Ректорът подписа споразумение за сътрудничество с Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа

четвъртък, 13 юли 2023 13:32

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и д-р Момчил Станишев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерство на земеделието и храните, сключиха споразумение за сътрудничество в областта на предприемачеството, управлението и селското стопанство.

Проф. д-р Димитър Димитров и д-р Момчил Станишев по време на официалната церемония по подписване на споразумението

„В УНСС насърчаваме студентското предприемачество и развиваме дългосрочни партньорства с бизнеса. Свързването на образованието с бизнеса и с организации, част от държавната администрация, е много важно за нас като университет, в който се обучават близо 20 хиляди студенти. Това сближава обучението с практиката, за да може от университета да излизат успешни и конкурентоспособни млади хора, които имат съответната експертиза и ще помагат на бизнеса и на българската икономика да се развиват“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Ние вече имаме изградени партньорски взаимоотношение с китайски образователни институции и университети и съвместни учебни програми. Открихме Център за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика с Университета за чужди езици Тиендзин (TFSU). Имаме и двойна магистърска програма по „Международен бизнес и управление с преподаване на английски език“ с Университета „Джао Тонг“, Китай.

Д-р Момчил Станишев благодари на проф. д-р Димитър Димитров за инициативата за подписване на споразумението и подчерта: „Радвам се много, че съм отново в УНСС, защото съм завършил тук бакалавърска степен специалност „Икономика и организация на труда“. За нас сътрудничеството с университета е важно, защото УНСС е сред основните партньори на Центъра при организирането на първата по рода си Акселераторската програма за стартиращи предприятия в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. Ще съдействаме с каквото е необходимо, защото нашият център, като администрация към Министерство на земеделието и храните, се стреми да подпомага, както частния сектор, така и академичните среди, което е в основата на всяка организация, която трябва да произвежда знания, умения и да има добавена стойност за цялото общество“.

ЦНСССКЦИЕ и УНСС договориха сътрудничество по провеждане на специализирани обучения, практически конференции, семинари за студенти на УНСС, организиране на учебни практики, стажове и др.
Двете страни ще работят съвместно по изготвянето и представянето на кръг от теми, които са предмет на изследване от учени и изследователи от страните-членки, обвързани с икономическото развитие, инвестиционните планове, добрите практики в земеделието, академичния и културния обмен между държавите от ЦИЕ и Китай.

ЦНСССКЦИЕ съвместно с УНСС ще продължат да подкрепят проекти, развиващи иновативни продукти, услуги или процеси в селското стопанство, да насърчават младежкото предприемачество и да подпомагат изпълнението на иновативни проекти на стартиращи фирми в областта на селското стопанство, с което да се допринася за конкурентоспособността на този сектор в региона.

Координатор по реализацията на споразумението за сътрудничество от страна на УНСС е доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество на УНСС и ръководител на катедра „Предприемачество", а от страна на ЦНСССКЦИЕ е д-р Момчил Станишев.

На подписването присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и Венислав Емилов, експерт в ЦНСССКЦИЕ.

Венислав Емилов, д-р Момчил Станишев, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Костадин Коларов (от ляво надясно)

Галерия снимки от Ректорът подписа споразумение за сътрудничество с Центъра за насърчаване на сътр ...