Магистрите от единствената в света международна програма „Ядрена сигурност“ защитиха своите тези

четвъртък, 29 юни 2023 15:30

Студенти от десет държави - България, Йордания, Нигерия, Индонезия, Зимбабве, Ботсвана, Сърбия, Судан, Ирак и Руанда завършиха обучението си по единствената в света международна магистърска програма „Ядрена сигурност“, което е на английски език и съчетава теоретически и практически занятия съгласно изискванията на МААЕ, включва 22 дисциплини, лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и др.

Поредният випуск на програмата защити магистърските си тези в Малката конферентна зала и онлайн в присъствието на посланика на Република Сърбия в България Н. Пр. Желко Йович, почетния консул на кралство Йордания в България Н. Пр. д-р Хасан Бармауи, съветникът на посолството на Ирак в България Хайдар Албуриахи, г-н Емил Бонев, експерт по ядрена сигурност и безопасност, лектор в програмата, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, която води програмата, гл. ас. д-р Екатерина Богомилова, директор на програмата, преподаватели, докторанти и студенти от катедрата.

Ректорът откри събитието като посочи, че международната магистърската програма по „Ядрена сигурност“ стартира през 2015 година с подкрепата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена. „Поредният випуск на програмата се обучи в труден за света период, като пандемията от Covid-19, но издържа на всички изпитания, проблеми с визи и пътувания  и успя да стигне до финалния етап – защитата на магистърски тези. Пожелавам успех на завършващите магистри“, каза проф. Димитров и представи състава на журито по защитата.

Проф. Цветан Цветков, ректорът проф. Димитър Димитров, първата представила се дипломантка Марина Дебатич от Института за ядрени науки във Винча, Сърбия

Защитата на магистърските тези се проведе при стриктно спазване на процедурния ред. Журито бе в състав: от катедра „Национална и регионална сигурност“, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветан Цветков, доц. д-р Константин Пудин, доц. д-р Светослав Спасов, доскоро постоянен представител на Република България към ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и международните организации във Виена, Австрия, гл. ас. д-р Екатерина Богомилова и експертът по ядрена сигурност г-н Емил Бонев, лектор в програмата.

Всеки дипломант представи кратко експозе, презентация по темата на дипломната си работа. По традиция успешната защита на магистърските тези бе отбелязана с кратко тържество.


Международната магистърска програма „Ядрена сигурност“ е разработена и се осъществява в рамките на споразумението за сътрудничество между УНСС и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Ръководител на магистърската програма е проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, а директор - гл. ас. д-р Екатерина Богомилова. Целта на международната магистърска програма е подготовката на висококвалифициран ръководен състав за нуждите на ядрената сигурност.

Програмата стартира през 2015 година, а през 2017 година се дипломира първият випуск. УНСС, със съдействието и с финансовата подкрепа на МААЕ, продължава да обучава студенти в международната магистърска програма „Ядрена сигурност“, повечето от които са от Африка и Азия.

Обучението се осъществява от преподаватели от катедра „Национална и регионална сигурност“ и други катедри на УНСС, от СУ „Св. Кл. Охридски“, изследователи от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаеродинамика при БАН, експерти от Агенцията за ядрено регулиране, Техническия университет  - София, няколко чуждестранни университета. Методическа помощ оказват МААЕ и Международната академична мрежа по ядрена сигурност INSEN, на която УНСС е член от 2014 г.


   

Галерия снимки от Магистрите от единствената в света международна програма „Ядрена сигурност“  защ ...