Проф. Димитър Димитров: Продължавайте със същия ентусиазъм и лидерство да работите за българското образование, г-жо Такева

петък, 07 юли 2023 11:00

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева на VIII конгрес на Синдиката за партньорството и 33 години ентусиазъм. Той изрази удовлетворението си, че се намира сред колеги, защото висшето образование е в прекрасно сътрудничество със средното образование и очерта допирните точки със средните училища. „При нас кандидатстват 7000 от вашите и нашите деца, подготвени от Вас.” Той представи Асоциацията на икономическите училища в България и Асоциацията на езиковите училища в България и покани учителите, които имат желание, да се присъединят. И уточни, че от тази година нашият университет започва да обучава учители по икономика и информатика, съвместно с Тракийския университет.

В словото си д.ик.н. Янка Такева се обърна с думите: „Приветствам ректора на най-престижния университет в България проф. Димитър Димитров и благодаря за партньорството, за отношението, за всичко, което правим заедно за издигане на авторитета, респекта и уважението към българския учител“. Тя подчерта, че висшето образование навлиза в средното и си партнират по най-добрия начин.

На събитието присъстваха и 50 международни гости от държавни институции и синдикални организации от Словакия, Словения, Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Хърватия, Полша, Кипър, Турция, Таджикистан, Казахстан, представители от ЕС и ЕК и др.

Приветствия към присъстващите отправиха 5-ма министри на образованието и науката през годините, за които г-жа Янка Такева посочи, че всеки един е оставил частица добро в образователната система.

Проф. Галин Цоков Г-н Красимир Вълчев

Настоящият министър на образованието и науката проф. Галин Цоков очерта предизвикателствата и приоритетите в образованието, някои от които той вижда в това как изкуственият интелект ще се включи в образованието, в развитието на материалната база, информационната и дигитална среда. И посочи, че сериозно внимание ще се обърне и на личностното развитие на децата, и в подкрепа на развитие на силните им страни, за да бъдат подготвени за новите предизвикателства на трудовия пазар на индустрия 5.0.

Г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в периода 2017-2021 г. и председател на парламентарната комисия по образование в сегашния парламент, благодари за съвместната работа и това, което синдикатът е направил за българското образование. „Няма една промяна и реформа в образованието, която да се е случила без СБУ. В тази зала е Коалицията на българското образование, без тази коалиция няма да успеем в нито една задача, която сме си поставили.”

Д.и.н. Сергей Игнатов  Проф. Тодор Танев Проф. Сашо Пенов

Д.и.н. Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката в периода 2009- 2013 г. посочи, че „проблемите на образованието не са само български и ако няма общо взаимодействие и съмишленици, резултатите ще бъдат плачевни.” Той обърна внимание, че образованието трябва да развива социалното знание и умения на децата, което ще става все по-важно, независимо от новите тенденции към областта на ИТ сферата.

„Със Синдиката на българските учители се работи много лесно, когато имаш добри помисли“, подчерта проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката в периода 2014-2016 г.

Проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката през 2022 и 2023 г., се позова на Първата българска конституция и правото на образование, което кореспондира със задължението на държавата, което от своя страна, не може да бъде изпълнено без учителите и техните организации.

Ректорът проф. Димитър Димитров, министър Галин Цоков и гл. ас. д-р Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и преподавател в УНСС (от дясно наляво) Ректорът с Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието София-град

Галерия снимки от Проф. Димитър Димитров: Продължавайте със същия ентусиазъм и лидерство да работи ...