Студентки от специалност „МИО“ бяха отличени в международно бизнес състезание

сряда, 12 юли 2023 9:42

Екип от студентки от катедра „Международни икономически отношения“ в състав: Десислава Илиева (3-ти курс специалност „МИО“), Юлия Боянова (3-ти курс специалност „МИО“) и Вейдехи Упасани (4-ти курс специалност „МИО с преподаване на английски език“) бяха отличени в световното състезание за азиатски бизнес казуси World Asian Business Case Competition 2023 (WACC 2023)

WACC е ежегодно състезание за бизнес казуси, организирано от Академията за азиатски бизнес (Academy for Asian Business). Задачата на състезанието се състои в разработването на казус за избрана от студентите вълнуваща азиатска фирма и за нейния успешен път от малък бизнес до превръщането й в пример за силен играч на международния пазар. Миналата година в състезанието са участвали над 400 екипа от над 1000 студенти от университети и колежи oт цял свят.
Казусът, който избра и разработи студентският екип от специалност „МИО" беше посветен на японската фирма „Мейджи“ и нейния най-успешен продукт от 50 години насам - киселото мляко „България", което се произвежда с патент за ползването на българската бактерия „Lactobacillus Bulgaricus”. Този уникален ресурс, в съчетание с отличния управленски опит и корпоративна култура на компанията, превръща този продукт в един от най-предпочитаните от милиони японци десетилетия наред и освен, че допринася за тяхното дълголетие, е в основата и на силно положителния имидж на България в Япония и в други азиатски страни, където се изнася.
Ментор на екипа от студентки от специалности „МИО“ и „МИО с преподаване на английски език“ е тяхната преподавателка от катедрата доц. д-р Моника Моралийска.
Журито на конкурса присъди на екипа грамота в категорията „Honorable Mentions", която е отличие, че разработката е забелязана и оценена, което дава възможност тя да бъде публикувана в научното издание Academy of Asian Business Review.

На 8 юли студентският екип и менторът им участваха в официалната церемония по награждаване на конкурса, която се проведе онлайн в метавселената, в специално създадено за състезанието metaverse пространство.

Галерия снимки от Студентки от специалност „МИО“ бяха отличени в международно бизнес състезание ...