International Erasmus Day 2023 в УНСС

вторник, 10 октомври 2023 15:51

В УНСС се проведе International Erasmus Day 2023. Събитието е по инициатива на Европейската комисия и с него всяка година се отбелязват дните на програма „Еразъм+“.

По време на International Erasmus Day 2023 екипът на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели (УЦМСП) към УНСС запозна студентите с най-мащабната програма на Европейската комисия в сферата на образованието, младежта и спорта и възможностите за мобилност, които тя им предоставя.

Калоян Стефанов, секретар на Студентския съвет, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет, доц. д-р Камелия Асенова с част от участниците в събитието (от ляво надясно)

„Програма „Еразъм+“ ви дава уникалната възможност не само да учите и да обогатявате вашите познания, но и да общувате с вашите колеги от други страни, да намерите нови приятелства, да се запознаете с различни култури и традиции и да подобрите езиковата си компетентност“, каза доц. д-р Камелия Асенова, директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели и Институционален координатор на УНСС по програма „Еразъм+“ и подчерта: „Чрез участието ви в програма „Еразъм+“, вашето висше образование получава и нова добавена стойност. Общуването с хора от различни култури ще ви помогне да ги опознаете и в бъдеще да контактувате по-добре. Комуникацията в съвременния свят е изключително важна и работейки по време на програмата в екип, прави възможностите ви за кариера в голяма компания с добро заплащане много по-големи“.

УЦМСП осъществява съвместна дейност по програма „Еразъм+” с 220 университета от 26 европейски страни. Основни дестинации на студентите от УНСС са Австрия, Германия, Испания, Италия, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Франция, Чехия.

Към момента на входяща мобилност в УНСС има студенти от 15 държави.

В рамките на събитието чуждестранни студенти от Италия, Испания, Косово, Словакия и Русия, които са на мобилност по програма „Еразъм+“ в УНСС, представиха своите университети и градове.

В събитието участваха и студенти от Erasmus Student Network (ESN) - най-голямата доброволческа студентска организация в Европа. ESN-УНСС е една от секциите на ESN в България. Основният фокус на ESN е поставен върху настоящите студенти по обмен, които често се сблъскват с проблеми в новата си среда. Студентската мрежа предлага помощ в процеса на академична, социална и практическа интеграция.

Доброволците от ESN-УНСС


За студентската мобилност

Тя е два вида – мобилност с цел обучение и мобилност с цел практика.

Студентската мобилност с цел обучение е с продължителност един семестър или повече (от 3 до 12 месеца) и се провежда в партньорски университет в Европейския съюз или извън него (вижте партньорските университети на УНСС на сайта на УЦМСП). За да намерите най-подходящата за вас програма или университет е добре предварително да съобразите:

  • програмите за обучение, които се предлагат там, и доколко близки са те с учебната ви програма в УНСС;
  • езика на обучение в приемащата институция.

Едно от най-големите предимства на студентската мобилност за обучение е, че дава възможност за придобиване на опит от друга държава, друг университет и начин на обучение, различна култура и всичко това, без да е необходимо да плащате такса за обучение в приемащата институция. Вие продължавате да сте студент на УНСС, а след завръщането си получените от вас кредити по съответните предмети ще бъдат признати от нашия университет.

На студентите, желаещи да придобият нови умения и професионални знания, препоръчваме да кандидатстват за студентска мобилност с цел практика. За да се възползвате от тази възможност, трябва да заявите интереса си и стриктно да спазвате указанията, дадени ви от служителите на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели. Допустимата продължителност на студентската мобилност с цел практика може да варира между 2 и 12 месеца.

Програма „Еразъм+“ осигурява финансова подкрепа, за да могат студентите да придобият иновативни знания, нови умения и междукултурен опит, които биха се оказали безценни при кандидатстване за работа.

Ако всичко това ви звучи добре, но не знаете откъде да започнете, моля:

Стъпка 1: Прочетете информацията за програма „Еразъм+“ на нашия уебсайт в раздела „Мобилност“ - https://www.unwe.bg/mobility.

Стъпка 2: Проверете дали отговаряте на условията за провеждане на студентска мобилност с цел обучение или студентска мобилност с цел практика.

Стъпка 3: Следвайте посочените указания и срокове и кандидатствайте с необходимите документи на адрес [email protected].

Вижте за предстоящ срок за кандидатстване!

Имате въпроси? Ако не намерите отговор в публикуваната на сайта информация, попитайте ни на адрес: [email protected].


Песента на Еразъм+ „WE ARE ONE" можете да чуете във видеото.


 

Галерия снимки от International Erasmus Day 2023 в УНСС    ...