Два тематични семинара по Национална програма „Сигурност и отбрана“ обсъдиха екипировката, доктрините и стратегиите

петък, 02 юни 2023 16:46

На 17 май 2023 г. в онлайн среда чрез използване на платформата MS Teams се проведоха два тематични семинара. Събитията организира катедра „Национална и регионална сигурност“ във връзка с дейностите по Националната научна програма „Сигурност и отбрана”, в която УНСС си партнира с Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров" (координатор по проекта), Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана – БАН, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Военната академия „Георги С. Раковски”, Академията на МВР, Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, Националният военен университет „Васил Левски“ и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Целта на първото събитие бе да се обсъдят резултатите по задачите в РП 3.1 „Екипировка“, за чието постигане представители на различните организации докладваха по задачите в съответния РП. Напредъка по задача 3.1.1. „Изследване и приложение, в областта на сигурността и отбраната, на възобновяеми и химически източници на електроенергия и възможностите за използване на енергонезависими източници на основата на литий“ докладва проф. д-р Бранимир Банов от Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН. Задача 3.1.2. „Разработване на „проточнo-горивна“ (flow-fuelcell) батерия цинк-въздух на базата на евтини и екологични български материали за използване на енергонезависими източници за осигуряване на критичната инфраструктура при бедствия, аварии и катастрофи“ бе представена от доц. д-р Ренета Букурещлиева също от БАН. Ас. инж. Благовест Банков от Националния военен университет „Васил Левски” съобщи за резултатите по задача 3.1.4. „Изследване, разработване и усъвършенстване на бойни припаси“. Проф. д-р Димитър Тонев и г-жа Галина Димитрова от Института по отбраната „Проф. Цветан Лазаров“ говориха за задача 3.1.5. „Изследване, разработване и усъвършенстване на средства за индивидуална и колективна балистична защита и защита от ядрени, химически и биологически оръжия“. Полк. доц. Цоню Цонев от Националния военен университет „Васил Левски” съобщи за напредъка по задача 3.1.6. „Изследвания за проблеми, свързани с обезпечаване на безопасно и пълноценно хранене на индивиди при индивидуални хранителни дажби от лиофилизирани храни за аварийно хранене, преживяване и индивидуален хранителен комплект за 30-дневен период“. Задача 3.1.7. „Проектиране и изграждане на сензорна система (оптико-електронна/ акустична/ термовизионна) за откриване, съпровождане и блокиране (унищожаване) на дронове“ и задача 3.1.8. „Проучване, проектиране и разработване на система за разпознаване чрез анализ на биометрични данни с използване на изкуствен интелект“ бяха представени от проф. д-р Георги Сотиров, а по задача 3.1.9. „Изграждане на мрежа от автономни маломощни летателни устройства (квадракоптери) за контрол на урбанизиран район“ се изказа подп. д-р инж. Мартин Миленов Камбушев от Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски”.

В рамките на втория тематичен семинар представителите на партньорите по Националната научна програма „Сигурност и отбрана” обсъдиха резултатите по РП 3.2 „Доктрини и стратегии“. В срещата се включи доц. д-р Пламен Богданов от УниБИТ, като участник във водените от Военна академия „Г. С. Раковски“ задачи 3.2.1. „Изследване на концепции, доктрини и стратегии за сигурност. Бяха представени моделиране на системата за национална сигурност и на системата „държавност-сигурност“, 3.2.2. „Изследвания в областта на демографски, психологически и социални аспекти на националната сигурност. Човешки фактор в сигурността и обществена подкрепа за отбранителната политика и политиката за сигурност“ и 3.2.4. „Анализ на политиката за сигурност и отбрана на Република България. Систематизиране на критерии за оценка на ефективността на планиране и управление на сигурността на обществото и отбраната на държавата“ запозна присъстващите с напредъка и резултатите по тях. Инж. Стефан Първанов от Академията на МВР докладва по задача 3.2.3. „Динамично моделиране на рисковете и заплахите при бедствия и аварии с информационно осигуряване в реално време от автономни наземни, водни и въздушни средства“, а доц. д-р Георги Пенчев и доц. д-р Георги Павлов от УНСС представиха презентация по задача 3.2.5. „Изграждане на база данни и разработване на специализиран софтуер за автоматизирана обработка и анализ на Big data за осигуряване функционалността на Национален ситуационен център (НСЦ) и Център за управление на кризи (ЦУК)“.

По време на тематичните семинари се проведоха оживени дискусии, бяха повдигнати много въпроси и обсъдени възможностите за сътрудничество между бизнеса и образователните институции, включени в програмата.

Събитията бяха част от поредица тематични срещи на партньорите по Национална научна програма „Сигурност и отбрана“, благодарение на които комуникацията и координацията между организациите бе повишена.


Програмата е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 и е приета с Решение на Министерския съвет № 731 от 21 октомври 2021 г. Допълнителна информация за програмата може да намерите ТУК.

Галерия снимки от  Два тематични семинара по Национална програма „Сигурност и отбрана“ обсъдиха ек ...