финансирането на проекта е по ЕСКО договор и е за близо 3 милиона лева. При този тип договор Университетът не плаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се изплащат през цената на електроенергията. Фотоволтаичната система е изградена върху покрива на Университета и новоизградения модерен закрит паркинг. Тя ще покрие 50% от необходимата електроенергия на Университета, на годишна база.

Вторият голям проект, който ректорът открои, е новата библиотека, финансирана целево от Министерски съвет, тя ще бъде модерен библиотечен център със споделени пространства и комфортна атмосфера.

Ректорът обяви и началото на следващата фаза на проекта ENGAGE.EU, който беше финансиран от Европейската комисия с около 14 милиона евро за всичките 9 университета в консорциума.

Проф. Димитров отчете отличните резултати по проектите за модернизация на висшето образование и проекта за дигитализация на икономиката и представи отличната работа на Центъра за подготовка на проекти. Ключовата промяна е, че от кандидатстване по 1-2 проекта годишно, УНСС вече подава12-13 проекта“, допълни проф. Димитров.

На първо място бе приет бюджетът УНСС и неговите поделения за 2023 година, представен от финансовия директор г-жа Антоанелла Христова.

По останалите точки от дневния ред основни докладчици бяха зам.-ректорите на УНСС.

Точка 2 от дневния ред беше „Учебна дейност“. По доклад на проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, Академичният съвет актуализирана методика за определяне на план-приема на студенти държавна по-ръчка в ОКС „бакалавър“ по специалности от учебната 2024/2025 г. АС на УНСС утвърди и сформираните маломерни групи в обявеното разписание на УНСС за учебната 2023/2024 г., имащи по-ниска численост от нормативната за ОКС „бакалавър“, включително групите за чуждоезиково обучение, за ОКС „магистър“, редовна и дистанционна форма на обучение.

По точка „Научноизследователска дейност и международно сътрудничество“ по доклада на доц. д.ик.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество беше прието изменение и допълнение на Правилника за прием на докторанти в УНСС, във връзка с необходимостта от привеждане на Правилника за прием на докторанти в УНСС в съответствие с принципите и духа на ЗВО и ЗРАСРБ с оглед даване на приоритет на членовете на академичния състав на основен трудов договор при обучението в ОНС „доктор“, както и с цел гарантиране на равнопоставеност на кандидат-докторантите при провеждането на конкурсния изпит.

Бяха одобрени и докладваните от доц. д.ик.н. Михаил Мусов предложения за утвърждаване на приоритетни направления за НИД и на критериите за оценка на проектните предложения, кандидатстващи за финансиране през 2024 г. за сметка на целева субсидия за НИД. Академичният съвет одобри следните приоритетни направления за НИД на УНСС през 2024 г.:

  • Изследвания за придобиване на нови знания в икономическите, политическите, социалните и правните науки.
  • Икономически, политически, социални и правни изследвания в подкрепа на държавата и бизнеса в България и ЕС.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, представи доклад относно разширяването на институционалните сътрудничества, новите възможности за стаж на студентите и подобренията на материално-битовите условия в общежитията. Заедно с проф. д-р Матилда Александрова представиха положителни практики от кандидатстудентската кампания и приема.

Съвместната работа с Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) беше представена от нейния председател проф. д-р Даниела Фесчиян.

По точка 5 от дневния ред „Дигитализация и киберсигурност“ доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност и координатор на проект BGO5M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“ представи доклад относно записване на действащи студенти ОКС „магистър“ по втора специалност. Академичният съвет реши желаещите действащи студенти ОКС „магистър“, които изберат втора специалност от списъка със съвместни специалности в ОКС „магистър“, завършилите до 5 (пет) години ОКС „магистър“ и служителите в УНСС на трудов договор да имат възможност да се обучават по проект BGO5M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“, като бъдат освободени от такса за обучение.

Доц. д-р Росен Кирилов, представи и реализираните подобрения в неговия  ресор.

По време на Академичния съвет проф. Димитров открои важните събития до края на годината, сред които връчване на дипломите за „професор“, „доцент“, „доктор на науките“ и „доктор“. Церемонията ще се състои на 31 октомври от 16.00 часа в аула „Максима“.

Разширен академичен съвет – Равда 2023

   

Галерия снимки от Академичният съвет прие бюджета на УНСС   ...