Открит е новият университетски тестови център

четвъртък, 10 ноември 2011 0:00

В Университета за национално и световно стопанство бе открит първият по рода си у нас тестови център. Лентата бе прерязана от ректора на висшето училище проф. Борислав Борисов и президента на Р България Георги Първанов.

Гости на събитието бяха Н. Пр. Шийла Камерър, посланик на ЮАР, Барбара Лапини, търговско аташе към посолството на САЩ, Георги Ранделов, генерален директор за България на „Майкрософт“, представители на фирми от IT сектора, участвали в оборудването на центъра, преподаватели, студенти.

Реализираме едно начинание, започнало преди две години, каза пред присъстващите проф. Борислав Борисов. Центърът е оборудван с 200 компютъра, на които 200 студенти и кандидат-студенти едновременно ще могат да държат различни изпити. Площта на залата е 740 кв. м, като помещението е разделено на четири зони, създадена е високонадеждна сървърна система.

В тестовия център ще се провеждат кандидатстудентски, семестриални и държавни изпити, както и национални олимпиади по икономика, уточни перспективите проф. Валентин Кисимов, зам.-ректор по електронизацията на УНСС. В основата на този център са високите технологии и изграждането на надеждна система, подчерта той. Проф. Кисимов благодари за съдействието на Германия, доставила цялостното техническо оборудване - по силата на междуправителствено споразумение между Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие и нашето Министерство на икономиката и енергетиката. В изграждането на мултимедийния център важно участие имат и фирмите-партньори „Майкрософт“ – България, „Инфогард“, „Кабита ООД“ „Парафлоу комуникейшънс“ ООД и „Информационни продукти“ ООД, които бяха удостоени с почетна грамота на ректора на УНСС.

„Майкрософт“ е най-големият частен инвеститор в българското образование, подчерта Георги Ранделов, генерален директор на представителството на софтуерния гигант у нас. С новия тестови център се надяваме, че по-лесно ще бъде преодолян дефицитът на специализирани кадри в България, каза съветникът по наука на Посолството на Германия Йорг Шенк. Н. Пр. Шийла Камерър (на снимката по-долу), посланик на Република Южна Африка в България, изтъкна, че УНСС е лидер в информационните и комуникационни технологии в страната.

Днес отново ще говоря в университета по хубав повод, каза Георги Първанов. УНСС е на едно от челните места в европейските класации на бизнес университетите, а откриването на първия за страната ни тестови център е много важен принос в голямата идея, наречена икономика на знанието. Радвам се, че именно УНСС е пионер в начинанието, поздрави ръководството на висшето училище президентът.

Проведени бяха демонстрационни изпити на новата компютърна система, в които участваха студенти и гости. В три от секции на залата бяха проведени изпити по макроикономика, информатика и кандидатстудентски ЕлПИ.

Галерия снимки от Открит е новият университетски тестови център ...