Бюджетът на висшето образование и ремонтите на общежитията – тема на срещата между НПСС и ректора на УНСС

петък, 16 юни 2023 16:08

Председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) г-н Даниел Парушев се срещна с проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и главен секретар на Съвета на ректорите в Република България.  

Г-н Парушев връчи на ректора Грамота за принос за реализацията на Националната студентска конференция „Икономически перспективи и предизвикателства пред Еврозоната и България“, организирана от НПСС в партньорство със Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, ИУ – Варна и УНСС

Председателят на НПСС беше придружаван от членовете на Изпълнителния съвет и председателят на Студентския съвет в нашия университет г-н Илиян Чабуклийски.

Преслава Петранова, Национална художествена академия, г-н Даниел Парушев, Йоана Йосифова от Нов български университет, Нора Ангелова от Химикотехнологичен и металургичен университет, Симона Михайлова, представител на Международно висше бизнес училище, Илиян Чабуклийски, председател на СС в УНСС и Ангел Стойков от УНСС, съветник по социално-битовите въпроси на учащите на НПСС

На срещата беше изтъкнато доброто сътрудничеството на НПСС с Университета за национално и световно стопанство и със Съвета на ректорите.

От НПСС поставиха важни за висшето образование въпроси и чрез проф. Димитров пожелаха среща между НПСС и Съвета на ректорите. Беше обсъдено сътрудничество, освен по отношение на общи инициативи, както проведената наскоро конференция, така и изготвянето на общи декларации и становища във връзка със състоянието на висшето образование.

„Големи са проблемите пред всички висши учебни заведения във връзка с липсата на приет национален бюджет. Под въпрос са бройките на студентите за прием по държавна поръчка, размера на заплатите, стипендиите, ремонтите на общежитията и въобще размера на сумите за всички разходи. Необходима е една цялостна политика, съобразена с всички дейности и аспекти на развитието на висшето образование, а не увеличаване на бюджета за едни дейности за сметка на други“, каза ректорът на УНСС и неговото мнение намери подкрепата на всички присъстващи.

Проф. д-р Димитър Димитров

„Ние настояваме бюджетът за образование за 2024 г. да е 1% от БВП, а не 0,4% както е сега“, каза г-н Даниел Парушев и подробно с цифри изложи становището на НПСС за повишаване на бюджетните разходи по различните направления за нуждите на висшето образование.

Г-н Даниел Парушев

Обсъдиха се проблемите с ремонтите на общежитията, стипендиите на студентите и докторантите, заплатите в сферата на висшето образование, необходимостта от увеличаване на средствата за научна дейност. Всеки член на управителния съвет на НПСС представи ситуацията в своето учебно заведение, като УНСС беше даден за пример в реализирането на ремонтите на общежития, защото други университети не са се справили и се е наложило да връщат държавната субсидия.

От страна на УНСС на срещата присъстваха зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректорът по  институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и директорът на „Кабинета на ректора“ Гергана Кирилова (от дясно наляво).

Участниците в срещата се обединиха около решението за изготвяне на общо становище във връзка с проблемите на висшето образование и представянето му пред Министерство на образованието и науката и Министерство на финансите.

Ректорът връчи на г-н Даниел Парушев и гостите подаръци, брандирани с логото на УНСС.

Галерия снимки от Бюджетът на висшето образование и ремонтите на общежитията – тема на срещата меж ...