Съветът на ректорите обсъди бюджета на висшето образование за следващата година

четвъртък, 27 септември 2012 14:47

На свое заседание в голямата конферентна зала на УНСС Съветът на ректорите обсъди бюджета за висшето образование за 2013 г., проблемът с непризнаването на българските дипломи в Турция, както и промяна в наредбата за приема на чуждестранни студенти в българските висши училища.  На заседанието присъства и секретарят на президента по социални политики, младежта и спорта Деяна Костадинова, която изложи пред ректорите две инициативи на държавния глава, свързани с продължаващото образование на децата в неравностойно положение  и участието на отлични студенти в съвети към Президентството.

От ляво на дясно: Проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС и зам.-председател на Съвета на ректорите, проф. д-р Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите, Деяна Костадинова, секретар на президента по социални политики, младежта и спорта. 

Ректорите се обединиха около искането за възстановяване на капиталовите разходи на висшето образование от 2009 г., когато те бяха намалени с 40 процента. Общо бе и становището, че проблемът с наши дипломи е изкуствено създаден от Съвета за висшето образование в Турция (ЙОК), което възпрепятства турските студенти и нарушава Лисабонската стратегия, която източната ни съседка вече е подписала. Съветът на ректорите гласува и становище по проблем, свързан с промените в Кодекса на труда.

По време на заседанието

Галерия снимки от Съветът на ректорите обсъди бюджета на висшето образование за следващата година ...