Международно състезание по дебати се провежда в УНСС

петък, 18 август 2023 13:10

Международното състезание по дебати Sofia Pre-EUDC 2023 се откри на 18-ти в УНСС и ще се проведе в рамките на два дни. В него участват най-добрите дебатьори от Европа през последните години, сред които и студенти на УНСС.

Организатори са Асоциация дебати България, неправителствена организация с над 300 члена и мрежа от клубове в множество училища и университети в цялата страна, и Междууниверситетският център за развитие на кариерата при УНСС.

Проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност, откри състезанието като пожела успех на участниците от името на ректора на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров. „Много се радвам, че последният етап на това най-престижно европейско състезание по дебати се провежда в нашия университет. Победителите ще участват в Европейското първенство по дебати, на което България е домакин, и което ще се състои в Бургас от 21-ви до 25-ти август. За да участваш в дебати, са необходими креативност, солидна аргументация, комуникационни умения, това са важни качества, които участниците притежават. Изключително съм щастлива, че и наши студенти са доказали своите качества и участват заедно с дебатьори от най-престижните университети в Европа, сред които Оксфорд, Кеймбридж, Лондонския университет по икономически и политически науки“, каза  проф. Александрова.

„Общо 150 дебатьори се състезават, представители на престижни университети в Европа, които ще бъдат оценявани от 40 съдии. Това състезание е от огромно значение за всички участници, тъй като се явява нещо като „генерална репетиция“ за EUDC 2023 (Европейското първенство по дебати) в Бургас“, каза  Максим Зангов от организационния екип на международното състезание по дебати Sofia Pre-EUDC 2023.

Максим Зангов обясни, че форматът на дебатите е т.нар. „британски парламентарен“, който е най-разпространеният в света. Във всеки дебат вземат участие 4 отбора от по двама души. Два от отборите (наречени „правителството“) защитават зададената тема, а другите два („опозицията“) им опонират. Във всеки дебат има съдия, който излъчва победителя след края на дебата. Темите, по които се дебатира, са разнообразни, засягат политиката, икономиката, социалната сфера, философията и спорта, като конкретната тема за всеки дебат се обявява само 15 минути преди началото.

Съдиите на състезанието притежават изключителен опит в дебатирането и почти всички те са финалисти от предишни първенства по дебати: Мат Кайто от Лондонския университет по икономически и политически науки (най-добрият дебатьор в света за 2022 г.), Анна Шредър от Техническия университет в Хайфа, Израел (тя ще бъде главен съдия на Европейското през 2024 г., което ще бъде в Глазгоу), Тамар бен Меир от Института Вайзман в Реховот, Израел (вторият най-добър дебатьор в света за 2022 г.), Илия Иванишевич от Белградския университет (главен съдия на Световното първенство през 2017 г.) и Тин Пулич от Загребския университет (световен шампион през 2021).

Джесика Мусолин и Крег Макдоналд, консултанти на състезанието и отговорници по етикета, обясниха на участниците правилата на състезанието, което ще се проведе в 5 отворени кръга и елиминационна фаза, състояща се от четвъртфинали, полуфинали и финал. В събота, 19 август, ще се проведат четири четвъртфинални дебата, след които 8 отбора ще продължат към двата полуфинала. От тях ще бъдат излъчени четирите финалиста, чиито имена ще публикуваме в следващия материал.

 

 

Галерия снимки от Международно състезание по дебати се провежда в УНСС    ...