Юбилейна научна конференция „10 години катедра „Регионално развитие“ – наука, обучение и практика“

вторник, 24 октомври 2023 10:22

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри юбилейната научна конференция „10 години катедра „Регионално развитие“ – наука, обучение и практика“.

Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, ръководителят на катедра „Регионално развитие“ доц. д-р Георги Николов и Александър Стойчев, VIVACOM (от ляво надясно)

„За тези 10 години катедра „Регионално развитие“ се утвърди и разви като създател на стандарти в образованието и науката. Обществото ни разчита на Вашите знания и опит, то има нужда от идеи за регионалното развитие, за стимулиране на индустрията, за създаване на зелени градове, има нужда от хората, които учат в тази катедра, за да работят за повишаване на благосъстоянието и стандарта на живот в българските общини“, каза проф. Димитров и поднесе на ръководителя на катедрата доц. д-р Георги Николов възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“.

От своя страна доц. д-р Георги Николов връчи на ректора юбилейна значка във връзка с годишнината, като изрази голяма си признателност за подкрепата му за развитието на Катедрата.

В официалния президиум освен ректорът и ръководителят на Катедрата бяха директорите на Регионалната стопанска камара, гр.  Пирот – д-р Драган Костич и д-р Александър Симонович, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет и представителят на VIVACOM Александър Стойчев.

Официални гости на тържественото откриване на юбилейната конференция бяха представители на министерства, посолства, университети, национални асоциации и съюзи, областни управители и кметове, чуждестранни партньори и представители на бизнеса. Присъстваха ръководители и на други катедри в УНСС, преподавателите в катедра „Регионално развитие“ и студенти.

От името на извънредния и пълномощен посланик на Социалистическа република Виетнам Н. Пр. До Хоанг Лонг, г-н Чъонг Нгок Нам, първи секретар на посолството, поднесе приветствия като изтъкна доброто сътрудничество с Университета и поредицата съвместни инициативи в областта на образованието и науката.

Чъонг Нгок Нам  Мирела Крондева     Александър Стойчев

Димитър Вучев, общински съветник от СОС, поднесе поздрави от името на кмета на София г-жа Фандъкова, като пожела на Катедрата да продължава да бъде притегателен център за студентите, както и да споделя знания за развитието на регионите с общините.  

„Ние от Студентския съвет винаги сме подкрепяли нашите преподаватели в усилията за развитие на академичната общност, всички инициативи на Университета, в случая годишнината на катедра „Регионално развитие“, каза председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски. Представителят на VIVACOM Александър Стойчев поздрави присъстващите от името на ръководството на компанията и благодари за сътрудничеството с УНСС, благодарение на което са реализирани редица съвместни проекти, касаещи „интелигентните градове“. Мирела Крондева от Асоциацията на българските градове и региони (АБГР), възпитаник на УНСС, прочете поздравителен адрес от председателя на Управителния съвет г-н Ергин Емин, а експерт-консултантът на „Пи Ви Консулт“ ООД Антон Ангелов приветства участниците, също като партньор на Катедрата във връзка със соларните паркове. Г-жа Теодора Войкинска, регионален мениджър на URSA-USA, също поздрави участниците, както и Любомир Раков от „Спортен център 33“.

Проф. д-р Надя Миронова, ръководител катедра „Управление“, оцени развитието на Катедрата по отношение на прилагането на европейските политики за развитието на градовете и регионите.

„Положихме много усилия, за да бъдем разпознаваеми по отношение на регионалното развитие, да изграждаме концепции за развитието на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката, да прилагаме актуалните аспекти в развитието на регионите, да ползваме чуждестранния опит в създаването на екомодерни, интелигентни градове. Партнираме си с много страни, с Италия, Полша, Сърбия, Северна Македония, Албания, Кипър, Турция. Участваме в 8 международни проекта и в близо 10 университетски проекта, в над 40 международни конференции, имаме над 7000 страници различни анализи, документи и препоръки за общинската администрация, получили сме най-висока програмна акредитация – 9.60“, каза ръководителят на Катедрата доц. д-р Георги Николов като цитира някои цифри, които измерват постиженията на през десетилетието. Той обясни, че целите на форума са да се надградят постигнатите до момента научни резултати, да се създадат възможности за творчески дискусии и да се подкрепи изграждането на нови партньорства.  

Конференцията продължи в четири основни тематични направления, в които участниците се включиха:

  • Теоретична рамка и съвременни тенденции в регионалната наука;
  • Обучение и професионална реализация в регионалното развитие;;
  • Приложение на регионалните изследвания в публичните политики
  • Иновативни подходи за регионално управление (секция за студенти и докторанти).

Десетки поздравителни адреси се получиха от университети, с които катедра „Регионално развитие“ е в партньорски отношения – от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от Стопанска академия, Свищов, Тракийски университет, Стара Загора, Аграрен университет, Пловдив, от УниБИТ.

Ръководителят на Катедрата доц. д-р Георги Николов връчи почетни плакети на гостите д-р Драган Костич и д-р Александър Симонович, на Александър Стойчев, VIVACOM, Мирела Крондева от Асоциацията на българските градове и региони (АБГР), Димитър Вучев – общински съветник, Чъонг Нгок Нам  – първи секретар на Виетнамското посолство, Теодора Войкинска – регионален мениджър на URSA-USA, Антон Ангелов – експерт-консултантът на „Пи Ви Консулт“ ООД и Любомир Раков от „Спортен център 33“.

За активната си дейност през тези 10 години почетни плакети получиха и преподавателите в Катедрата:

  • проф. д-р Камен Петров, заместник-декан по учебната работа, факултет „Управление и администрация“,  
  • гл. ас. д-р Цветелина Берберова-Вълчева,
  • доц. д-р Николай Цонковдиректор на Научноизследователски център за регионални изследвания,
  • доц. д-р Елка Василева, научен секретар,
  • гл. ас. д-р Георги Цолов,
  • гл. ас. д-р Десислава Боцева,
  • гл. ас. Веселина Любомирова.

ФОТОГАЛЕРИЯ

Галерия снимки от Юбилейна научна конференция „10 години катедра „Регионално развитие“ – наука, об ...