Вторият ден на кариерните борси по проект „Икономическото образование в България 2030“ с нови възможности за студентите

вторник, 30 май 2023 16:10


Вторият ден от кариерните борси, които се провеждат в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“ срещна студентите с работодатели от държавния и частния сектор. В събитието се включиха над 20 водещи компании и институции от различни области на социално-икономическия живот.

„Днешният ден от кариерните борси по проект „Икономическото образование в България 2030“ е тематично насочен към възможностите за работа за икономисти в държавния и частния сектор. Хубаво е, че има голям интерес от страна на работодателите, това ще даде повече шансове на нашите студенти за професионално развитие“, каза доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност и координатор по проекта.

Директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) Атанас Димитров благодари на работодателите за проявения интерес и участието във форума и посъветва студентите: „Бъдете по-активни и целеустремени в това, което търсите и се възползвайте от предоставените възможности“.

Доц. д-р Росен Кирилов и Атанас Димитров

В събитието се включиха над 20 водещи компании и институции от различни области на социално-икономическия живот сред които TAVEX, LDC, ОББ Интерлийз, Финтех Асистент ООД, EasyCredit, SUTHERLAND, Евромаркет Груп, Менпауър България, Office 1 Superstore, Kreston BulMar, Siemens, Evergreen capital, GRAWE Bulgaria.

„Сименс е технологична компания, с дълбоки традиции и хъс за иновации. Студентите на УНСС биха могли да намерят кариерни възможности в Центъра за обработка на клиентски поръчки към направление „Дигитални индустрии“ в Сименс, където работят над 50 специалиста от 5 националности. Работните езици са немски, английски, чешки, унгарски, румънски, словашки, иврит и хърватски. Позициите са подходящи за кандидати, които имат интерес да се развиват в сферата на логистиката и клиентското обслужване“, сподели Ралица Рускова от Siemens.

„Като представител на Менпауър България, компания, която работи в областта на подбора на персонал и оценката и развитието на човешките ресурси бих казала, че има много разнообразни позиции“, каза Валентина Христова от Менпауър България и допълни: „Компаниите са отворени към кандидати, които стартират своята кариера и искат да се развиват в сектора на счетоводството, финансови анализатори, различни асистенти, които биха искали да започнат с мултитаскинг в задълженията си. Компаниите също така търсят кандидати, които да вярват в себе си, да са лъчезарни, позитивни, да усещат фирмената култура като своя, хора, които не ги е страх от предизвикателствата и с голямо нестихващо желание да се учат“.

„Търсим студенти, които имат желание да се развиват и да градят професионална кариера в областта на счетоводството, одита, финансите, корпоративното консултиране“, каза Юри Стоянов, директор „Бизнес развитие“ в Крестън БулМар, най-голямата счетоводна компания в България и подчерта: „Предлагаме приобщаваща и подкрепяща среда, входящо обучение в нашата счетоводна академия и програми за продължаващо обучение до най-високите професионални нива, но това не е стаж, при нас студентите ще започнат работа за която ще получават заплата, ще придобиват опит и ще се учат, докато работят“.

„Хората, които търсим за работа в нашата компания са с два основни профила – търговци, това са колеги с добър търговски усет и опит и съответно имаме сервизни специалисти, това са колеги, които повече са насочени към техническата част, но имаме и административни позиции за които също търсим подходящи кандидати“, коментира Оля Иванова от Евромаркет Груп.

„При нас има доста позиции за които търсим хора за работа, има такива, за които не се изисква конкретна специалност, но има и такива, които са профилирани в някои области като например ИТ специалисти и такива по човешки ресурси, търсим също така хора за мениджърски позиции, като те отговарят за голям брой служители, тъй като компанията ни е доста голяма и тепърва се разраства. Тъй като компанията ни е нова за България, оперираме в страната от 10 месеца, броя на позициите е голям и разнообразен“, каза Боян Радев от Pragmatic Play.

„Нашата фирма Финтех Асистент е стартъп компания, сега сме в етап на развитие и кадрите, които искаме да намерим в момента са специалисти за отдел „Продажби“ и за кол център, който искаме да развиваме за обслужване на нашите клиенти, също така маркетинг специалисти и финансисти“, изтъкна Смилена Маринова, представител на фирма Финтех Асистент и студентка в УНСС, 4-ти курс, специалност „Международни икономически отношения“.

На 31 май по време на третата кариерна борса по проект „Икономическото образование в България 2030“ ще бъдат представени възможности за работа за икономисти в неправителствения сектор.


Проектът BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.


 

Галерия снимки от Вторият ден на кариерните борси по проект „Икономическото образование в България ...