Майсторски клас „Лидерството – Центурион“: За да бъдеш истински лидер, първо трябва да станеш лидер на себе си

петък, 02 юни 2023 16:20

Димитър Любчев - един от 12-те успешно завършили миналогодишния курс „Лидерството – Центурион 2022“, ръководител на екип и специалист по моделиране на данни по професия, който в момента защитава и докторантура по Управление в УНСС, споделя: Най – ценното нещо, което получих след завършването на „Центурион“ е урокът, че за да бъдеш истински лидер и да ръководиш други хора в правилната посока, първо трябва да станеш лидер на себе си.

Какво представлява този Майсторски клас „Лидерството – Центурион“ 
Първо, това е едно нетрадиционно обучение, водено по нетрадиционен начин.  Имаше лична ангажираност и активен диалог. Този Майсторски клас се отличаваше с това, че лекторът даваше пример със себе си, със своя професионален опит, говореше за своята  ценностна система. Освен това, курсът беше много добре организиран, с внимателно подбрано съдържание и участници. Теорията беше детайлно представена, но това ставаше в комбинация с множество примери от реалния живот, през цялото време бяхме пряко ангажирани с темата, която се обсъждаше. Всеки от нас беше предразположен да бъде активен, да споделя, да бъде любопитен и да търси отговори.
Кое според теб е най-важното в този майсторски клас? 
Това е урокът, че за да бъдеш истински лидер и да ръководиш други хора в правилната посока, първо трябва да станеш лидер на себе си. Другото е, че можеш да постигнеш немалко неща, но ако съумееш да изградиш добър екип от хора, заедно можете да постигнете в пъти повече! Както се казва: „Сговорна дружина, планина повдига!“
Какво би споделил за темите и съдържанието? 
Успяхме надълбоко да разгледаме теми и въпроси, свързани с това как да бъдем самоорганизирани, как да приоритизираме задачите си, как и защо е нужно да си поставяме цели, как да комуникираме правилно.


Темата, която ти бе от най-голяма полза?  
Наистина ми е трудно да отговоря на този въпрос, тъй като, както споменах, всички теми са важни и взаимосвързани помежду си. Първоначално мислех, че това е темата за Целите, където се научих как да отсявам важното от не толкова важното, как да трансформирам мечтата в цел и как да планирам пътя, който трябва да извървя, за да я постигна. От друга страна, в днешно време всеки от нас е бомбардиран с фалшиви новини, чете и наблюдава фалшиви истории на уж щастливи хора в социалните мрежи и по телевизията. Всички тези противоречащи послания са като един разнопосочен ураганен вятър, който ако нямаш ясно изградена основа (ценностна система), на която да стъпиш здраво, може много лесно да те размята насам, натам и да те накара да се луташ безцелно през целия си живот.
Именно ясно изградената ценностна система ни дава постоянство, последователност, подреденост, самочувствие, изгражда доверие и добра репутация. Тя ни дава възможност да умеем да реагираме бързо и да се ориентираме добре в сложни ситуации.
Използва ли на практика нещата, които научи? 
Между двете сесии имахме няколкото месеца почивка, което ми даде добра възможност да изпробвам и да приложа на практика част от нещата, които разглеждахме. Освен това от голяма полза ми беше и самото запознанство със страхотни, мотивирани хора, всеки от които те обогатява със своя уникален житейски опит, начин на мислене и бъдещи цели.
Има ли нещо допълнително, което би желал да споделиш? 
Благодаря, за възможността да бъда част от това страхотно преживяване! Да бъдеш Центурион е усещане, чувство, начин на мислене, а да участваш в него – чест и изживяване, което може тотално да промени живота ти към по – добро. Пишейки това, осъзнавам колко много неща научих и продължавам да ползвам абсолютно всеки ден! Горд съм, че завърших успешно и съм част от Центурионите!


Завършилите успешно Майсторския клас „Лидерството – Центурион 2022“

ще получат своите сертификати на церемония в УНСС

на 7 юни 2023 от 18:30 ч.



Галерия снимки от Майсторски клас „Лидерството – Центурион“: За да бъдеш истински лидер, първо тря ...