И общежитията на УНСС вече имат колцентър в помощ при настаняване и плащане на такси

вторник, 12 септември 2023 16:52

Разговаряме с Пламен Пенев, изпълнителен директор на поделение „Студентски столове и общежития“ (ПССО), за настаняването в студентските общежития, плащането на такси и други услуги.

Г-н Пенев, на какви улеснения и придобивки могат да се радват първокурсниците в УНСС, които за първи път ще имат възможност да са на общежитие в един от блоковете на УНСС в Студентски град?

Опашките за настаняване вече са история. До момента сме настанили над 2400 студенти. УНСС има общо 12 блока и предлага близо 5000 места, а студентите, желаещи общежитие са към 6000. Само първокурсниците, заявили желание за общежитие тази година, са над 1400 души. За да удовлетворим всички желаещи се налага да ползваме бази и на други университети, като за съжаление не можем да управляваме процесите по настанява и отдаването на стаи там, а само запълваме свободните места.

Срокът за настаняване е до 21 септември. Съветвам всички да не чакат последния момент.

Вече имаме колцентър, специално за поделение „Студентски столове и общежития“. Той дава възможност да се получи отговор на съвсем конкретен въпрос, в кой блок и в коя стая си настанен. Има падащо меню и студентите могат директно да се свържат с човека, който им трябва.

Телефонът на новия колцентър е: 02/816 58 58.

Това е най-новата ни придобивка, с която можем да се похвалим, след всички останали онлайн услуги, които предлагаме – онлайн плащане на наемите, онлайн записване, подаване на документи. Целият процес е дигитализиран.

Как става използването на онлайн услугите?

Чрез системата „Уеб студент“. След регистрация и вписване на факултетния номер може да се получи информация и за настаняване в общежитие. Има възможност онлайн да се подаде молба за избор на стая, както и за запазването на стаята от минала година. Предоставя се и информация за задълженията на настанените студенти за наем, ток и вода, които могат да се платят и онлайн.

Университетът реновира голяма част от общежитията. Какви са условията там?

По-голямата част от студентските общежития са напълно реновирани. 70% от базата е обновена, санирана, сменена е дограмата, изградени са нови сервизни помещения. Останалите 30%, а именно блок № 9, 40А и 38 са санирани и със сменена дограма. Ще участваме в новата програма от МОН за отпускане на целеви средства за основен ремонт отвътре именно на тези три общежития.

В два блока изградихме със собствени сили модерни детски стаи – в блок 53Б, където има 11 деца, и в блок 55Г, където децата са 27. Закупихме меки настилки, красиви играчки и децата са много доволни, както и техните родители.

Направихме и нова читалня в блок 53Б с Wi-Fi,  както и библиотека с учебници и книги, оставени от бившите студенти.

Гордеем се и с видеонаблюдението на всички общежития. Изградихме видеоцентър, който има връзка с 12 блока на УНСС. От центъра се командва и пропускателният режим.

Освен за общежитията ПССО се грижи и за детските площадки в междублоковото пространство, въпреки че нямаме това задължение, тъй като те се стопанисват от Студентска и Столична община. Често косим тревата, оправяме алеите, облагородяваме градинските площи, защото искаме нашите студенти да живеят в по-добри условия.

Предстоят да се реализират и съвместни проекти със Студентска община за изграждане на нови спортни съоръжения. Започва изграждането на студентски кампуси, като единият кампус, в който сме водещ университет, ще е свързан с блоковете № 24 и 25, а другия – с № 7, 8 и 9. В тях ще има изградени спортни площадки, заведения, споделени пространства, видеоконтрол и паркоместа, за да може да създадем възможност на нашите студенти да се обучават в едни по-добри и благоприятни условия. Договорите вече са подписани и се работи върху проектната документация.

Стараем се не само да пестим време на нашите студенти, но и непрекъснато да подобряваме условията за живот.

Искам да се обърна към всички студенти, нека ни търсят не само когато имат проблеми или въпроси, а и когато имат идеи за подобрения на живота в общежитията.

   

Галерия снимки от И общежитията на УНСС вече имат колцентър в помощ при настаняване и плащане на т ...