И на Европейското състезание по дебати победители са два български отбора

вторник, 05 септември 2023 12:36

Организаторите: Ректорът проф. Димитър Димитров много ни помогна при провеждането на подготвителното състезание, надяваме се и Световното състезание по дебати през 2025 г. да се проведе в УНСС.

Българските отбори спечелиха и двата финала на Европейското първенство по дебати (EUDC 2023), един от които бе за участници, чийто английски език не е майчин език. Това бе големият финал на европейските първенства, който се проведе в Бургас от 20 до 26 август. Участваха 500 състезатели от 150 отбора, представители на 25 държави и от около 80 университета от цяла Европа, включително от Оксфорд, Кеймбридж, Лондонското училище по икономика и политически науки и др.

Европейското състезание бе предшествано от подготвително състезание, което бе най-грандиозното и най-близкото до Европейското първенство по дебати. Събитието се проведе в УНСС на 18 и 19 август. В него също два български отбора бяха победители. Единият от тях грабна победата и във финалния кръг в Бургас. Най-добрите отбори, които участваха на Европейското първенство, участваха и в състезанието, проведено в УНСС. 


Румен Маринов и Николай Ангелов, съорганизатори на състезанията по дебати в България, разказаха повече за поредния успех на българските студенти в следващото интервю.

Румен Маринов, студент от УНСС, победител в редица международни състезания по дебати, и Николай Ангелов са съорганизатори на Европейското първенство и членове на „Асоциация Дебати България", която организира събитията. Снимките са от събитието в УНСС и Културен дом НХК, гр. Бургас. 

Как оценявате партньорството с УНСС при организиране на подготвителното състезание?

Николай Ангелов: През годините изпитваме сериозна трудност да намираме партньори, които да ни помагат в осигуряването на материалната база, където да проведем събитието, а това е ключова част. Това донякъде ни спира и притеснява да правим такива събития. Това че УНСС, в лицето на ректора проф. Димитър Димитров, толкова бързо откликна на идеята, много ни помогна. УНСС е най-добрият партньор, който сме имали. Организацията стана много бързо, базата, която ни бе предоставена, е лесна за използване и отговаря на нуждите на състезанието.

Румен Маринов: Много сме благодарни на ректора проф. Димитър Димитров, който се съгласи УНСС да бъде домакин, защото докато организирахме събитието, не бяхме сигурни къде ще се проведе. Състезанието в УНСС беше важно за предварителната подготовка и цялостната организация на европейското състезание. Участниците често споделят, че, когато има състезания, те трябва да пътуват далеч и предпочитат на място да има уютна обстановка, където да могат да седнат и да си починат. Вътрешният и външният двора на УНСС бяха страхотни и всички останаха доволни.

Защо Европейското състезание по дебати е ценно за България? Какво се постига?

Румен Маринов: Европейското първенство по дебати има дълга история. Всяка година то се организира в различни държави. Тази година за първи път се организира в България, което е доста престижно – една държава да бъде домакин на събитие от 500 души от толкова много университети. Чисто философски, дебатите много помагат на младите хора. Помагат им да развиват критично и гражданско мислене, умение за говорене пред хора, помагат им да са критични към информацията, а също така им дават възможност да се запознаят с връстниците си. 

Николай Ангелов: Когато една държава е домакин, част от темите за обсъждане са по специфични за обществото й въпроси, което позволява много хора да научат повече за историята и какво се случва в момента в страната ни. Една от темите на състезанието беше „ За и против младите хора да живеят в чужбина“. Темата се дебатираше не само от българските студенти, но и от останалите, които трябваше да се поставят в обувките на средностатистическия български ученик или студент. Това бе много добър принос в усилията ни повече хора да ни забележат. Повод за гордост и самочувствие е, че отборите от българските университети се представят рамо до рамо със студентите от едни от най-престижни в света европейски университети. 

Как оценявате участието на българските студенти? Достатъчно ли знаят за събитието?

Румен Маринов: Има създадено общество. През всичките тези години хиляди ученици и студенти са минали през българския формат и всеки един от тях е взел по нещо – да се научи да говори пред публика, да се справя с презентации, да създаде нови приятелства. Има много участници в българските формати, но все пак събитието не е толкова разпознаваемо сред българските студенти. Въпреки това успехите ни са големи.  Фактът, че една страна печели и двата финала, говори сам по себе. Мисля, че това се е случвало само веднъж досега. 

Какви са бъдещите Ви амбиции?

Николай Ангелов: Искаме да продължаваме да развиваме дебатите в България. Забелязваме, че когато хората се запознаят с идеята, доста от тях проявяват интерес, виждат стойност в това, което правим. Също така искаме да продължим да организираме такъв тип събития, защото те дават самочувствие и помагат на студентите да се развиват. 

Кои са конкретните стъпки, които ще предприемете за реализирането на тези амбиции? 

Николай Ангелов: Асоциацията Дебати България ще кандидатства за домакинството на Световното състезание по дебати през 2025 г., където участие вземат хиляди студенти, и се надяваме отново да си сътрудничим с УНСС, който да бъде наш основен партньор. 

Двата отбора победители заедно с Николай  Ангелов и Румен Маринов (в средата) Тримата най-добри говорители: Мария Мачева, Алек Селвелиев, Велина Андонова и Петя Петрова от РУО Бургас (от ляво надясно)
Преди финала на Европейското първенство по дебати в Културен дом НХК, гр. Бургас

Асоциация Дебати България от 2011 г. работи за разпространяването на дебатите сред българските ученици и студенти, ежегодно организира международни и национални състезания и подпомага клубовете по дебати в различни точки на страната с организиране на тренировъчни семинари и предоставяне на обучителни материали, чрез които дебатьорите развиват своите ораторски и аналитични умения.

Състезателните дебати се развиват непрекъснато на училищно и университетско ниво, като в последните години страната ни редовно жъне успехи на някои от най-престижните състезания в света.


  

Галерия снимки от И на Европейското състезание по дебати победители са два български отбора   ...