Студентският съвет покани ректора на първото си заседание за новата академична година

петък, 13 октомври 2023 10:22

Студентският съвет проведе първата си среща за новата академична учебна година, на която покани ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров приветства присъстващите и подчерта: „Сътрудничеството със Студентски съвет е много важно за нас, защото вие сте представители на нашите студенти. Добрата комуникация между нас допринася за разрешаването на важни за студентите проблеми. Много от нашите успехи са резултат от взаимни усилия и труд. Вие знаете, че в УНСС председателят на Студентския съвет е член на Ректорския съвет. Това показва нашето отношение към студентите и готовността ни да работим заедно“.

В рамките на срещата ректорът представи изпълнението на мандатната си програма и постигнатото до момента, бяха дискутирани и актуални въпроси за учебния процес и социално-битовите условия.

Проф. д-р Димитър Димитров говори за дигиталната трансформация на университета и за трансформацията в учебната дейност, която засяга промени в учебното съдържание и учебните планове. Бяха споменати стипендиантските програми, подкрепени от бизнеса, както и множеството възможности за стаж и съвместни бизнес академии, договорени чрез меморандуми с лидерски компании във всички области. Той изтъкна, че в УНСС се провеждат много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на студентите.

Ректорът подчерта, че кандидатстудентската кампания тази година е изключително успешна. Провели са се много срещи с общини и училища, организирани са „Дни на отворените врати“, проведени са предварителни матури и състезания в УНСС. Броят на кандидат-студентите е нараснал с около 20%, което е своеобразен връх за  последните години.

Проф. Димитров обърна внимание на студентите, че имат възможност да се включат в елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и чрез нея ще могат да учат в 9 университета по време на следването си при това в най-добрите бизнес университети в Европа. УНСС осигурява възможност за стажове и мобилност в над 200 чужди университета.

В областта на учебната база беше изтъкнат преобладаващия брой обновени учебни зали, както и реновираните 3 блока от общежитията на УНСС с финансиране, получено благодарение на активното участие на Студентския съвет и НПСС.

В два блока със собствени усилия УНСС е изградил модерни детски стаи – в блок 53Б, където има 11 деца, и в 55Г, където децата са 27. 70% от цялата база е обновена, санирана, сменена е дограмата, изградени са нови сервизни помещения.

Проф. Димитров посочи, че плановете са следващата година да бъдат обновени още няколко блока, като идеята е да бъдат изцяло реновирани всичките 12 блока от студентските общежития на УНСС. Скоро ще завърши и ремонтът на университетската библиотека.

„Направихме усилия да бъдем зелен университет и предстои да открием фотоволтаичен парк - един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Фотоволтаичната инсталация ще покрие 50% от необходимата електроенергия на Университета, на годишна база“, акцентира ректорът.

Предприети са и редица други мерки за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес. Спортният комплекс „Бонсист“ на УНСС вече има система за енергоспестяващо интелигентно осветление. Общата стойност на проекта е 120 000 USD, осигурени в по-голямата си част от Асоциацията за информация за околната среда в Тайван (TEIA) по силата на договор с УНСС за изпълнение на проект за интелигентно осветление, пестене на енергия и преход към здрава планета и нов дигитален свят. В изпълнение на програмата за енергийна ефективност в УНСС в момента се изгражда система „Умен дом“, която ще позволи икономия на до 40% от изразходваната енергия от електро- и топлопреносната системи.

Ректорът се спря и на проблем, който трябва да бъде решен, като сподели, че след сигнали от преподаватели и обследване от лицензираната лаборатория на УАСГ се оказва, че единият от 11-те корпуса на Университета не е безопасен. Става въпрос за корпус „И“. Той подчерта, че е променено учебното разписание и предстоят укрепващи дейности.

Председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски благодари на ректора за подкрепата и доброто партньорство  и допълни: „Изключително важно е, че имаме подкрепата на ръководството на УНСС, за да може да надграждаме постигнатото до момента и когато възникне някакъв проблем да търсим решения заедно“.

Членовете на Студентския съвет имаха възможността да зададат своите въпроси и да изразят активни позиции по темите, засегнати от ректора.

   

Галерия снимки от Студентският съвет покани ректора на първото си заседание за новата академична г ...