Дипломираха се абсолвенти от Випуск 2023 на катедра „Икономика на природните ресурси“

вторник, 17 октомври 2023 13:20

Завършилите специалности „Аграрен бизнес“ и „Екоикономика“, ОКС „бакалавър“, и специалност „Агробизнес и управление на територията“, ОКС „магистър“, от катедра „Икономика на природните ресурси“ получиха дипломите си.

Проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова, ръководител катедра „Икономика на природните ресурси“, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Зорница Стоянова, зам.-ръководител катедра,доц. д-р Янка Казакова-Матева, преподавател и доц. д-р Нина Типова, научен секретар на катедрата (от ляво надясно)

Проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова, ръководител катедра „Икономика на природните ресурси“, откри церемонията по връчването на дипломите. „Скъпи аграрикономисти и екоикономисти, с голямо удоволствие споделяме с вас този тържествен и щастлив момент на придобиване на вашите образователни степени. Днешният ден е краят на университетската част от подготовката за вашата професия, от утре слагате началото на частта, която ще ви даде практиката и живота. Някои от вас вече са направили тази крачка. Повярвайте ми, ще си спомняте с носталгия за дните на лекциите, на семинарите, на изпитните сесии. По-малко са спомените от вашето следване, заради предизвикателствата на пандемията, но ние взаимно се учихме, включително и на новите начини да работим, да творим.“ Проф. Юлия Дойчинова се обърна към завършилите специалност „Аграрен бизнес“: „Вие навлизате в практиката в момент, когато обществото непрекъснато повишава своите изисквания към аграрния бизнес, към начина, по който се произвеждат и предоставят продуктите, към въздействията, които земеделието оказва на околната среда и развитието на селските райони.“ Тя обърна внимание, че осигуряването на продоволствената сигурност на обществото, особено в условията на близки до нашата страна военни конфликти, безспорно ще доведе до преразглеждане на редица политики и приоритети и до необходимост от нови стратегии и решения в областта на аграрната икономика. „Скъпи екоикономисти, предизвикателствата на Зелената сделка изискват и налагат преосмисляне, неизбежни трансформации, достигане до нови методи на производство и търговия, на съхранение, на услуги. Все по-често климатичните промени и дигитализацията на процесите ни изправят пред необходимостта от въвеждането на нови практики във всички човешки дейности.“

Проф. Юлия Дойчинова допълни: „Уверена съм, че днес изпращаме поредния випуск млади, мотивирани, квалифицирани икономисти, които ще приложат своите знания, ще придобиват нови такива, ще се реализират успешно в различни бизнес структури, а също и в общинските, областните и държавните. Ние, вашите преподаватели, ви очакваме в магистърските и в докторските програми и сме готови да подкрепим всяка идея за сътрудничество, консултации или анализ.“ Тя пожела на завършилите да се реализират успешно в професията и да бъдат щастливи в живота.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, се обърна към присъстващите: „За мен е изключително удоволствие, че днес мога да бъда тук с вас, да споделя вашия празник и да ви поздравя и от името на ректора на Университета проф. д-р Димитър Димитров. Казвам празник, защото дипломирането е един апотеоз на знанията, уменията и способностите, които вие сте получили и които ще ви проправят пътя към успеха в живота и бизнеса. Сигурна съм, че това, което сте научили в УНСС, ще ви осигури един добър старт в живота. Ще ви помогне да се реализирате успешно на високи позиции и се надявам в близко бъдеще отново да се срещаме вече като представители на бизнеса, когато идвате и имате желание да помагате на нашия Университет, така както се случва в момента с други наши бивши възпитаници.“ 

Проф. Цветана Стоянова и проф. Юлия Дойчинова (от ляво надясно)

Проф. Цветана Стоянова благодари и на близките, и на родителите на завършващите: „Сигурна съм, че вашите родители в немалка степен също са допринесли за това вие да изберете УНСС и не съжаляват за избора, който сте направили.“ Зам.-ректорът се обърна и към преподавателите, като подчерта, че е сигурна, че те са дали най-доброто, на което са способни, за да може техните възпитаници да се дипломират успешно. „Честито, на добър час и да се срещаме с усмивки“, пожела на завършилите проф. Цветана Стоянова.

Проф. Цветана Стоянова и проф. Юлия Дойчинова връчиха част от дипломите на абсолвентите.

 

Галерия снимки от Дипломираха се абсолвенти от Випуск 2023 на катедра „Икономика на природните рес ...